Osem tipov, ako mať zdravé oči

Napísal Kristína Chudá 06. jún 2024

Oči potrebujú správnu výživu, inak ich kondícia slabne. Niektoré potraviny môžu ponúknuť hotovú symfóniu látok prospešných pre zdravie očí. Prečítajte si, ktoré to sú.

oko_2018

Najdôležitejšie živiny pre oči:

1. Vitamín C – antioxidant, ktorý je prítomný v každej časti oka. Ide o vitamín rozpustný vo vode, telo si ho preto nemôže ukladať do zásoby a treba sa postarať o jeho pravidelnú každodennú dodávku.

2. Vitamín E je ďalším antioxidantom s vysokým potenciálom pre zdravie očí. Chráni bunky očí a brzdí vznik šedého zákalu.

3. Luteín je látka patriaca do rodiny karotenoidov, ktoré pomáhajú zlepšiť zdravie očí a chrániť ich pred účinkami voľných radikálov. Vaše oči budú mať prospech z dusenej či varenej zeleniny. Ak sa rozhodnete zeleninu rozmixovať, narušíte v pokrme vlákna celulózy a luteín bude oveľa lepšie využiteľný.

4. Látka so zvláštnym názvom zeaxantín tiež chráni zdravie vašich očí. Postačí denná dávka 2 mg.

5. Esenciálne mastné kyseliny pôsobia ako zbrane proti rôznym druhom zápalu v celom organizme vrátane očí. K najvýznamnejším zdrojom patrí mäso morských rýb, predovšetkým lososa a ďalších rýb žijúcich voľne v studených moriach. Nájdete ich tiež v obohatených vajciach alebo hovädzom mäse z biochovu.

6. Zinok je esenciálny stopový prvok, ktorý pomáha transportu vitamínu A z pečene do sietnice v oku, a tak pomáha chrániť oko pred makulárnou degeneráciou a nočnou slepotou (šerosleposťou). Denná dávka zinku pre mužov je 11 mg, ženy potrebujú 8–9 mg.

7. Selén je stopový prvok dôležitý okrem iného pre zdravie očí. Podľa štúdie zverejnenej v časopise New England Journal of Medicine pomáha selén zmierňovať zápal sprevádzajúci niektoré ochorenia očí. Selén obsahujú para orechy, mäso tuniaka, ďalej šampiňóny, horčica, cesnak, jogurty alebo mandle a slnečnicové semienka.

8. Bylinky a korenie sú očnou zdravotnou elektrárňou. Mletá červená paprika napríklad obsahuje zeaxantín, vitamín C a vitamín E. Zelené listy koriandra, petržlenu a oregana sú skvelým zdrojom vitamínu C a luteínu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.