Nehoja sa vám praskliny na rukách? Je pre vás každý kontakt s vodou skúška ohňom?

Napísal Pavol Hrabovský 25. marec 2024

Neustále výzvy ako sú zmeny počasia, suchý vzduch, kontakt s domácou chémiou bez rukavíc alebo nedostatočný pitný režim znáša naša koža ťažko a často to vedie k vzniku nepríjemných prasklín. Praská vám koža na prstoch rúk a v okolí nechtov?

nice_hands_324

Táto nepríjemnosť má elegantné riešenie.

Pokožka je najväčším orgánom tela a jej funkcia je v prvom rade ochranná. Je však aj orgánom, ktorý nás informuje o tom, čo by sme mali vo svojich zaužívaných rutinách, režime a životospráve zmeniť.

Prasklinami najčastejšie komunikuje nedostatočnú hydratáciu – či už z vnútra, alebo zvonka. Každodenné vystavovanie pokožky domácim chemikáliám, pôsobenie mrazivého alebo suchého vzduchu či nesprávny výber kozmetických prípravkov môže viesť k oslabeniu ochrannej lipidovej bariéry.

Čo to znamená?

Ide o narušenie prirodzenej ochrannej vrstvy a oslabenie schopnosti udržiavať optimálnu vlhkosť. To vedie k rôznym nepríjemným prejavom. Patrí medzi nich pocit napätia, svrbenie a praskanie pokožky. Praskliny sú nepríjemné a bolestivé už samé o sebe, no spájajú sa aj s ďalším rizikom. Ak sa vytvorí hlboká rana, postihnuté miesto je náchylnejšie na infekcie: „Praskliny na pokožke sú vstupnou bránou pre akékoľvek baktérie, preto by sme mali zbystriť našu pozornosť pri náznaku porušenia kožnej bariéry a ihneď začať s domácou liečbou. Akútne infekcie končia mnohokrát antibiotickou liečbou a v niektorých prípadoch až hospitalizáciou,“ hovorí dermatovenerologička MUDr. Regina Paulinyová. Ak spozorujete známky infekcie, alebo ak vám domáca liečba nezaberá po dobu dvoch týždňov, určite vyhľadajte odbornú lekársku pomoc.

Prevencia je základ

Odďaľovanie hydratácie suchej kože môže stav výrazne zhoršiť a môžu sa ukázať aj nepekné praskliny na rukách. Aj preto by ste mali mať hydratačný krém na ruky na dosah počas celého roka. Kozmetických prípravkov na hydratáciu kože je neúrekom, no ak trpíte suchou pokožkou často, váš krém by mal obsahovať aspoň jednu aktívnu látku, ako napríklad ureu, kyselinu mliečnu, lanolín, glycerín a ďalšie zmäkčovadlá s antiseptickými účinkami. Ak vám mastné krémy prekážajú, v lekárňach či drogériách sú dostupné aj vodoodolné, rýchlo sa vstrebávajúce krémy na ruky, a rovnako aj na nohy.

Príčinou suchej pokožky býva aj nedostatočný pitný režim. Je to minimum, no predsa tak veľa, čo môžete pre zdravie svojej kože urobiť. Dospelý človek by mal za deň vypiť približne 3 l vody a počas letných mesiacov až 5 l. V horúcom a rovnako aj chladnom počasí obmedzte pobyt vonku a vo vykurovaných vnútorných priestoroch používajte zvlhčovač. Pri sprchovaní si nastavte vlažnú vodu a pri umývaní riadu sa chráňte rukavicami. Oblečenie z materiálov ako bavlna a hodváb je ideálne pri problémoch so suchou kožou a pri praní vymeňte pracie prostriedky za tie bez farbív a parfumov.

filmogel_250324

Pokiaľ vám nepríjemné ranky už robia spoločnosť a spôsobujú vám bolesť, pálenie a obmedzujú vás vo vašich každodenných aktivitách, je tu elegantné riešenie v podobe URGO Filmogel® Praskliny. Ide o šikovnú zdravotnícku pomôcku, ktorá si so vzniknutou prasklinou na rukách či nohách poradí rýchlejšie ako ste si mysleli. Tekutinu rozotriete jemnou špachtličkou a počkáte pár sekúnd, kým nezaschne. O malú chvíľu pocítite úľavu. URGO Filmogel® Praskliny vytvorí transparentný ochranný film, ktorý chráni prasklinu pred možným zápalom, baktériami, šúchaním, bolestivým zatrhnutím o oblečenie či ďalšími vonkajšími vplyvmi. Vytvorený ochranný film je priehľadný, čo ocenia najmä ženy, ktorým bežná náplasť viac nebude vadiť pri každodenných aktivitách. Svojím inovatívnym zložením vytvára URGO Filmogel® vhodné vlhké prostredie na urýchlenie procesu hojenia rany, utišuje tiež bolesť a bráni znovuotvoreniu rany. „URGO Filmogel® na praskliny sa aplikuje naozaj veľmi jednoducho. Ochranný film vás chráni a podporuje hojenie počas dňa, a vy sa tak môžete venovať svojej práci alebo voľnočasovým aktivitám bez akýchkoľvek obmedzení. Produkt je vodoodolný, neštípe, neotiera sa, rýchlo zaschne na pokožke, na ktorej vytvorí pružný film, pričom chráni a zároveň hojí vzniknutú ranu. URGO Filmogel® na praskliny je v mojej domácej aj cestovnej lekárničke samozrejmosťou,“ konštatuje pani doktorka.

Spravte pre svoju pokožku maximum a doprajte jej hydratáciu akú potrebuje. Ak vám pokožka zvykne praskať, majte pre istotu po ruke URGO Filmogel® na praskliny. Efektívne zabráni nepríjemnostiam, ktoré dokáže prasklina spôsobiť a poskytuje prekvapujúci komfort pri jej hojení.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.