Poznáte svoj správny krvný tlak?

Okrem užitočných informácií týkajúcich sa krvného tlaku a hypertenzie, sa môžete dočítať čo to zaujímave z histórie merania tlaku.

meranie tlaku1000x666

Dokonalá pumpa
Naše srdce funguje ako pumpa, ktorá prečerpáva krv v ľudskom tele. Tento výkonný sval s každým tepom natiahne približne 60-80 ml krvi, čo v prepočítaní znamená asi 12 000 litrov za deň. V normálnom stave za jednu minútu srdce vykoná 70-80 tepov. Vedeli ste , že v dožitých päťdesiatich rokoch srdcom prejde 170 miliónov litrov krvi a krv sa preháňala v krvnom riečišti v dĺžke 110 000 kilometrov?

Hypertenzia
Vysoký krvný tlak je definovaný hodnotami systolického (140) a diastolického (90) tlaku. Hypertenzia neprimerane namáha naše cievy, môže ich oslabiť a zúžiť. Oslabené cievy ľahšie praskajú alebo prispievajú k vytváraniu vypuklín. Stav vášho zdravia do budúcnosti odzrkadľuje výška systolického tlaku. Vysoký krvná tlak je nebezpečný predovšetkým v nižšom veku, pod päťdesiat rokov. Vysokým tlakom trpia aj deti, ale lekári ho berú skôr, ako informatívne meradlo.

OPTIMÁLNY TK: systolický (horný) < 120 mmHg a diastolický (dolný) < 80 mmHg
NORMÁLNY TK: systolický 120-129 mmHg a/alebo diastolický 80-84 mmHg
VYSOKÝ NORMÁLNY TK: systolický 130-139 mmHg a/alebo diastolický 85-89 mmHg

HYPERTENZIA:
Stupeň 1: systolický TK 140-159 mmHg a/alebo diastolický TK 90-99 mmHg
Stupeň 2: systolický TK 160-179 mmHg a/alebo diastolický TK 100-109 mmHg

Vysoký krvný tlak má negatívny vplyv na sexuálny život u mužov. Veľa erektilných dysfunkcií je spojených s hypertenziou. Nebezpečné je v takomto zdravotnom stave užívať stimulačné lieky na povzbudenie erekcie. Čo sa týka žien, ich intímne problémy sú viac komplexné. Dobrou správou je, že vysoký krvný tlak nemá na ne vplyv.

Počúvajte svoje telo
Ľudia s nadváhou majú väčší sklon ku kardiovaskulárnym ochoreniam a cukrovke. K tomu sa pridružujú vysoké hodnoty krvného tlaku. V týchto prípadoch platí nutnosť úbytku na hmotnosti pomocou pravidelného pohybu a vyváženej strany (ovocie, zeleniny, ryby, oriešky, vláknina). Okrem toho treba minimalizovať stres a dopriať si oddych.
Nebezpečný je aj nízky tlak. Nízke hodnoty krvného tlaku (90/60), môžu byť signálom pre ďalšie symptomatické prejavy. Komplikácie môžu nastať, ak sa k nemu pridá malátnosť, únava, chronická ospalosť a závraty. Často vznikajú pri nevhodne zvolenej liečbe.

Ako správne merať tlak
Aby ste sa vyhli zbytočným odchýlkam, dodržiavajte pravidlá pre správne meranie krvného tlaku.

1. Merajte vždy v rovnaký čas – ráno, alebo večer.
2. Vždy sa posaďte, pri tlakomere na paži položte predlaktie na stôl, pri tlakomery u zápästia položte zápästie do výšky srdca.
3. Počas merania nehovorte, nehýbte sa a zostaňte v pokoji.

Čriepky z histórie...

... Staroveký lekár Galén, ako prvý podrobnejšie popísal ľudské srdce.
... Predpokladal len polovičný počet komôr a určil mu schopnosť vyrábať teplo v ľudskom tele, túto teóriu prebral aj Peržan Avicena.
... V roku 1628 predstavil britský lekár William Harvey srdce ako pumpu.
... O sto rokov neskôr jeho kolega Stephan Hales, začal merať pohyb krvi za pomoci jednoduchého manometra. Pri tom zistil, že hodnoty krvného tlaku sa líšia u rôznych zvierat.
... Stetoskop vynašiel Francúz Renné Laenec v roku 1817. Tento prístroj vysvetlil rozdiely medzi systolickým a diastolickým tlakom.
... Ortuťový manometer vznikol o desať rokov neskôr vďaka Jeanu Poiseuille.
... Prvý presnejší manžetový tonometer (sfygmomanometer) zostrojil v roku 1896 taliansky lekár Scipione Riva-Rocci.
... K dokonalosti ho previedol ruský lekár Nikolaj Korotkov, na jeho princípe fungujú tieto nástroje dodnes.
... Krvný tlak sa meria v jednotkách torr, teda v milimetroch ortuťového stĺpca (mm Hg). Pomenovanie mernej jednotky je odvodené od mena talianskeho fyzika Evangelistu Torricelliho.

4 komentárov

  • Komentár Julia Folvarcikova %PM, %25 %894 %2019 %20:%dec napísal Julia Folvarcikova

    merat vydy v rovnaky cas,v pokoji,nohy volne na podlahe,ruka na stole manzeta vo vyske srdca,upevnit okolo ramena suchym zipsom,stlacit tlacidlo START

  • Komentár Žofia Gunišová %PM, %20 %766 %2019 %17:%dec napísal Žofia Gunišová

    Privítala by som viac informácií o zvýšenom a vysokom tlaku u deti a mladistvých.

  • Komentár Vlado %AM, %17 %500 %2018 %11:%aug napísal Vlado

    pekný článok, možno by som ešte doplnil info o výške krvného tlaku podľa veku, pretože telo sa vekom mení a priemerné hodnoty normálneho tlaku taktiež

  • Komentár foldekniv tilbud %AM, %11 %449 %2018 %09:%aug napísal foldekniv tilbud

    I got thіs web page from mmy pal who informed me regarding this weЬ
    page and now tһis time I am visiting this weЬsite and reading
    very іnfοrmative posts at this place.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.