Jarná únava nie je mýtus. Vitamínové kombo, ktoré postaví na nohy

Napísal Mgr. Alexandra Štullerová 20. apríl 2024

Investícia do vitamínov a minerálov na Slovensku stúpa. Každé ročné obdobie si ale vyžaduje iné doplnky stravy. Vedúca online poradne MojaLekáreň.sk, Mgr. Pavla Horáková upozorňuje, aké vitamíny počas roka dopĺňame. „Veľkou chybou je, keď vysadíme niektoré vitamíny príliš skoro v myšlienke, že prišla jar a vonku je slnko.“ 

shutterstock_food_dieta

Odborníci preto radia, aby sme prešli zo zimy do jari postupne. Zvyky je potrebné meniť pozvoľna, s rešpektovaním vonkajšej teploty. Na jar si treba tiež strážiť prísun vitamínov a minerálov. Nárazové ubranie ich dávkovania nie je správna cesta.

Vitamíny versus multivitamíny

Každé ročné obdobie si vyžaduje zvýšený prísun iných vitamínov a minerálov. Podľa farmaceutky P. Horákovej, sa Slováci v online poradni často pýtajú na vhodnú vzájomnú kombináciu vitamínov, minerálov a tiež ich kombináciu s liekmi. Pre niekoho je to alchýmia, preto takmer 40% zákazníkov ide zjednodušenou cestou - voľbou multivitamínov. Stále najpopulárnejší vitamín C zákazníci MojaLekáreň.sk nakupujú až trojnásobne viac ako multivitamíny. Prísun doplnkov stravy odborníci neradi zovšeobecňujú, pretože každý organizmus je individuálny. Odborníci z MojaLekáreň.sk sa ale zhodujú, že pokiaľ by sme chceli odporúčanie zovšeobecniť, je dobré ako na jar, tak aj v iné ročné obdobia, myslieť na správnu hladinu vitamínu D, vitamínu C, horčíka, zinku.

Jarná únava nie je mýtus. Vitamínové kombo, ktoré postaví na nohy

Suplementáciu doplnkov stravy často aplikujeme hlavne počas respiračných ochorení, to ľudský organizmus počas zimy vyčerpáva. Nedostatok slnka, pohybu, chlad a deficit živín v strave, stojí za takzvanou jarnou únavou. Od februára sa v nákupných košíkoch zákazníkov MojaLekáreň.sk objavujú najmä vitamíny C, B, D a potom multivitamíny, z minerálov horčík, zinok, železo. Podľa farmaceutov robia správne: „Na jar je stále vhodné dopĺňať aj vitamín D. V našich zemepisných šírkach môžeme počítať s jeho prirodzenou tvorbou vďaka slnku až od zhruba polovice mája. Ďalej môžeme doplniť vitamín A, betakarotén či železo, ktorých deficit môže súvisieť s jarnou únavou,” upresňuje Horáková.

Vhodný je podľa nej aj vitamín E, zinok a selén. Tie sú podľa odborníčky dôležité pre správne fungovanie nielen našej imunity, ale aj ďalších orgánov v našom tele a tiež pre kľúčové zložky potrebné na základné fungovanie metabolizmu.

Vitamín C ľudské telo potrebuje neustále! „Keď uberiete na jar z dopĺňania vitamínov, nezabudnite telu živiny dodať kvalitnými čerstvými potravinami,” zhodujú sa odborníci z MojaLekáreň.sk.

Sila jarnej prírody

Na jar je podľa Horákovej vhodné telo naštartovať: “Využiť môžeme práve zelené výhonky, ktoré vonku pučia. Podporme pečeň, obličky a črevá. Vhodné sú k tomu byliny ako pestrec, púpava, sedmokráska, zádušník, medvedí cesnak, breza, praslička, chlorella, spirulina, zelený jačmeň či probiotiká.” Tie je možné kúpiť aj v širokom portfóliu produktov zdravej stravy na MojaLekáreň.sk, pretože nám záleží, aby ste sa cítili dobre. Nezabúdame tiež na pažítku, jarnú cibuľku a strukoviny. "Silu nám dodajú aj mladé a krehké výhonky žihľavy, vtáčinca, kozonohy hostcovej," dodáva P. Horáková

Koktejl vitamínov a minerálov na jar v kocke

√ C vitamín
√ D vitamín
√ E vitamín
√ Horčík
√ Selén
√ Zinok
√ Železo

Minerálne látky naše telo potrebuje v menšom množstve ako vitamíny a treba ich mať v strave neustále. Zásadnú úlohu zohráva aj pomer jednotlivých minerálov voči ostatným. Príkladom je vápnik voči horčíku, kedy ideálne sa uvádza prijímať vápnika 2 - 3x viac ako horčíka.

Zdroj foto: Shutterstock

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.