Prvá pomoc z prírody

Tí, ktorí sa nechcú liečiť chemickými liekmi majú širokú škálu „prírodných liečiv“, ktoré určite nájdu aj doma a nevedia o tom. Zaberajú hlavne pri bolestiach zubov, hlavy, brucha a podobne.

bylinky 3 19

Bazalka je nenahraditeľná v rajčinovej omáčke, šalátoch, polievkach... Pretože podporuje trávenie.Pomáha proti bolestiam i zápalom, obsahuje antioxidanty. Má blahodárny vplyv pri nervovom vypätí a bolestiach hlavy.Dokáže skvele držať pod kontrolou stresové hormóny kortizol a adrenalín. 

Diablov pazúr

(Harpagophytum procumbens) pochádza z okrajov Kalahari v južnej Afrike a názov získal podľa tvaru plodov. Vytvára mohutné zásobné hľuznaté korene, z ktorých ktoré sa tradične pripravuje prášok alebo extrakt používaný domorodcami proti horúčke, bolestiam kĺbov alebo chrbtice, či na podporu trávenia.

Z koreňa sa zvyčajne pripravuje čaj na pri problémoch s pečeňou, obličkami, reumou, žlčníkom, močovým mechúrom. Rovnako má pozitívne účinky na ochorenia spojené s kĺbmi. Pripravené obklady sa osvedčili pri zmiernení kožných lézii a na vonkajšiu liečbu vredov a rán.

Klinčeky sú vlastne puky kvietkov myrthovitého stromu; používajú sa celé aj mleté.

Toto korenie, nám na prvých nádych a chuť evokuje vianočné obdobie, je však  skvelou medicínou v prípade nevoľnosti, bolesti zubov alebo zápalu žalúdka. Stačí si vložiť do úst na niekoľko minút jeden alebo dva klinčeky a bolesť je preč. Pomáha tiež proti kvasinkám a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Rozmarín

Táto nenáročná bylinka má určite čestné miesto na vašej záhradke alebo za oknom. Iste ju radi používate treba pri pečení či grilovanie mäsa, ale možno ste netušili, že vás môže zbaviť bolesti. Napríklad v podobe čaju znižuje bolesť hlavy, pomáha pri migréne. Navyše sa pýši obsahom vitamínu B6, železa či vápnika a pôsobí antioxidačne.

Rumanček pravý

Vďaka antiseptickým a antibiotickým schopnostiam by mala mať táto liečivka, ktorú používali aj naše babičky, čestné miesto u vás v kuchyni. Dokáže rýchlo uľaviť od bolesti, nech už vás trápi hlava, krk, svaly alebo kĺby. V prípade problémov si urobte harmančekový čaj, alebo siahnite po esenciálnym oleji. Harmanček je tiež vhodný do relaxačných bylinných zmesí. Len buďte opatrní, ak ho budete piť prvýkrát - je to totiž celkom silný alergén.

Yzop

Táto liečivá bylinka má mnohoraké využitie a však pri užívaní si treba dať pozor na dávkovanie.

1 Komentár

  • Komentár Anna %PM, %22 %545 %2019 %12:%feb napísal Anna

    Ďakujem za článok, tieto recepty našich starých materí sú dnes veľmi vzácne. Máme najvyšší čas pre návrat k prírode.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.