Rakovina krčka maternice

Predčasná smrť v dôsledku rakoviny krčka maternice často postihuje ženy v najlepšom veku. Napríklad keď vychovávajú deti a zodpovedajú za širšiu rodinu alebo aktívne pomáhajú spoločnosti.


Rakovina krčka maternice (RKM) je závažným onkogynekologickým ochorením. Postihuje ženy o 15 až 20 rokov skôr v porovnaní s ostatnými zhubnými nádorovými ochoreniami. Priemerné skrátenie života ženy s týmto ochorením predstavuje viac ako 17 rokov.

Zákernosť tohto ochorenia spočíva v tom, že rané štádia neprinášajú nijaké ťažkosti. S rozšírením ochorenia sa však gynekologické problémy začínajú pravidelne objavovať.

Prejavy ochorenia RKM

Začiatočné štádia sprevádza silná menštruácia, krvácanie mimo menštruácie, bolesti pri pohlavnom styku, vodnatý a zapáchajúci výtok. Tieto prípady sa zvyčajne liečia konizáciou.

Konizácia
Konizácia je diagnostická a terapeutická metóda používaná na zisťovanie a liečbu abnormalít krčka maternice. Vykonáva sa s cieľom odstrániť predrakovinový stav, ktorý by mohol prejsť do rakoviny krčka maternice. Skrátenie krčka maternice v dôsledku konizácie môže u niektorých žien spôsobiť predčasný pôrod  s narodením nezrelého dieťaťa so všetkými nepriaznivými dôsledkami z toho vyplývajúcimi.

Foto: Prof. MUDr. Miroslav Borovský, CSc

V pokročilých štádiách, žena pociťuje bolesti panvy a podbrušia. Abnormálne bunky prerastú celý krčok maternice, čím sa nádor šíri ďalej do hlbších vrstiev pošvy, panvy, kostí, čriev, močového mechúra a lymfatického obehu. V týchto prípadoch sa prikračuje k hysterektómii (odstránenie celej maternice a časti pošvy, vajíčkovodov, vaječníkov a lymfatických uzlín).

Onkogénny typ HPV vírusu 

Rakovinu krčka maternice zapríčiňuje pretrvávajúca infekcia onkogénnymi typmi ľudského papilomavírusu (HPV). Prevalencia (výskyt) HPV infekcie pri rakovine krčka maternice je 99,7 %. Onkogénna HPV infekcia je „nevyhnutnou príčinou“ vzniku rakoviny krčka maternice. Predpokladá sa, že 50 - 80 % žien sa počas svojho života infikuje HPV vírusom a až polovica z nich sa infikuje onkogénnymi typmi HPV.

Väčšina HPV infekcií (50 -70 %) spontánne ustúpi v priebehu niekoľkých mesiacov až 2 rokov. Rakovina krčka maternice vzniká, ak infekcia spôsobená onkogénnymi typmi HPV pretrváva. Prekonanie prirodzenej infekcie spoľahlivo nechráni pred opakovanou infekciou.

100 typov HPV

HPV je vysoko nákazlivý, bežný vírus. Existuje viac ako 100 typov HPV, z ktorých väčšina je neškodná a vyvoláva len asymptomatickú infekciu. Približne 40 typov sa prenáša pohlavným stykom a postihuje sliznicu pohlavného systému.

Pätnásť z nich je onkogénnych, t.j. môžu spôsobiť vznik rakoviny krčka maternice alebo prekancerózne lézie (predrakovinové stavy). Ostatné - nízkorizikové typy HPV môžu spôsobiť vznik benígnych kondylómov (genitálnych bradavíc), alebo lézie nízkeho stupňa na krčku maternice.

Riziko infekcie

Je veľmi ťažké vyhnúť sa infekcii vírusom HPV, pretože sa neprenáša výlučne pohlavným stykom, postačuje akýkoľvek kontakt s infikovanou kožou alebo sliznicou. Riziko infekcie sa síce zvyšuje s počtom sexuálnych partnerov, infikovať sa však môže aj žena žijúca s jedným partnerom. Toto riziko zvyšuje aj fajčenie, či užívanie orálnej antikoncepcie, vysoký počet tehotenstiev, imunologické faktory a história sexuálne prenosných infekcií ako sú napríklad chlamýdiové infekcie.

Objavenie skutočnosti, že HPV vírusy sú nevyhnutnou podmienkou vzniku rakoviny krčka maternice, bolo ocenené Nobelovou cenou. Získal ju  v roku 2008 Harald zur Hausen, nemecký vedec a virológ.

Skríning

Pravidelné cytologické vyšetrenie (existujú rôzne metódy vyhodnotenia týchto zmien – napríklad CIN, Bethesda, PAP) dokáže odhaliť prekancerózne štádiá, ktoré môžu byť včas odstránené. Aj napriek zlepšeniam v skríningu, ktorý má okrem nízkej účasti žien aj medicínske limitácie, sa výskyt a úmrtnosť na RKM v SR výrazne neznížila v porovnaní so situáciou pred 20 rokmi.

Funkčný skríning identifikuje abnormálne a prekancerózne bunky krčka maternice, no nie je prevenciou príčiny vzniku rakoviny krčka maternice, t.j. pretrvávajúcej infekcie onkogénnymi typmi HPV.

Očkovanie proti HPV

V súčasnosti sa za najúčinnejšiu ochranu proti rakovine krčka maternice považuje očkovanie proti HPV.

- nechráni proti všetkým typom HPV (20%)

- posilňuje efekt pravidelného skríningu

- redukuje potreby invazívnych výkonov (slučková elektrochirurgiká excízia, konizácia skalpelom, laserové metódy)

- znižuje potrebu kolposkopických vyšetrení

znižuje riziko predčasne narodených detí po konizácii

Zdroj: Prof. MUDr. Miroslav Borovský, CSc

V apríli 2009 odporučila Svetová zdravotnícka organizácia zaradiť očkovanie proti HPV do rutinného očkovania. Aktuálne sa  pre očkovanie proti HPV a jeho úhradu z verejných zdrojov rozhodlo 24 štátov Európskej únie. Z nich  naše tri susedné štáty zavádzajú toto očkovanie v tomto roku. V Čechách je očkovanie proti HPV hradené už od roku 2012. Napriek dokázanej účinnosti a bezpečnosti dostupných vakcín je na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ zaočkovanosť proti HPV veľmi nízka – nedosahuje ani jedno percento u 12 ročných dievčat.  Jedným z dôvodov nízkej zaočkovanosti je aj skutočnosť, že úhrada z verejných zdrojov sa týka len  12-ročných dievčat vo výške maximálne 10 % z ceny vakcíny.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.