Keď úľava neprichádza

Poznáte osobu ženského pohlavia, ktorá by sa aspoň občas nesťažovala na bolesti chrbta, alebo nôh? Ak áno, možno by vám pomohlo cvičenie a „masáž“ Kataríny Štrbákovej.


Máte vo svojej rodine športovca s tenisovým lakťom, či futbalovým kolenom, alebo len patríte k tým, ktorí už platia daň nekonečnému vysedávaniu za počítačom? Práve pre vás je určené myofasciálne uvoľnenie, keď už nič iné nepomáha.

femme: Predstavte nám MYO CLINIC...

Katarína Štrbáková: Zaoberám sa myofasciálnym uvoľňovaním, čo na prvý pohľad môže navodiť dojem, že ide zase o nejaký nový druh masáže, ale správnejšie je ponímať túto činnosť ako terapeutickú. Táto špeciálna uvoľňujúca forma strečingu, primárne zacielená na fasciu, následne ovplyvňuje celé telo, teda svaly, orgány, cievy.... Dá sa povedať, že je to práca s celým telom.


femme: Čo je to fascia?

Katarína Štrbáková: Fascia je časť spojovacieho tkaniva, ktorá sa skladá z dvoch druhov vlákien - elastických a tuhých kolagénových. Môžeme si ju predstaviť ako veľmi jemnú sieť, alebo blanu, pokrývajúcu svaly a práve na túto je technika „myo“ zacielená.


femme: Kedy nám môže myofasciálne uvoľnenie pomôcť?

Katarína Štrbáková: Žijeme ako žijeme a so svojim telom niekedy zaobchádzame tak, ako keby sme ho neznášali. A to nemám na mysli, len vyznávačov prehnane zdravého životného štýlu, ktorí si rôznymi športovými aktivitami navodili pestrú škálu ťažkostí. Aj žena v domácnosti môže mať bolesti z preťaženia, alebo v dôsledku rôznych degeneratívnych zmien v organizme. Osobitnou kapitolou sú jedinci, pupočnou šnúrou spojení so svojim počítačom. Myofasciálna masáž teda pomôže všade, kde si telo vypýta uvoľnenie a úpravu pohybov. Pomohla som však aj klientom s migrénou a chodia ku mne i takí, ktorí si doprajú myofasciálnu masáž len ako relax.


femme: Vyzerá to pohodlne a elegantne, ale vždy je nejaké ale....

Katarína Štrbáková: No, pravdaže, len tak sa položiť na masérsky stôl, a potom opäť holdovať svojim zlozvykom, to by sme to ďaleko nedotiahli. K ďalším doplňujúcim „procedúram“ patrí cvičenie, prípadne lymfomasáž. A pokiaľ nebude dotyčný dodržovať korekcie pohybov, či správne držania tela, prípadne úpravu životného štýlu, dosiahnutý čiastkový úspech nebude mať trvalý alebo dlhodobý efekt...


femme: V Myo clinic pôsobíte niekoľko mesiacov, aká bola cesta k tejto profesii?

Katarína Štrbáková: Na bratislavskom konzervatóriu som vyštudovala herectvo, ale prevažoval môj záujem o klasický tanec, teda balet. Tento ma po absolutóriu doviedol do Londýna, kde som pokračovala v štúdiu na The hackney Community College. A práve v tomto prostredí som sa po prvýkrát dostala do styku s tým, čo teraz robím. Pôvodne plánovaný polročný pobyt sa pretiahol na tri roky, počas ktorých som vlastne všetky zárobky investovala do odborných školení a po úspešnom zložení skúšok som sa vrátila domov, aby som sa stala prvou a zatiaľ jedinou certifikovanou inštruktorkou Gyrokinesis na Slovensku. Ako vo väčšine profesií, aj v mojej je celoživotné vzdelávanie samozrejmosťou, takže si momentálne dopĺňam „zdravotnícke“ vzdelanie s cieľom stať sa aj diplomovanou fyzioterapeutkou.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.