Ochrana očí: Slnečné okuliare sú parťáci, ale nestačia

Napísal Mgr. Pavla Horáková, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk 12. júl 2024

Starostlivosť  o zrak sa často dostáva na popredné priečky našich priorít až vtedy, keď sa objavia problémy. Letné ostré slnko sa ukázalo a my všetci sa ponáhľame von, často s našimi trendy slnečnými okuliarmi na nose. Je to naozaj jediný spôsob, ako chrániť naše oči?  

freepik_girl_724

Venujeme pozornosť ochrane našej imunity, zdravia vlasov a nechtov, vyživujeme kĺby a pokožku výživovými doplnkami. Celý rok, a obzvlášť v lete, by mal byť náš zrak v hľadáčiku osobného záujmu.

Naše oči si totiž zaslúžia pravidelnú starostlivosť. Okrem bežných preventívnych opatrení by sme sa mali zamerať na príjem dôležitých živín, ktoré môžu významne prispieť k ochrane zraku. Antioxidanty, ako sú vitamíny A, C, E a minerály zinok a selén, sú pre zdravie očí kľúčové. Pomáhajú predchádzať oxidatívnemu poškodeniu buniek sietnice, čo je dôležité pre prevenciu vážnych očných ochorení.

Nemenej dôležité sú karotenoidy, ako luteín a zeaxantín. Nezabúdajme na ich prirodzené zdroje. Tieto pigmenty, ktoré dávajú zelenine a ovociu ich krásne farby, sa nachádzajú v potravinách ako špenát, kel, brokolica, paprika, tekvica a pomaranče.  Z bylín sú na podporu zraku vhodné čučoriedky, nechtík, zelený čaj či očianka.  V našom tele sa karotenoidy hromadia v očnej šošovke a žltej škvrne na sietnici oka (v makule), kde filtrujú modré svetlo a UV žiarenie.  V presýtenej high-tech dobe pomáhajú predchádzať ochoreniam, ako je vekom podmienená makulárna degenerácia (postihnutie sietnice, respektíve žltej škvrny – VPMD) a šedý zákal.

Z mojej lekárnickej praxe viem, že s vekom hladina týchto karotenoidov klesá. Stretávam sa s tým hlavne u ľudí vekovej skupiny nad 60 rokov. Štúdie naznačujú, že denný príjem 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu môže byť účinný na prevenciu týchto problémov. Okrem toho sú dôležité aj omega-3 mastné kyseliny, najmä DHA. Odporúčaný denný príjem je aspoň 250 mg, čo je množstvo, ktoré možno ľahko získať z tučných rýb. Tie ale mnoho ľudí vidí na tanieri akurát tak na Vianoce, takže horúcim želiezkom v ohni sú doplnky stravy.

Ako farmaceut neprestanem opakovať, že ľudia nad 60 rokov a tí, ktorí majú problémy so zrakom v rodine, by mali pravidelne dopĺňať karotenoidy a antioxidanty. Najlepšie je opäť kombinovať pestrú stravu s doplnkami stravy.

Prostredie a spôsob života má tiež vplyv na naše oči. V letnej sezóne obzvlášť klimatizácia môže spôsobiť vysychanie povrchu oka, čo zvyšuje riziko podráždenia a zápalu spojiviek. Používanie zvlhčujúcich kvapiek s kyselinou hyalurónovou môže pomôcť udržať oči hydratované. Isté riziká v lete prináša tiež kúpanie v rybníkoch, jazerách, piesok z pláže… Dovolím si tvrdiť, že nemať očné kvapky s obsahom dezinfekčnej zložky v letnej lekárničke je chyba.

Teší ma ale fakt, že za posledných 60 dní zákazníci  prvej a najväčšej lekárne na Slovenskom internete, MojaLekáreň.sk, nakupujú  doplnky stravy s obsahom luteínu až o 60% viac ako v rovnakom období vlani. So starostlivosťou o oči to medzi Slovákmi nebude zas až také zlé.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.