Základné pravidlá pri starostlivosti o zuby

Bolesť, ktorú spôsobujú zuby, vie byť veľmi nepríjemná. Ten, kto trávi veľa času u zubára, veľmi dobre vie, aké finančne náročné sú návštevy zubára. Aby sme si však mohli povedať, že máme zdravé zuby, nesmieme podceňovať starostlivosť o zuby. 

zubar pacient

Aké sú základné pravidlá pri starostlivosti o zuby?

1. Kvalitnejšie čistiace prípravky

Kaz a paradentóza dokážu zuby úplne znehodnotiť, preto ak chcete mať zdravý chrup, investujte do kvalitnejších čistiacich prostriedkov. Kvalitné zubné kefky, zubné pasty a iné čistiace prípravky vám pomôžu starať sa o zuby tak, aby vás žiadne kazy netrápili. Endodoncia, čiže záchrana zubov, bude potrebná, tej sa úplne nevyhnete. Kvalitnejšie čistiace prípravky vám ale dokážu predĺžiť životnosť zubov.

Čo by ste si ale mali kupovať? Rozhodne značkové kvalitné zubné kefky s mäkkými štetinkami, ktoré nepodráždia zubné ďasná; zubné nite; medzizubné kefky a jednozväzkové kefky. Posledné menované kefky sú primárne určené na čistenie zadných stoličiek, čiže zubov múdrosti. Pomôcť si pri čistení môžete aj ústnou vodou alebo prírodným zubným práškom.

Na krvácanie ďasien vám môže pomôcť lístky čerstvej šalvie.

2. Pravidelnosť

Preháňať to s čistením zubov nemusíte. Je potrebné si ale umývať zuby minimálne dvakrát denne. Ráno vždy predtým, ako odídete z domu a po raňajkách. Večer odporúčame skôr spraviť si z umývania zubov taký rituál, kedy si zuby vyčistíte nielen zubnými pastami, ale aj zubnými niťami a medzizubnými kefkami. Keď sa ale budete objednávať na trhanie zubov, vtedy je nutné prispôsobiť tomu nielen čistiace prostriedky, ale aj stravu.

Zuby by sme si mali chrániť už od mladého veku. Pravidelným umývaním zubov, ďasien, podnebia a jazyka predídete zbytočným komplikáciám.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.