Pri akých situáciách v práci najčastejšie vznikajú vážnejšie úrazy?

V každej práci je prítomné určité riziko úrazu, či poškodenia zdravia. Samozrejme, niektoré pracovné pozície sú viac rizikové ako iné, ale stopercentne zabrániť úrazom a poškodeniu zdravia sa nedá na žiadnom pracovisku. Ktoré situácie sú z tohto hľadiska najrizikovejšie?

1_251024

Pošmyknutia, potknutia a zakopnutia

Najväčšou skupinou úrazov, ktoré sa stávajú na pracoviskách, sú pošmyknutia, potknutia a zakopnutia. Iste uznáte, že niečo z toho sa vám môže prihodiť prakticky na akomkoľvek pracovisku. Aj keď takéto situácie veľakrát vyzerajú na prvý pohľad nevinne, pomerne často končia zranením chrbtice, či kĺbového ústrojenstva.

Pády predmetov aj ľudí 

Na pracoviskách s vysokými policami, otvorenými poschodiami, či rebríkmi sú časté úrazy spôsobené pádom. Buď niečo padne z výšky na zamestnanca, alebo z výšky padne sám zamestnanec. Druhý prípad máva oveľa horšie následky a zamestnanec môže ostať odkázaný na vozík a zdvíhacie plošiny pre imobilných.

Používanie nástrojov a vozidiel

Početné sú aj zranenia spôsobené používaním rôznych nástrojov a vozidiel, napr. vysokozdvižných vozíkov. Okrem úrazov sem patria aj dlhodobé problémy, napr. z dlhého sedenia pri obsluhe vozíka. V takom prípade je vhodné mať vozík alebo inú manipulačnú techniku s ergonomickou sedačkou Grammer.

Opakované monotónne pohyby 

Keď už sme načrtli tému zdravotných problémov, ktoré sa prejavujú z dlhodobého hľadiska, medzi tie najčastejšie patria aj problémy spôsobené opakovaným monotónnym pohybom. Patria sem napr. syndróm karpálneho tunela, či takzvaný tenisový lakeť.

Potýčky

Na záver vás možno prekvapíme, ale pomerne častým rizikom sú aj rôzne potýčky na pracoviskách. Nejde totiž o tak ojedinelý jav, ako si možno myslíte. Hádka, či nedorozumenie, ktoré prerastie do potýčky, môže totiž ľahko skončiť zlomeninou, či tržným zranením.

Zdroj obrázka: Autor: Cagkan / Stock.adobe.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.