Máte problémy so zubami?

Nechajte si poradiť. Dnes, keď je na trhu veľké množstvo doplnkov pre dentálnu hygienu, nie je práve najrozumnejšie obmedziť sa iba na kefku a zubnú pastu.



Naivnosť názoru, že vám stačia len monotónne pohyby na zabitie všetkých nežiaducich baktérií v ústnej dutine, by dnes už nemala patriť k povinnej výbave, napriek tomu sa s ňou môžete celkom často stretnúť. Neprepadnite jej!

Či už patríte k tým, ktorí sa kvôli zubnému strojčeku nevedia zbaviť pocitu nedostatočne vyčistených zubov alebo k tým, ktorí kvôli zápachu z úst radšej mlčia, hoci ich slová tlačia na jazyku, zubná kefka vás z toho nevytrhne i keď zabudnúť na ňu by tiež nebolo najšťastnejšie riešenie. Avšak malá zmena dokáže zaistiť, aby ste všetky nepríjemnosti mohli hodiť za hlavu.

PhDr. Viera Panákova, hlavná odborníčka na dentálnu hygienu na Slovensku, sa takmer dennodenne stretáva s problémami, ktoré spôsobuje nedostatočná ústna hygiena. Zubný povlak, ktorý má za následok zubný kaz, zápach z úst a podobne. Prečítajte si niekoľko rád, ktoré vám môžu pomôcť so starostlivosťou o váš biely úsmev:

  • Aby ste si efektívne vyčistili zuby je vhodné používať  okrem zubnej kefky a zubnej pasty aj pomôcky na čistenie medzizubných priestorov, prípadne komplexnú ústnu hygienu dokončiť výplachom dutiny ústnej ústnou vodou, ktorá okrem redukcie baktérii aj príjemne osvieži dych zložkami prírodných silíc. Aký typ pomôcok, či produktov ústnej hygieny je pre Vás vhodný, Vám poradí dentálny hygienik, ktorých zoznam nájdete na www.adhs.sk v rubrike kontakty.
  • Ak nosíte strojček, pamätajte: pri fixných ortodontických aparátoch je veľmi dôležité mechanické odstránenie povlakov z povrchu zubov aj fixného aparátu zubnou kefkou a medzizubnými pomôckami, vhodné je však toto mechanické čistenie doplniť 3. krokom ústnej hygieny – ústnou vodou, niektoré druhy významne redukujú množstvo baktérii. Správna a efektívna ústna hygiena je predpokladom pre krásny zdravý a rovný chrup.
  • V prípade, že ste pokročili a k zubnej kefke ste pridali i zubnú niť, môže sa stať, že jej používanie bude bolestivé a sprevádzané krvácaním ďasien hlavne ak je v medzizubnom priestore nános zubného kameňa alebo čistenie medzizubných priestorov nie je pravidelné. Používajte pravidelne medzizubné pomôcky, samozrejme za predpokladu, že budete mať profesionálne vyčistené zuby a tento stav sa výrazne zlepší.
  • Rozhodli ste sa používať ústnu sprchu? Dbajte na to, aby ste sa poradili s predajcom alebo výrobcom, či niektorá z ústnych vôd môže eventuálne poškodiť takýto výrobok, najmä tie so zvýšenou penivosťou, ktorá je daná volenými emulgátormi. Teba mať ale na pamäti dôsledné mechanické odstránenie zubného povlaku zubnou kefkou a medzizubnými pomôckami a ústnu sprchu voliť ako doplnok.
  • Parodontitíde – strašiaku najmä starších ľudí, ľudovo nazývanej parodontóza, najefektívnejšie predídete správnou a efektívne vykonávanou ústnou hygienou. Na to aby ste správne odstránili zubný povlak zo všetkých zubných plôch je potrebné mať zuby profesionálne vyčistené, ich povrch vyhladený  a vyleštený. Dentálny hygienik vám tiež poradí s výberom správnych pomôcok ústnej hygieny, ich efektívnom používaní. Totiž najlepšia prevencia tohto typu ochorenia je komplexná ústna hygiena s efektívnym mechanickým odstránením zubného povlaku zo všetkých zubných plôch doplnená tretím krokom – ústnou vodou, napríklad LISTERINE, ktorá má niekoľko typov.
Tak ako? Doprajete vašej zubnej kefke spoločníkov a urobíte tak problémom so zubami rázny škrt cez rozpočet? Nezabudnite však aj na to, že domáca ústna hygiena – akokoľvek účinná – nezníži nutnosť každoročnej prehliadky u vášho zubného lekára.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.