Štíhle telo a chróm

Poctivo cvičíte, držíte zdravú diétu, tešíte sa na štíhle tvary svojho tela a zrazu - dostanete šialenú chuť na sladké?! Vášmu telu možno chýba chróm.

vaha cm nohy

Chróm je životne dôležitý stopový prvok, hrajúci významnú úlohu pri metabolizme cukrov. Jedným z prejavov jeho nedostatku je obrovská chuť na sladké. Chýbajúci chróm totiž oslabuje pôsobenie inzulínu (ktorý prenáša cukor z krvného obehu do buniek, kde ho mení na energiu) a spôsobuje hromadenie cukru v krvi, pričom bunky zostávajú cukrom nenasýtené. Nedostatok chrómu v organizme teda komplikuje náležité využitie stravou prijatých cukrov. Dôsledkom toho je, že človek cíti slabosť, únavu (najmä popoludní a večer) a túžbu po sladkom. Konzumáciou sladkostí sa však situácia zlepší iba krátkodobo a situácia sa opakuje... 
Pokiaľ trpíte uvedenými príznakmi a k tomu ešte častou podráždenosťou, bolesťami hlavy, triaškou v rukách, depresiou, náhlymi pocitmi hladu a konzumácia niečoho sladkého vám vždy prinesie celkové uvoľnenie, je takmer isté, že vášmu telu chýba chróm. V slovenských podmienkach to nie je nič ojedinelé - podľa prieskumov Slováci prijímajú denne stravou asi 0,03 - 0,04 mg chrómu, pričom odporúčaná denná spotreba predstavuje 0,05 - 0,2 mg.

Dostatočný príjem chrómu teda môže byť cestou k lepšiemu fyzickému pocitu i štíhlej línii - ak organizmus dostane toľko chrómu, koľko potrebuje, znormalizuje sa jeho metabolizmus cukrov a zmiznú nepríjemné pocity, ako aj neovládateľná chuť na sladké...

Chróm obsahuje: celozrnná múka, čerstvé ovocie, orechy, pečienka, hovädzie mäso a pivné kvasnice. Milovníkom výživových doplnkov je k dispozícii viacero prípravkov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.