Skorocel kopijovitý...

... (Plantago lanceolata) patrí medzi najznámejšie liečivé  byliny, ktoré poznali už starovekí liečitelia. Je súčasťou protichrípkových bylinných čajových zmesí. Účinný je hlavne pri ochoreniach horných dýchacích ciest, zahlienení, kašli a astmy. 

plantago_lanceolata_23

Jeho liečivé vlastnosti prečisťujú krv, pľúca a žalúdok, práve preto sa odporúča pri liečbe zápalových procesov v črevách, močových ciest,  žalúdočných vredov a vredov dvanástnika. 

Zber

Zbierajú sa listy začiatkom jari až do augusta za suchého počasia. Následne sa sušia v tenkej vrstve na vzdušnom mieste, na slnku alebo v rúre či v sušičke pri 40°C. Poškodené listy poznáte podľa toho, že sú čierne a zaparené.  Používa sa z vnútra aj zvonka. 

Obklady z čerstvých listov sú vhodné na hojenie rán, na opuchliny, otlaky a na zastavenie silného krvácania. 

Rozomleté čerstvé listy pomáhajú pri hojení zapálených rán, popálenín a po bodnutí hmyzom.  Takýto obklad vždy previažte čistou gázou, aby sa tam nedostala druhotná infekcia. 

Čaje

Čaj na bronchitídu si pripravíte zo sušených listov. Do 250 ml studenej vody vložte prúžok očisteného citrónu a kopcovitú lyžičku hnedého cukru. Priveďte do varu a nechajte 4 až 5 krát zovrieť. Potom zmes odstavte, do horúcej vody nasypte kopcovitú lyžičku sušených skorocelových listov a vňate Materiny dúšky.  Bylinky nechajte niekoľko minút vylúhovať, preceďte a pite teplé až 5 krát denne.

Skorocelový sirup

Vhodný preventívny prostriedok proti katarom horných dýchacích ciest. Na prípravu potrebujete 4 hrste skorocelových listov, ktoré pomeliete na mäsovom mlynčeku. Potom do takejto zmesi pridáte trochu vody, 300 g hnedého cukru a 250 g medu. Varíte za stáleho miešania na miernom ohni, až vznikne rôsolovitá tekutina, ktorú teplú nalejete do sklenených fliaš a uskladníte v chladničke.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.