Medzinárodný festival klasickej

Napísal Región Trnava 24. február 2024

Medzinárodný festival klasickej hudby Trnavská hudobná jar odštartuje počas poslednej februárovej nedele v Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika v Trnave. Tohtoročný 56. ročník podujatia prinesie sériu koncertov barokovej a cirkevnej hudby.

„Do Trnavy opäť zavítajú známi slovenskí a európski interpreti, ktorí odohrajú päť nedeľných večerných koncertov od 25. februára až do 16. júna. Pozývame na nich všetkých obdivovateľov klasickej hudby,hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

Prvé vystúpenie bude patriť slovenskej speváčke, huslistke Jane Andevskej a talianskemu skladateľovi Tommasovi Manerovi. 

V husľovom soirée nazvanom Malé hudby velikánov sa títo umelci predstavia divákom s dielami od Johanna Sebastiana Bacha, Josefa Myslivečku, Wolfganga Amadea Mozarta či Fritza Kreislera,“ hovorí organizátor podujatia Stanislav Šurin.

Trnavská hudobná jar bude pokračovať svojím programom v nedeľu 7. apríla v Divadle Jána Palárika. Známe skladby ako Ružičky či Zaleť sokol odohrá slovenská sopranistka Ingrida Gápová a renomovaný poľský klavirista Bartłomiej Wezner. Koncert bude zameraný na dielo Mikuláša Schneidera-Trnavského, nášho prvého národného umelca v hudobnej oblasti.

trnavska_hudobna_jar_2023

Trnavská hudobná jar 2023, zdroj Zaži v Trnave 

V poradí tretí koncert Trnavskej hudobnej jari sa uskutoční 28. apríla v barokovom kostole sv. Jakuba. Vystúpi na ňom známy taliansky súbor Armonioso Ensemble, ktorý v komornej päťčlennej zostave, kde nechýba čembalo, organ, barokové husle, violončelo a viola da gamba, divákom predstaví skladby A. Vivaldiho.

Hudobný koncert s názvom Klavír pre dve, prosím! je v programe Trnavskej hudobnej jari na 12. mája. Známe klaviristky Kristína Smetanová a Júlia Stahl Novosedlíková, ktoré tvoria Devanas Duo, odohrajú diela slovenských a svetových skladateľov v Zrkadlovej sále DJP.

Záverečný vokálno-inštrumentálny koncert festivalu sa bude už tradične konať v Bazilike sv. Mikuláša, kde zaznejú významné diela cirkevnej hudby, v nedeľu 16. júna. Skladby Johanna Sebastiana Bacha predstaví vynikajúci rakúsky dirigent Norbert Brandauer zo Salzburgu v sprievode speváckeho zboru Tirnavia. Ťažiskom programu bude slávne Jesu Meine Freude, ktoré patrí k najvýznamnejším vokálnym kompozíciám svetového baroka.

„Hudba pod taktovkou Norberta Brandauera je svedectvom nadčasovej krásy a hĺbky Bachovho odkazu. Vyučuje na salzburskom Mozerteu a je takisto hlavným dirigentom v Bazilike sv. Michala v Mondsee,“ dodáva Stanislav Šurin.

Cena vstupenky na jeden koncert je 10 € (študenti, dôchodcovia a ZŤP – 5 €, doprovod k ZŤP zdarma). Lístky bude možné zakúpiť pred koncertom na mieste alebo vopred v TIC Región Trnava, ktoré sídli v mestskej veži. 

Viac informácií o podujatí na stránke: https://kultura.trnava.sk/podujatie/trnavska-hudobna-jar-2024

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.