Oslabená imunita kvôli počasiu: Je meteosenzitivita len výhovorka?

Napísal Pavol Hrabovský 29. február 2024

Zľudovelo, že sme unavení a bolia nás hlavy, keď sa mení tlak a na choroby sme náchylnejší v období, keď si počasie robí, čo chce. Naozaj počasie vplýva na našu imunitu, náladu a kondíciu, alebo sa vplyv počasia za „diagnózu“ považovať nedá?

w_in_bed_224

V najnovšom vydaní Medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH-10) budete meteosenzitivitu hľadať márne. Miesto v zborníku uznaných diagnóz jej nepatrí, to však neznamená, že zmeny počasia neovplyvňujú zdravie ľudí. To, že počasie ovplyvňuje celkový zdravotný stav si všimol už  Hippokrates, ktorý sa o vplyve zmien tlaku na organizmus zmienil vo svojich spisoch už 400 rokov p. n. l. Podrobnejšie sa tejto problematike začali v 60. rokoch minulého storočia venovať nemeckí lekári, ktorí spojili sily s meteorológmi.

Výsledkom ich spolupráce bola verifikácia vplyvu počasia na celkovú kondíciu ľudí a silu vplyvu odstupňovali od 1 – 5. Toto číselné označenie dnes býva súčasťou mnohých predpovedí počasia, pričom piaty rizikový stupeň označuje najvyššiu záťaž. Na mieru záťaže významne pôsobí viacero faktorov, no najmä výška atmosférického tlaku. Čím je tlak vyšší, tým je počasie príjemnejšie a záťaž na ľudí je nižšia. Keď tlak klesá, má to výrazný vplyv aj na tlak telesných tekutín, a teda aj na tlak krvi v organizme, čo sa prejavuje množstvom rôznych príznakov. Žijeme v klimatickom pásme, ktoré sa vyznačuje striedaním ročných období, preto sme na zmeny počasia viac či menej zvyknutí. Avšak, to platí iba v prípade, že sú zmeny postupné.

Výzva pre fyzickú i psychickú pohodu

Najvýraznejšie zhoršenie zdravotných ťažkostí pociťujú meteosenzitívni ľudia pri náhlych a prudkých zmenách počasia. Odhaduje sa, že citlivosťou na zmeny počasia trpí viac, ako 70 % svetovej populácie a podľa toho, čo počúvame vo svojom okolí neváhame dať tomuto údaju za pravdu. Meteosenzitivitou trpia prevažne ženy a hoci by sa mohlo zdať, že na to vplýva množstvo tekutín v tele, nie je to pravda. Ženské telo obsahuje percentuálne nižší objem tekutín ako to mužské, a predsa zmeny počasia citlivejšie vnímajú ženy, pravdepodobne kvôli hormonálnym zmenám, ktoré u nich prebiehajú na pravidelnej báze masívnejšie, ako u mužov.

Medzi najčastejšie prejavy vplyvu počasia na celkovú kondíciu patria bolesti hlavy až migrény, bolesti kĺbov a svalov, znížený prah bolesti ako aj zvýšená dráždivosť na fyzickej i psychickej úrovni, stavy vyplývajúce z kolísania krvného tlaku, poruchy trávenia, zvýšená únava a spomalené reakcie, zmeny nálad, poruchy sústredenia ale aj problémy so spánkom. Zmeny počasia môžu u ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi ochoreniami a migrénami dokonca spôsobiť náhle a prudké, záchvat pripomínajúce zmeny v zdravotnom stave. Meteosenzitívni ľudia zo skúseností vedia, že „zmenu počasia“ pocítia dokonca ešte skôr, ako nastane, keďže atmosférický tlak poklesne a zmena je až následkom jeho poklesu. Ľudí citlivých na počasie zvyknú pred blížiacou sa zmenou počasia bolieť aj pooperačné jazvy, staré zahojené zlomeniny a miesta, kde podstúpili zákroky.

Ako je to s imunitou a zmenami počasia?

Pri prudkých zmenách teplôt dochádza k skokovitému sťahovaniu a rozširovaniu krvných ciev. V chlade sa cievy na končatinách zužujú a cirkulácia krvi sa sústredí najmä do životne dôležitých orgánov v oblasti trupu. Pri horúčavách sa deje opak, cievy sa vlásočnice sa rozširujú a ochladzovanie by sme mali začať na periférnych častiach. Toto všetko však má vplyv aj na produkciu bielych krviniek, ktoré slúžia na obranu organizmu pred patogénmi. Najmä náhle narúšanie rovnováhy vedie k poklesu tvorby bielych krviniek, ktoré sú hlavou zbraňou imunitného systému. Preto vznikajú celé sloty chorobných epizód práve pri striedaní ročných období alebo v časoch, keď sa prudko a nečakane zmení počasie na viac po sebe nasledujúcich dní. Či už príde prudké oteplenie v netypickej dobe, aké zažívame napríklad v tomto nad pomery teplom februári alebo prudké ochladenie – ľudia s oslabenou imunitou majú čo robiť, aby tieto zmeny počasia takpovediac v zdraví prežili.

Keďže imunita nevzniká a nezaniká, ale buduje sa počas celého života, ideálnym spôsobom, ako ju môžete udržať v dobrej kondícii je zdravý životný štýl, zdravé rituály a rovnováha medzi náročnejšími a pohodovejšími obdobiami. Pomocníkom je aj striedanie duševnej a fyzickej aktivity, vyvážené stravovanie a dostatok smiechu či pobytu na čerstvom vzduchu. Podporiť svoju imunitu však môžete aj vhodnými výživovými doplnkami. Jedným z nich je voňavý, vitamínmi a bylinkami nabitý elixír, ktorý vám môže pomôcť prekonať záťažové obdobia. Maxi Vita Herbal Bylinný elixír – posilnenie imunity od Vitaru obsahuje výťažky z overených rastlinných bojovníkov proti infekciám. Patria medzi nich pľúcnik lekársky, echinacea a tiež 10 vitamínov s priaznivým vplyvom na imunitný systém. Prechody medzi ročnými obdobiami môžete aj vďaka zdravému životnému štýlu a doplnkom výživy prežiť aktívne a nie pod perinou.

vitar_290224

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.