Dobite si energiu

Ľudia potrebujú načerpať silu po dlhodobom pracovnom nasadení alebo každodennom strese, aby nedošlo k najhoršiemu -  k vyhoreniu či kolapsu. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako obnoviť stratenú energiu.

energia 1200x800

Človek stráca chuť do života ak je vyčerpaný po fyzickej aj psychickej stránke. Mnohokrát k tomu dochádza, keď nedokáže narábať s pravidelným príjmom a výdajom energie. Vypozorujte na sebe, ktorá aktivita vás dokáže opäť nakopnúť a udržať vás vo vitalite. Na výber máte nespočetné možnosti – zmena prostredia, rôzne druhy športu, relax, wellness.  Prvý krok je zrušiť zabehnutý stereotyp! 

PLÁNUJTE

Aj keď patríte medzi spontánne povahy, skúste si naplánovať čas odpočinku po práci. Môžu to byť malé radosti – prekvapenia len pre vás, ale aj pre celú rodinu. Už len predstava toho, že vás niečo poobede čaká, na čo sa tešíte, vás pozitívne povzbudí. Neskôr zistíte, že aj váš organizmus sa rýchlejšie spamätáva z únavy a odmeňuje vás energiou.

Kvalitný spánok patrí medzi priority, aby ste fungovali  bez  obtiaží. Musíte si navyknúť plánovať spánkový režim. Pred spánkom nezaťažujte telo ani myseľ  náročnými úlohami. Stanovte si, kedy pôjdete do postele a približne 30 minút predtým sa budete naňho pripravovať, napríklad pri dobrej knihe.

Oddych formou prestávky si doprajte minimálne po každých 90 minútach. Počas nej sa poprechádzajte alebo vyskúšajte dychové cvičenia. Je len na vás, či zvolíte aktívny či pasívny spôsob oddychu.

Zjednodušte si život tým, že si zavediete diár, do ktorého si začnete pravidelne zapisovať veci, ktoré treba urobiť. Popritom sa naučte rozlišovať dôležité veci od tých menej urgentných. Používajte pritom farebné zvýrazňovače, alebo si zaveďte vlastný systém zapisovania. Onedlho zaregistrujete, ako vám tento spôsob triedenia uľahčil deň a neobral vás zbytočne o energiu.

Aj malá radosť je radosť. Naučte sa po práci robiť tzv. prechodový rituál, počas ktorého zabudnite čo bolo v práci a nemyslite na to, aké povinnosti vás čakajú doma. Ponechajte si pár minút len pre seba, prejdite sa po parku, tí čo majú psov to automaticky robia; alebo sa zastavte v cukrárni či v peknom obchode. Robte to čo vás teší.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.