Zaujímavosti o ľudských očiach

Napísal Lenka Kollerová 15. jún 2024

Oči sú jedným z najkomplexnejších orgánov ľudského tela a druhým najzložitejším, hneď po mozgu, s ktorým úzko spolupracujú. Naše oči sú úžasný systém, ktorý nám sprostredkováva životne dôležité informácie a umožňuje nám obdivovať krásu, ktorá nás obklopuje.

shutterstock_oci_srdce

Zdroj foto: Shutterstock

1.     Každý človek vidí vždy na jedno oko o trochu lepšie ako na druhé.

Ostré videnie zabezpečuje film na zadnej stene oka, ktorý prijíma svetlo prechádzajúce očnou šošovkou a nazývame ho sietnica. Premieňa svetlo na elektrické signály, ktoré sú vysielané do mozgu tak, aby dokázal pochopiť to, čo oko vidí. Stred sietnice sa nazýva žltá škvrna (makula) a jej dobrú kondíciu podporíte konzumáciou potravín žltej a oranžovej farby – paprika, mrkva, tekvica, ale aj paradajky či batáty. Prírodným zdrojom karotenoidov luteínu a zeaxanínu sú aj výživové doplnky Ocuvite**, ktoré boli vyvinuté na základe vedeckých výskumov. Zabezpečujú cielenú výživu očí a okrem spomínaných karotenoidov obsahujú aj vitamíny C a E, ďalšie minerály a zinok, ktorý prispieva k udržaniu dobrého zraku. Viac informácií nájdete na www.ocuvite.sk.

2.     Novorodenec plače bez sĺz. Slzy sa deťom začínajú tvoriť až vo veku okolo šiestich týždňov.

Slzný film je nesmierne dôležitý pre kvalitu a ostrosť videnia. Pre správne fungovanie očí je nesmierne dôležité, aby bol ich povrch stále vlhký. Ak tomu tak nie je, oči vysychajú, čo je sprevádzané nepríjemnými pocitmi až bolesťou. Ak vysychanie pokračuje bez nasadenia liečby, vzniká syndróm suchého oka, ktorý môže prerásť až do chronického zápalu oka. Úľavu od týchto nepríjemných príznakov prinesú umelé slzy Hyal-drop multi*, ktoré neobsahujú konzervačné látky, čiže sú vhodné aj pre citlivé oči. Roztok kyseliny hyalurónovej zabezpečí optimálne zvlhčenie vašich očí a počas dňa ich môžete používať tak často ako potrebujete. Viac informácií nájdete na www.hyal.sk.

3.     Rohovka je jediné tkanivo v ľudskom tele, ktoré neobsahuje krvné cievy. Je vyživovaná procesom difúzie a živiny a kyslík sa do nej dostávajú z vonkajšieho okolia.

Rohovka chráni celé oko. Je to vstupná brána oka, čiže mechanická a chemicky nepriepustná bariéra medzi vnútrom oka a vonkajším prostredím. Rohovka nemá v sebe ani jednu cievu, preto jej výživa prebieha vďaka dostatočnému prísunu kyslíka z vonkajšieho prostredia. Patrí medzi najviac namáhané časti oka vystavované vonkajším vplyvom a rizikovým úrazom. Čo je rohovke odobraté na cievach, to je jej pridané na nervových zakončeniach. Rohovka patrí medzi najcitlivejšie tkanivá ľudského organizmu, pretože má najväčší počet senzitívnych nervových vlákien. Aj preto jej traumatizácia, čiže narušenie - zranenie, spôsobuje nepríjemnú bolesť, po ktorej nasleduje reflexné slzenie a reflexné žmurkanie. Rohovka je zložená až z piatich vrstiev, čo je dôležité vedieť z hľadiska jej poškodenia a následnej liečby. Ak je trauma len na povrchovej (epitelovej) vrstve rohovky, ktorá sa rýchlo regeneruje, liečba trvá približne 1-3 dni a spočíva najmä v hydratácii očnej sliznice. Veľmi účinné v tomto prípade sú očné kvapky Desodrop* s iným mechanizmom účinku, založenom na hypromelóze (tvorba dočasného ochranného filmu), lipozómoch a ozonizovanom rastlinnom oleji. Vďaka unikátnemu zloženiu má Desodrop* antiseptický, hojivý a antibakteriálny účinok. Viac informácií nájdete na www.desodrop.sk.

4.     Hoci hlavnou funkciou sĺz je odstraňovanie nečistôt z rohovky a oka, odborníci doteraz nedokázali vysvetliť, prečo plačeme, keď sme smutní.

Čo vás naposledy doviedlo k slzám šťastia, dojatia či smútku? Nech to bolo čokoľvek, dobre si poplakať nikdy nie je na škodu. Pomôže to očiam aj našej duši. Ak vás však k slzám a smútku doháňajú alergény ako peľ, plesne, prach či zvieracia srsť, odporúčame radšej vyskúšať očné kvapky a nosový spej Vivdrin ectoin*. Majú prírodné zloženie a majú aj preventívny účinok. Očné kvapky proti alergii Vividrin ectoin* zmierňujú alergické začervenanie, slzenie aj svrbenie očí. Vytvoria na oku ochrannú vrstvu hydrokomplex, ktorá zabraňuje vstupu ďalších alergénov do oka. Neobsahujú konzervačné látky a preto ich môžete používať počas dňa tak často ako potrebujete. O nosovú sliznicu sa postarajte pomocou nosového spreja Vividrin ectoin*, ktorý zmierňuje svrbenie a výtok z nosa (nádchu), kýchanie a upchatý nos. Obsahuje prírodnú molekulu ectoin, ktorá chráni bunky, potláča zápal a stabilizuje bunkovú membránu. Viac informácií získate na www.vividrinectoin.sk.

Čo dodať na záver? No predsa ešte jednu pikošku o očiach, o ktorej ste určite ani netušili! Nie je možné kýchnuť s otvorenými očami. Vyskúšate?

produktova_foto_ocuvite

*Zdravotnícka pomôcka. Pozorne si prečítajte informáciu pre používateľa.

**Výživový doplnok. Výživové doplnky sa nesmú používať ako náhrada rozmanitej a vyváženej stravy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.