Pravda o cukroch

Napísal LIVE POSITIVELY 13. jún 2012

Vzhľadom na to, že cukry sú súčasťou obľúbených jedál, je prirodzené sa domnievať, že zohrávajú určitú úlohu pri prejedaní a náraste telesnej hmotnosti.


Aby ste schudli, nemusíte úplne odstrániť cukry z vašej stravy
Pravdou je, že mnohé epidemiologické štúdie (štúdie, ktoré pozorujú, čo konzumujú veľké skupiny ľudí a aký je ich zdravotný stav) preukázali, že potrava s vysokým obsahom sacharózy (cukru) nesúvisí s vyššou telesnou hmotnosťou alebo vyšším indexom BMI. Naopak, vysoký príjem cukru sa často spája s nižšími hodnotami indexu BMI.

Niekoľko štúdií zároveň dokázalo, že so zvýšeným percentom cukru v potrave telesná hmotnosť a index BMI klesajú. Inštitút medicíny vo svojej správe o sacharidoch a cukroch v potrave z roku 2002 konštatuje, že rovnako u detí ako u dospelých sa vyšší príjem cukrov spája s nižším indexom BMI alebo výskytom obezity.
Štúdie sa tiež zamerali na to, či konzumácia potravín s vysokým obsahom cukrov sťažuje chudnutie. Pri porovnaní s diétnou stravou, ktorá obsahovala vysoké množstvo komplexných sacharidov, viedla diétna strava s vysokým množstvom cukrov k schudnutiu podobného množstva kilogramov, pričom nebol zaznamenaný žiadny vedľajší účinok na náladu, koncentráciu alebo pociťovanie hladu. Okrem toho zaznamenali obe chudnúce skupiny podobné zlepšenie krvného tlaku a úrovne plazmatických lipidov. Podstatným faktorom pre kontrolu hmotnosti je to, aby bol celkový príjem kalórií vyvážený dostatočnou telesnou aktivitou, a nie špeciálnou stravou alebo typom jedla. „K zvýšeniu telesnej hmotnosti dochádza vtedy, ak príjem energie z potravín a nápojov je vyšší ako spálená energia prostredníctvom metabolizmu. Sacharidy majú predstavovať kalorický základ jedla. Pre ľudí s diabetom sa odporúča obmedziť príjem nasýtených tukov a jednoduchých cukrov. Dôležité je však predovšetkým udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti,“ uviedol MUDr. Peter Minárik.L

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.