Cestovné očkovania

Slovenskí dovolenkári čoraz častejšie vymieňajú pasívne ležanie na plážach za aktívny oddych v podobe poznávacích zájazdov. Ak máte v sebe dušu dobrodruha, určite si nenechajte újsť prechádzku po Machu Picchu, výstup na Himaláje či ochutnávku steaku z antilopy v centre Kapského mesta.

doktorka fonendoskop 17

Dovolenka dnes už neznamená len oddych na plážach, ale aj spoznávanie nových krajín, kultúr a vychutnávanie si nevšedného dobrodružstva.Na každé dobrodružstvo sa treba pripraviť a pri vycestovaní do mimoeurópskych krajín vás vaša cestovná kancelária upozorní aj na odporúčané očkovania. Aké očkovania sú nutnosťou a čo sa odporúča? Aj keď v 80% krajín, do ktorých sa bežne cestuje, sa nemusíte dať očkovať, pred cestou je dôležité vedieť o možných nástrahách vírusov v danej krajine.

Kedy je dobré sa dať zaočkovať?

Do úvahy musíme zobrať hlavne cieľovú destináciu, vek cestovateľa, jeho zdravotný stav, spôsob cestovania, ubytovania, dostupnosť lekárskej starostlivosti v mieste pobytu a stupeň rizikového správania. Následne cestovateľom lekár zostaví individuálny očkovací plán.Cestovateľ by si mal ešte pred návštevou očkovacieho centra skontrolovať, či má platné očkovanie proti tetanu a záškrtu, ktorého platnosť je 15 rokov. Ak si nie ste istí, môžete požiadať o informáciu vášho všeobecného lekára. 

„Odporúčané očkovania sú proti vírusovej hepatitíde typu A, B, brušnému týfusu, besnote, japonskej encefalitíde, cholere, tetanu a poliomyelitíde. Povinné sú očkovania proti žltej zimnici a proti meningokokovej meningitíde  (A, C, Y, W 135) pri cestách do Mekky a Mediny v Saudskej Arábii v období Hajj.“– upozorňuje doc. MUDr. Andrea Kalavská, PhD., MHA.

Očkovanie proti žltej zimnici

Žltá zimnica je vírusová infekcia prenášaná komármi v Južnej Amerike a Afrike. Imunita proti tomuto ochoreniu nastupuje približne za 10 dní po očkovaní a po preočkovaní ihneď, pričom ste chránení po dobu minimálne 10 rokov.

Očkovanie sa vyžaduje od všetkých cestujúcich starších ako 1 rok pri cestách do krajín:

Kontinent: Afrika

Krajina: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Stredoafrická republika, Kongo, Pobrežie Slonoviny, Demokratická republika Kongo (predtým Zaire), Gabon, Ghana, Libéria, Mali, Mauretánia, Niger, Rwanda, Sv. Tomáš a Princov ostrov, Togo

Kontinent: Južná Amerika 

Krajina:  Francúzska Guyana

Očkovanie sa odporúča pri cestách do krajín endemického výskytu žltej zimnice:

Kontinent: Afrika

Krajina: Angola, Burundi, Čad, Etiópia, Rovníková Guinea, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Keňa, Nigéria, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Sudán, Uganda, Tanzánia, Zambia

Kontinent: Stredná a Južná Amerika 

Krajina: Bolívia (oblasť Beni, Cochabamba, Santa Cruz a časť subtropickej oblasti La Paz), Brazília (oblasť Acre, Amapá, Amazonas, Goiás, Maranháo, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Rondonia, Roraima a Tocantis, Espirito Santo, Piaui, Bahia,  Sao Paolo, Paraná, Santa Catarina a Rio Grande do Sul ), Kolumbia, Ekvádor, Guyana, Panama (provincia Chepo, Darién a San Blas), Peru (pri návšteve džungľových oblastí pod 2300 m n.m.), Surinam, Venezuela, Trinidad a Tobago.

Očkovanie proti meningokokovej meningitíde

Epidémie menigokových meningitíd sú časté  hlavne v rovníkovej Afrike, Saudskej Arábii a Juhovýchodnej Ázii. 

Očkovanie proti žltačke typu A, B

Ide o najčastejšie vírusové infekcie spojené s pobytom v trópoch a subtrópoch, ktorým sa dá predchádzať očkovaním. Oblasti výskytu vírusovej hepatitídy A sú Afrika, Stredná a Južná Amerika, krajiny Ázie a Oceánie, štáty bývalého Sovietskeho zväzu, Stredomorie a Stredný východ. Podľa polikliniky cudzokrajných chorôb v Bratislave, pri ceste do endemických oblastí ochorie  0,3 - 1,8% cestovateľov pri pobyte trvajúcom viac ako mesiac. Riziko nákazy tiež zvyšuje dlhodobý pobyt, zlé hygienické podmienky, konzumácia surovej zeleniny, neolúpaného ovocia, plodov mora a kúpanie v kontaminovanej vode.

Hepatitída B sa vyskytuje najmä na ďalekom východe, v štátoch bývalého Sovietskeho zväzu, Juhovýchodnej Ázii, niektorých ostrovoch v Pacifiku, v Afrike, v niektorých oblastiach Južnej a Strednej Ameriky, na Aljaške a v Grónsku. Prenos infekcie sa uskutočňuje krvou a sexuálnym kontaktom, takže pri troche opatrnosti sa ani na dobrodružnej dovolenke nie je čoho obávať.

Očkovanie proti brušnému týfusu

Človek sa nakazí kontaminovanou vodou alebo potravinami. Brušný týfus je rozšírený v Juhovýchodnej Ázii, Indii, Afrike a Latinskej Amerike. Nakaziť sa však môžeme aj počas pobytu v Stredozemnom mori v Tunisku, Egypte alebo Turecku.

Očkovanie proti detskej obrne

Očkovanie proti poliomyelitíde sa odporúča cestovateľom, ktorí boli poslednou dávkou polio vakcíny očkovaní pred viac ako 10 rokmi a cestujú do oblastí endemického výskytu. Krajiny endemické pre polio sú Afganistan, Pakistan a Nigéria. 

Očkovanie proti besnote

Besnota je hlavne v Ázii veľkým zdravotníckym problémom. Podľa WHO ročne zomrie na besnotu 30 - 50 tisíc osôb na celom svete. Proti tomuto ochoreniu lekári odporúčajú sa zaočkovať v prípade, že sa v oblasti výskytu zdržíte viac ako jeden mesiac. Zdrojom nákazy v Severnej Afrike, ale aj Ázii sú hlavne besné psy, šelmy, opice a netopiere. Pri spoznávaní krajín, kde sa besnota vyskytuje, je preto lepšie cestovať so sprievodcami, prípade s cestovnou agentúrou, ktorá je informovaná o možných nástrahách.

Očkovanie proti japonskej encefalitíde

Japonská encefalitída postihuje každý rok v oblastiach Južnej a Juhovýchodnej Ázie a Austrálie desiatky tisíc  obyvateľov, pričom každoročne ochorie len veľmi malý počet cestovateľov z Európy či Ameriky. Rezervoárom vírusu, ktorý vyvoláva nákazu, sú ošípané a infekciu prenášajú komáre. Očkovanie sa odporúča len cestovateľom do vidieckych oblastí  pri pobyte dlhšom ako jeden mesiac v sezóne prenosu (obdobie dažďov).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.