Farba očí sa dedí aj po prarodičoch

Napísal Kristína Chudá 05. máj 2021

Ste v túžobnom a najmä v radostnom očakávaní? Neviete sa už dočkať, kedy nastane ten moment a uvidíte váš uzlíček šťastia? Po kom asi bude a akej farby bude mať očká? Na koho sa bude podobať, to vám nevieme povedať, ale očká bude mať s veľkou pravdepodobnosťou modré aj keď rodičia sú hnedookí.

baby_face_0521

„Väčšina detí sa rodí s modrými alebo šedými očami“, vysvetľuje Dr. Jen Trachtenberg,  riaditeľ pediatrie na Icahnskej lekárskej škole, Medical Sinai Medical Center. Hovorí, že naša farba očí je určená množstvom tmavého pigmentu, melanínu, ktorý sa aktivuje svetlom pri pôrode. V prípade novorodencov sa proces zmeny farby dúhoviek stále vyvíja a môžu časom stmavnúť, v závislosti od množstva pigmentu. hovorí. 

Samotný melanín je hnedý, to znamená, že čí menej melanínu v dúhovke, tým sú oči svetlejšie. Hneď po pôrode má dieťatko len málo pigmentových buniek. Postupne, ako sú jeho oči vystavené slnečnému žiareniu, začínajú melanocyty v dúhovke produkovať pigment melanín a farba očí sa začína meniť a podobať na oči rodičov.

Oko teda nadobúda svoju konečnú farbu len postupne. Váš drobec sa teda nezobudí jedného dňa a z modrookého bábätka bude zrazu hnedoočko, ide o postupný proces tmavnutia dúhovky. „Až v 9 až 12 mesiaci bude farba dúhovky konečná“, vysvetľuje Dr. Trachtenberg. 

Či oči vášho drobca budú oceánske alebo zemité závisí nie len od vás a vášho partnera, ale aj od vašich rodičov. „Farba očí závisí od genetiky," hovorí Dr. Trachtenberg. „Aj keď obaja rodičia majú hnedé oči, môžu mať modrooké dieťa, ak má jeden z prarodičov svetlé alebo modré oči." Podľa oftalmológov sú hnedé oči najbežnejšou farbou na svete, ktorá sa objavuje u nadpolovičnej  časti obyvateľstva. Inštitút pre výskum biomedicínskeho zariadenia hovorí, že okrem celej stovky génov, ktoré ovplyvňujú farbu očí, vplyv na farebnosť očných dúhoviek má aj genetika.

Napokon, či bude váš drobec hnedooký alebo modrooký, vždy to budú pre vás tie najkrajšie oči na celom svete.


https://www.romper.com/p/when-do-babies-eyes-change-color-they-stop-morphing-at-this-age-15652069

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.