Mačacie zlozvyky

Máte doma nového člena rodiny mačičku alebo kocúrika a oni začínajú „vystrkovať pazúriky“ doslova aj do písmena? Ako sa s tým neduhom a inými zlozvykmi popasovať, poradíme v nasledujúcom texte.

Mačka je nočný tvor, nedá sa cvičiť ako pes, preto pri odstraňovaní nevhodných návykov platí jediné – trpezlivosť a čím skôr, tým lepšie. Neznamená to však, že pri starších mačacích členov rodiny, je odvykanie nemožné.

Obrňte sa trpezlivosťou
Ak vaša mačka, či kocúrik robia niečo čo by nemali, nikdy ich fyzicky netrestajte! Zakročiť musíte vtedy, kedy sa toho dopustila, ináč to nemá význam. A ako „trestať“? Pomôže vám vodný rozprašovač, tlesknutie alebo zvýšeným hlasom vyrieknutý povel fuj!

Hostina z odpadkov
Mačka je zvedavý tvor, preto niet divu, že vám veľakrát „kontroluje“ domáci odpadkový kôš. Jediná rada je, zabezpečte kôš tak, aby bol neprístupný. Zabudujte ho do kuchynskej linky, alebo kúpte nový do ktorého sa nedostanú. Zo začiatku ho zaťažte, aby pochopili, že sa nedá prevrhnúť. Rovnaká rada platí aj pre jedlo na sporáku, vždy treba hrnce prikryť a neskôr premiestniť do uzatváracích nádob.

Likvidácia káblov
S radosťou si „pohryzkávajú“ na kábloch, ktoré sú v byte natiahnuté? Natrite ich čím skôr! Podobne ako psa, aj mačku odradí od hryzenia káblov kyslá (citrón) a štipľavá (korenie) chuť.

Škrabanie nábytku a trhanie kobercov
Povzbudzujte vaše mačky pri brúsení pazúrikov na škrabadle. Ak ich pristihnete pri škrabaní nábytku alebo kobercov, okamžite zasiahnite pokrikom, tleskom, alebo vodnou sprchou. Ak si na koberci brúsi pazúriky na jednom mieste, poriadne ho vyčistite, na príčine môže byť dráždivý pach.

Tip: Aby ste predišli trhaniu kobercov, nikdy nekupujte škrabadlo potiahnuté kobercovou látkou.

Je vaša mačka „ranostaj“ alebo „nočný vták“?
Budí vás vaša mačka pravidelne s prvým „kikiríkaním kohúta“? Možno je len hladná, alebo sa chce hrať. Ktorá z týchto príčin to je, zistíte vylučovacou metódou. Večer pred spaním dajte mačke do misky granule, ak bude ráno prázdna na príčine bol hlad. Ak sa chce hrať, nedovoľte jej to a dajte jej to rázne na vedomie. Vyvádza po nociach ako nočný vták, treba ju počas dňa unaviť. Zamestnajte ju cez deň rôznymi podnetmi a hrou, ktorú mačky milujú.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.