A je tu chrípka!

V prevencii a liečení chrípkových ochorení sa nijak nepokročilo a chrípka predstavuje asi štvrtinu všetkých lekárskych ošetrení. Proti nádche, teda ľahkému infekčnému ochoreniu postihujúcemu sliznicu nosa, hrdla a prínosových dutín niet spoľahlivej obrany.

imunita19

Nádche podliehajú najčastejšie deti a mladí ľudia, ktorých organizmus ešte nemá vytvorenú imunitu proti širokému spektru vírusov nádchy. Nádchu väčšinou sprevádza mierna horúčka a pocity únavy. Stav sa zlepšuje po 3-4 dňoch.
Odporúča sa pobyt v teple, pitie zvýšeného množstva tekutín a užívanie acylpyrínu (s výnimkou detí do 14 rokov, u ktorých nie je vhodné užívanie prípravkov obsahujúcich kyselinu acetylsalicylovú, odporúča sa paracetamol).

Ak sa k spomínaným príznakom pridajú aj bolesti hlavy, svalov, suchý kašeľ, zimnica a veľká únava, ide o oveľa závažnejšie ochorenie - chrípku. Pri chrípke môžu nastať komplikácie ako sú bronchitída (zápal sliznice priedušiek) alebo pneumónia (zápal pľúc). Už pri prvých príznakoch chrípky by mali vyhľadať lekársku pomoc ľudia vyššieho veku a ľudia s oslabeným organizmom trpiaci na chronické ochorenia pľúc, srdca a obličiek (v takýchto prípadoch môže imunitný systém v boji s vírusom zlyhať a hrozí smrť). Rovnako by mali byť pri chrípkovom ochorení pod lekárskym dohľadom deti. Typické symptómy chrípky však môžu signalizovať aj iný druh ochorenia a preto sa pri pretrvávaní ťažkostí po 3-4 dňoch treba poradiť s lekárom. K liečbe chrípky patrí pokoj, teplo, pobyt v posteli, veľa tekutín a acylpyrín (u detí paracetamol).

Vírusy chrípky sa prenášajú hlavne kvapôčkovou infekciou, to znamená, že človek sa nakazí vdýchnutím vírusu, ktorý sa dostal do vzduchu vydýchnutím alebo kýchnutím infikovanej osoby. Nákaza je však prenosná aj dotykom, napríklad podaním ruky, ak potom nasleduje kontakt ruka - ústa, ruka - oko. Preto je naozaj výrazom veľkej nezodpovednosti - tak k sebe ako i k okoliu - keď človek infikovaný chrípkovým vírusom chodí do práce, cestuje hromadnými dopravnými prostriedkami atď. Niektorí takéto pracovné "sebaobetovanie" (a "inýchobetovanie") dokonca pokladajú za hrdinstvo, neuvedomujúc si, že sú zdrojom hromadnej nákazy, o poškodzovaní ich vlastného zdravia ani nehovoriac - "prechodené" chrípky môžu mať za následok predispozíciu k vzniku bakteriálneho ochorenia alebo superinfekcií - zápalu priedušiek, zápalu pľúc, zápalu srdcového svalu a pod.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.