Chcete ušetriť? Pomôže správna technika umývania zubov

Sme dospelí, tak si hádam vieme vyčistiť zuby. Alebo nie?! Nuž, podľa toho, čo vidia zdravotníci, keď sa posadíme do stomatologického kresla, asi až tak dobre nie. Svedčí o tom napríklad fakt, že najviac kazov sa tvorí v medzizubných priestoroch.

zdravy_usmev

Nečistíme si ich správne. O zlej technike svedčí aj kefka so štetinkami vykrútenými do „afroúčesu“. Výsledkom sú kazy, zápaly a ďalšie problémy. Naopak, správna technika čistenia zubov šetrí nielen zdravie, ale aj peňaženku.

Najväčšie chyby

„Najväčšou a najčastejšou chybou, s ktorou sa stretávame v ambulanciách, je, že si ľudia zuby neumyjú vôbec. Našťastie, nie pravidelne, ale stáva sa, že ráno to nestihnú a večer sú na umývanie zubov už príliš unavení,“ hovorí dentálna hygienička Ľubica Thierová, Dipl.d.h. z kliniky Dr. Martin.

Platí, že ráno si umývame zuby pre krásu a večer pre zdravie? „V podstate áno, aj keď čistenie zubov je hlavne o zdraví a o predchádzaní vzniku zubných kazov, zápalov ďasien a ďalších problémov. Stále preto učíme dospelých, ako sebe a svojim deťom správne umývať zuby. Večerné čistenie je mimoriadne dôležité kvôli odstráneniu povlaku, ktorý na zuboch vznikal od raňajok až po večeru. Usadili sa na nich nielen zvyšky jedla, ale aj nápojov, kávy, prípadne fajčenia,“ vysvetľuje odborníčka.

Prečo jedna kefka nestačí?

Časy, keď sme si vystačili s jednou a poriadne tvrdou zubnou kefkou, sú dávno preč. „Rokmi sa prišlo na to, že horizontálne čistenie tvrdou kefkou spôsobuje ústup ďasna pri krčku. Dôsledkom sú odhalené krčky citlivé na studené, teplé, sladké... Preto sa odporúča používať kefku mäkkú, maximálne stredne tvrdú,“ radí Ľ. Thierová z Dr. Martin.

A nie jednu, pretože hoci je správnej tvrdosti, zuby dôkladne nevyčistí. „Správne čistenie zubov zahŕňa odstránenie povlaku a zvyškov jedla zo všetkých častí a strán zubov, s čím si klasická plochá zubná kefka neporadí, ani keď je sonická alebo elektrická. Okrem nej treba používať aj jednozväzkovú kefku a dentálnu niť alebo medzizubnú kefku,“ pokračuje dentálna hygienička.

Rituál sa môže začať pri filme

Zabudnite na všetko, čo vás v minulosti o umývaní zubov učili. Minúta pred zrkadlom, počas ktorej krúživými pohybmi postupne vyčistíme celý chrup? To už neplatí.

Pravidelnú večernú hygienu treba začať medzizubnou kefkou a/alebo dentálnou niťou, ktorou vyčistíme medzizubné priestory.

Potom príde na rad jednoštetinková (jednozväzková) kefka, ktorou bez zubnej pasty jemnými krúživými pohybmi čistíme zub za zubom. Keďže ich máme 32, môže to trvať 10 minút aj viac, preto sa odporúča robiť to napríklad počas sledovania filmu alebo pri čítaní knihy.

Až nakoniec zuby dočistíme kefkou a pastou. Je na osobnej preferencii, či si zvolíme klasickú, elektrickú alebo sonickú. Každá z nich je dobrá, ale používa sa inak.

Tlak, sklon a čas

Aby sme si počas umývania zuby a ďasná nepoškodili, kefku treba držať správnym spôsobom, pod vhodným uhlom a robiť správne pohyby. Znie to trochu zložito, ale v skutočnosti je to jednoduché.

Sonická zubná kefka má väčšiu plôšku, ktorou sa v tom istom čase čistia 2 až 3 zuby naraz. „Kefku jemne prikladáme v 45-stupňovom uhle na žliabok medzi zubom a ďasnom tak, aby bola polovica umývacej plôšky na ďasne a polovica na zube. Táto kefka pracuje kombináciou stieravého a pulzujúceho pohybu. Vlákna môžu za minútu urobiť až 62 000 pohybov, čo je dobré na dôkladné umytie, ale nie pre sklovinu a ďasná, ak kefkou príliš tlačíme na zuby,“ vysvetľuje Ľ. Thierová.

Elektrická (rotačná) zubná kefka funguje na princípe oscilačného (krúživého) pohybu. Umývaciu plochu má menšiu a umýva zub za zubom. „Kefku pridržíme niekoľko sekúnd na jednom mieste a postupne si prejdeme každý zub z vonkajšej aj z vnútornej strany. Zabúdať by sme nemali ani na žuvacie plôšky. Čistenie touto kefkou má trvať dve až tri minúty, každej strane chrupu sa treba venovať minimálne 30 sekúnd.“

Dentálna hygienička odporúča typy kefiek striedať. Napríklad ráno si umyť zuby klasickou mäkkou kefkou a večer sonickou alebo elektrickou. „Je to vhodné kvôli tomu, aby sme si časom nezabudli umývať zuby klasickou zubnou kefkou a zároveň preto, aby si aj ďasná v oblasti zubných krčkov oddýchli od silných vibrácií.“ 

Ako umývať zuby deťom?

Detské zuby si tiež vyžadujú špeciálny prístup a potrebujú vyčistiť zo všetkých strán. „Rodičia by mali deťom najskôr vyčistiť medzizubné priestory.“ Aj tá najmenšia medzizubná kefka je však pre deti často priveľká. „Vhodnejšia je dentálna niť na rúčke, ktorá vyzerá ako šablička, odborne sa to volá flosspic-flosser. Touto pomôckou môže rodič pekne a jednoducho prejsť všetky medzizubné priestory. Staršie deti to často zvládnu aj samy. Mliečne zuby potom treba dočistiť single kefkou,“ vysvetľuje Ľ. Thierová.

Pre najmenšie deti sú vhodné zubné kefky s pogumovanou hlavičkou, aby si pri čistení zubov neublížili. Špeciálne detské zubné kefky sú zas určené pre deti v predškolskom veku.

Tri mesiace a dosť

Žiadnu kefku by sme nemali používať dlhšie než tri mesiace. Môže síce vyzerať ako nová – ak si ňou zuby pravidelne čistíme, je to znak správnej techniky umývania zubov –, napriek tomu sú už štetinky opotrebované a kefka je navyše plná baktérií.

U detí kefka často nevydrží ani dva týždne, pretože deťom ešte chýba v rukách cit, na zuby tlačia a neraz do kefky aj zahryznú. „Detská kefka preto rýchlo získa niečo ako ,afroúčes‘ a už nie je vhodná na čistenie,“ dopĺňa odborníčka na dentálnu hygienu.

Kefku treba vymeniť aj v prípade, že sme mali infekčnú chorobu.

Zdravie a krása za odmenu

Stojí za to venovať umývaniu zubov viac pozornosti ako doteraz. Výsledkom totiž bude pekný úsmev a čisté zuby, ktoré sa nekazia. To znamená, že nebolia, netreba sa báť návštevy u stomatológa a peniaze, ktoré by nás stála liečba zubného kazu či zápalu, sa dajú určite použiť na príjemnejšie zážitky, než sú tie v zubárskom kresle.

Ilustračné foto zdroj: iStock

Respondent: Dipl.d.h. Ľubica Thierová, Dr. Martin

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.