RO©K na DZEDZINE

Napísal Olga Valentová 17. február 2024

Východniari idú na západ a prinášajú unikátny folklórno - rockový projekt spojený s výstavou fotografických obrazov s populárnymi osobnosťami. Napriek tomu, že ide o folklórne vystúpenie, má názov „Ro©k na dzedzine“. 

Program vznikol k 55. výročiu založenia Folklórneho súboru Šarišan v spolupráci s najvýznamnejšími umelcami pochádzajúcimi z východného Slovenska.

1_rock_dzedzina_24

Kone vrané Peter Lipa

Program mal premiéru 24. júna 2023 a odvtedy je na svojej domovskej scéne v Divadle J. Záborského v Prešove beznádejne vypredaný. Na vzniku sa podieľali členovia súboru, tanečníci, speváci a hudobníci. Skutočným prekvapením je rocková sekcia Rock band SKPO, ktorej hudobné prepojenie s folklórnymi hudobno-tanečnými číslami je fascinujúce.

Môžete sa tešiť na skvelé tanečné a spevácke výkony, ľudovú hudbu FS Šarišan, ale tentokrát v elektrizujúcom kontraste s rockovou skupinou hudobníkov. Starým známym zvukom všetkými milovaného folklóru budú kontrovať moderné ostré zvuky rockovej sekcie, ktorá je zložená z muzikantov hudobnej rockovej kapely Rock Band SKPO pod vedením Petra „Peciho“ Uhera. V úlohách sudičiek sa predstavia herečky Veronika Husovská, Ivana Maťufková a Miriama Fedorková.

Príbeh tohto mnoho žánrového projektu sa začal písať pred tromi rokmi jedinečnou výstavou, ktorá znázorňuje dvanásť obrazov rodinného a výročného zvykoslovia našich predkov v spolupráci s významnými osobnosťami, ktorých korene sú v okolí regiónu Šariš. Obrazy vznikli ako veľkorozmerné fotografie uznávaného fotografa Jána Štovku, ktorý získal mnoho medzinárodných ocenení a do každého obrazu zakomponoval niektorú z výrazných osobností, ako sú vynikajúce speváčky Katarína Knechtová a Katarína Koščová, famózny jazzový spevák Peter Lipa, populárny moderátor Michal Hudák, fantastickí muzikanti Marián Čekovský a Peter Bič. Tiež významné a obľúbené umelecké dvojice, ako sú herečka Gabriela Marcinková a jej manžel Martin Mihalčín, protagonista skupiny Heľenine oči, Veronika Husovská a jej manžel Martin Husovský, protagonista skupiny Komajota či manželia Stražanovci, spolu s ďalšími výbornými hercami ako Stanislava Kašperová, Valéria Fürješová a Eugen Libezňuk. Spolupracovali kapely Heľenine oči, Hrdza, Komajota, Kandráčovci, naša prvá MISS-ka a niekdajšia speváčka FS Šarišan Ivana Christová a tri najznámejšie speváčky ľudových piesní Mária Mačošková, Anna ServickáAnna Poráčová. Všetci títo významní umelci a osobnosti spolu  s členmi FS Šarišan sa podieľali na vyobrazeniach, ktoré originálnym spôsobom oživujú celoročný cyklus života na dedine.

2_rock_dzedzina_24

 Fašiangy Heľenine oči

Na fotografiách uvidíte populárnych umelcov v krojoch a v najrôznejších veselých a nezvyčajných situáciách, určite tak, ako ste ich ešte nikdy nevideli. Fotografie opisujú najväčšie sviatky a najkrajšie zvyky nášho ľudu. Výstava je sprievodným podujatím každého vystúpenia FS Šarišan s projektom RO©K na DZEDZINE, ktorý sa hlási k odkazu kultového filmu Martina Ťapáka Rok na dedine z roku 1967 a rozpráva o živote a obyčajoch počas štyroch ročných období na dedine. V hudobno-tanečnom programe autori moderným spôsobom spracovali staré tradičné zvyky, spevy a tance, a my sa opäť presvedčíme, koľko krásy a poézie má v sebe ľudové umenie na Slovensku.

3_rock_dzedzina_24

Vianoce Michal Hudák a Marián Čekovský

Autorkou projektu je folkloristka a dramaturgička Jana Pitková, na réžii sa spolupodieľal Viliam Mikula.  Autormi choreografií sú Ivana Antolová Kučerová, Viliam MikulaLadislav Cmorej.   Hudobných úprav sa ujali Ľubomír Šebej, Martin HusovskýRadoslav Gajdoš. Vďaka náročným tanečným aj speváckym výkonom, podmanivej hudbe, mnohým dych berúcim momentom, magickej atmosfére starých zvykov a tradičných sviatkov budete mať nezabudnuteľný zážitok vhodný nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Nechajte sa vtiahnuť do sveta starodávnych zvykov, ktoré sprevádzali život Slovákov na vidieku, v tomto predstavení predovšetkým zo šarišského regiónu.  Príďte si pripomenúť, že náš slovenský folklór je naozaj najkrajší na svete!

Predstavenia v marci v roku 2024:

22. 03.  2024   RO©K na DZEDZINE - Trenčín

23. 03. 2024    RO©K na DZEDZINE - Bratislava

24. 03. 2024    RO©K na DZEDZINE - Žilina 

Vstupenky v sieti: Ticketportal:

https://www.ticketportal.sk/event/FS-SARISAN-ROCK-na-DZEDZINE

INFO na sociálnych sieťach:

https://www.sarisan.sk/index.php/co-nas-caka

https://www.facebook.com/FolklornySuborSarisan

https://www.instagram.com/fs_sarisan/

https://www.youtube.com/channel/UCZlSgNTNloidxcv6JcctK2g

//www.tiktok.com/@sarisan_official?_t=8hZw7En7RBp&_r=1">https://www.tiktok.com/@sarisan_official?_t=8hZw7En7RBp&_r=1

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.