Pohoda zoštíhľuje

Podľa výskumov prispieva k udržaniu štíhlosti nielen racionálne stravovanie a pohyb, ale aj eliminácia stresu a dostatok spánku. Starosti, termíny, hektický spôsob života, chronický stres a nedostatok spánku sú cestou k obezite, zvädnutej pokožke a prehlbujúcim sa vráskam. 

nohy_w_1200x800

Tak znie "ortieľ" posledných výskumov zaoberajúcich sa životným štýlom a dobrým vzhľadom. Viac ako osemdesiat percent "normálne" fungujúcich žien (t.j. pohybujúcich sa v mantineloch práca, rodina, sem-tam nejaké spoločenské povyrazenie) je v neustálom, väčšom či menšom strese. Telo týchto žien je bez prestávky akoby v strehu, nepoznajúc skutočný oddych a uvoľnenie, čoho dôsledkom je zlé trávenie, suchá pokožka a výraznejšie ukladanie tuku na bruchu, bokoch a stehnách. Americkí vedci dokonca prišli s novým termínom - stresový tuk. Jeho "tvorcom" je hormón cortisol.

Funguje to takto: v stresovej situácii cortisol zhromažďuje zásoby tuku, čo je pozostatok minulosti, keď bol človek vystavený trvalej hrozbe boja alebo úteku, k čomu potreboval primeranú dávku energie, ktorú čerpal zo svojej tukovej zásoby. Aj dnes, keď to už nepotrebujeme, ukladá cortisol v čase stresu v našom tele tuk pre prípad potreby - dni, týždne... Ak k tomu pridáme obľúbenú liečbu stresu tu kúskom čokolády, tu záskuskom so šľahačkou, na nežiaduco oblé tvary netreba dlho čakať.

Produkciu cortisolu brzdia takzvané látky štastia - endorfíny (ópioidné peptidy vznikajúce v mozgu). K vyplavovaniu endorfínov nepotrebujete vyhrať prvú cenu v lotérii alebo získať Nobelovu cenu, mozog môžete aj oklamať, a to milým úsmevom, ktorý vám postupne začne "vylaďovať" celé telo. V spojení s pravidelným klusaním po parku a dvadsaťminútovou dennou zostavou cvikov, ktorá je zameraná na celé telo, sa úspech dostaví celkom určite. Významnú úlohu pri tvorbe "látok šťastia" zohráva tiež slnečné svetlo, preto okrem behu využite každú voľnú chvíľu na krátku prechádzku, čo je zároveň ideálnou náhradou takej nežiaducej aktivity, akou je znudené nazeranie do chladničky. No a do tretice nezabudnite na pravidelný prísun vody, ktorá vyplavuje z tkanív nečistoty a uľahčuje kyslíku cestu krvným obehom (okrem toho stres zvyšuje vylučovanie tekutín). Odporúčanie odborníkov: minimálna denná spotreba vody by mala byť 20 mililitrov na 1 kg telesnej váhy.

Aby ste sa pri cvičení nenudili, urobte si zo záhrady či obývačky "zábavnú" telocvičňu prostredníctvom:

švihadla, ktoré je ideálne na zahriatie organizmu a celkové zlepšenie kondície; je to lacný a jednoduchý, ale vynikajúci prostriedok na odbúravanie stresu

gymnastickej obruče, ktorá vám pomôže zbaviť sa tuku na páse a bokoch; navyše zlepšuje držanie tela

"rotany", točiacej sa dosky, ktorá vás k osiemu pásu bude posúvať míľovými krokmiv- fit-ballu, ktorý pomáha posilňovať svaly brucha a chrbta, a to celkom príjemným spôsobom - stačí si na tento "zrnitý balón" ľahnúť a posúvať sa do strán; sedením na fit-balle si posilníte schopnosť udržiavať rovnováhu a vystierať telo

body shaperu, ktorý je čosi ako ohýbaná tyč, a spevní vám stehná, boky, brucho, prsia aj chrbát.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.