Muži po päťdesiatke

Pribúdajúce roky, sprevádzajú priamo úmerne aj nežiadúce psychické a zdravotné problémy, ktoré sa nevyhýbajú ani mužom. Príroda je v tomto spravodlivá a obdobie „prechodu“ nadelila nielen ženám, ale aj mužom.

andropauza21

Andropauza u mužov neprichádza tak rýchlo ako menopauza u žien. Sprievodné javy, sú ale rovnaké  - podráždenosť, prchkosť  a podobne.

Problém s akomodáciou oka

Ak dovtedy partner nepotreboval okuliare, možno  len ignoroval zmeny, pretože po štyridsiatke začína ľudské oko strácať schopnosť zaostrovať (akomodovať) na blízko. Z tohto dôvodu je dôležitá preventívna kontrola zraku raz za rok po päťdesiatke. Preventívne kontroly nesmú podceňovať ľudia, v rodinách ktorých sa objavujú očné ochorenia -  zelený alebo šedý zákal, alebo sami trpia vysokým krvným tlakom či cukrovkou.

Problémy so spánkom

Najčastejšie sa objavujú tri tipy problémov, ktoré sprevádzajú varovné príznaky a s nimi už rozvinuté choroby.

1.     Spavosť a smäd

Väčšina dospelých cukrovkárov s diabetom druhého typu vekom naberajú na hmotnosti ak sa nedostatočné hýbu počas dňa.  Okrem spavosti, smädu im hrozí časté močenie, spomínaný zhoršený zrak, sluch, tŕpnutie horných a dolných končatín a zvýšený hlad.

ODPORÚČANIE: Návšteva lekára, ktorý nastaví správnu liečbu.

2.     Ťažkosti s pohyblivosťou po zobudení

Nedostatok kolagénu má za následok bolesti kĺbov, môže zasiahnuť aj srdce a cievy, okrem toho má vplyv na pokožku (vrásky, ochablosť). Po päťdesiatke treba začať dopĺňať kolagén vo forme výživových doplnkov.

Okrem toho sa treba pravidelne hýbať, docieli sa tak cievne zásobenie živín do chrupaviek v kĺboch. Pohyb treba zvoliť podľa fyzickej kondície, prechádzky zvládne každí muž a joga nie je určená len pre nežné pohlavie.

3.      Časté návštevy toalety počas noci

U mužov sa po päťdesiatke vyskytuje aj onkologické ochorenie s problémom prostaty, hrubého čreva a konečníka. Skoré štádium choroby dobre zachytáva  preventívny screening, ktorý sa dá objednať u lekára, pretože príznaky nemusia byť viditeľné.

Opatrný treba byť pri týchto príznakoch: časté nutkanie na močenie ( zväčšená prostata), bolesti chrbta či krv v moči ( nutné urologické vyšetrenie).

Problém s erekciou

Hlavne muži sú na túto tému veľmi citliví, ale prirodzene sa tento problém po päťdesiatke vyskytuje asi v 50%. Je to ale individuálne a na príčine bývajú aj iné zdravotné problémy – srdcovo-ciene choroby (artérioskleróza, hypertenzia) či už spomínaná cukrovka (diabetes).

ODPORÚČANIE: Ak lekár vylúči zdravotné dôvody, partner má niekoľko možností na zlepšenie poruchy krvného zásobenia pri erekcii:

-       Lieky na zvýšenie prívodu krvi do dvoch párových toporových teliesok, efekt je jednorazový a má nežiadúce vedľajšie účinky (poraďte sa s lekárom).

-       Injekčná aplikácia účinnej látky ( nie veľmi príjemná).

-       Najmodernejšia a veľmi šetrná metóda je liečba rázovou vlnou, ktorá v intímnych partiách zlepšuje krvný obeh a podporuje funkciu tzv. toporových teliesok v mužskom pohlavnom orgáne.

Prejavy andropauzy

-      náladovosť, nervozita, depresívne nálady a podráždenosť

-      znížená fyzická výkonnosť a častejšia únava

-      problémy so zaspávaním a spánkom

-      zhoršená koncentrácia a problémy s pamäťou

-      zníženie libida a poruchy erekcie

-      úbytok vlasov, svalovej hmoty na úkor tuku, preto aj mužom hrozí obávaná osteoporóza a srdcové ťažkosti

-      nie je  výnimočný ani nástup „druhej puberty“ 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.