Alergik záhradkár

Alergici to majú zložité v období kvitnutia rôznych rastlín a stromov, ale napriek tomu si môžu vybudovať záhradku, ktorá im „neublíži“.  Peľ, plody či vôňa sú alergény, ktoré dráždia človeka s alergickým ochorením

Napriek tomu, ak vlastní záhradku dokáže si vybudovať prírodnú oázu radosti tak, aby miernila alergické prejavy a zároveň plnila svoju úžitkovú a okrasnú úlohu. Ideálnou situáciou je, ak si zakladáte záhradu, vtedy si ju dokážete „ušiť priamo na telo“. Ak už záhradka funguje pár rokov, tú si prispôsobíte vašim potrebám. Potrebujete presne určiť aký druh rastlín vás najviac trápi a v čase najväčšieho rozptylu vašich alergénov sa nezdržiavať v exteriéry.

Medzi rizikové alergény v rastlinnej ríši patria kvitnúce trávy, obilniny, divoké rastliny popri cestách(durman, skorocel, peniažtek, podbeľ ...) a na lúkach a seno. Z medicínskeho hľadiska sú silné alergény opadavé stromy a kry, ktorým sa vetrom rozširuje pel (lieska, magnólia, vŕba...) a hmyzom (ovocné stromy). Síce aj ihličnany sa rozmnožujú vetrom, ale výskyt alergénov je minimálny.

Silné alergény v záhrade: jelša, breza, lieska, hrab, buk, platan, topoľ, samčí jedinec vŕby a čierna baza.

Slabšie alergény v záhrade: javor jasanolistý, gaštan, orech, vtáči zob, dub, agát, lipa, borovica lesná, tis.

zahrada 0516

Bezproblémové rastliny

Pri zakladaní záhradky sa riaďte pravidlom – menej je viac a v jednoduchosti je krása. Vyberte čo najmenej druhov rastlinného materiálu. Základ záhradnej kompozície má tvoriť pravidelne strihaná trávnatá plocha.

Vhodné sú živé ploty tis (Taxus), hrab (Carpinus), vtačí zob (Ligustrum), vavrínovec (Prunus), tujka (Thuja), smrek (Picea) a krušpán (Buxus), ktoré strihávame, alebo necháme vyrásť v ker či strom. Ihličnaté stromy nás v horúcich dňoch obdaria okrem tieňu aj nádhernou vôňou: horská borovica (Pinus mugo), kosodrevina alebo jalovec (Juniperus).

Z kvitnúcich kvetín a rastlín odborníci odporúčajú jednoducjé kvetiny bez arómy a majú minimálnu produkciu pelu. Medzi také určite patrí pivónia, ktorá vás poteší farbami podľa vášho vkusu a nádherne sa vyníma vo váze na stole. Kríčkové ruže, hortenzie, popínavky – plamienok, pupenec, trubač, prísavník, brečtan....

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.