Zima a rastliny

Nielen my, ale aj naše izbové rastliny citlivo vnímajú všetky ročné obdobia. Ponúkame vám preto niekoľko rád, ako sa o ne starať v zime.

freepik_florist_work

Z a l i e v a n i e : Celú zimu treba mať pri opatere rastlín na pamäti, že sucho v tomto čase rastlinám ublíži menej ako nadmerná vlhkosť. Dokonca aj vlhkomilné druhy rastlín (napr. paprade a azalky) je nutné zalievať len veľmi opatrne. Kaktusy a iné sukulenty dokonca uprednostňujú prezimovanie bez zálievky a v chlade (na jar potom krajšie kvitnú).V zimnom období tiež treba dávať pozor na teplotu vody, ktorou rastliny zalievame: voda z vodovodu býva príliš studená, preto sa odporúča použitie odstátej vody.Ak listy rastliny začnú ochabovať a vädnúť, rastlina signalizuje nadmernú zálievku, v dôsledku čoho môže nastať zahnívanie stoniek a koreňového systému. Ako prvú pomoc môžeme urobiť nasledovné: Vybrať rastlinu z kvetináča a na niekoľko dní ju položiť na noviny, ktoré z nej vysajú nadbytočnú vlhkosť. Potom treba rastlinu presadiť a ošetriť fungicídom.

T e p l o t a  a  v l h k o s ť : Rastliny potrebujú čo najstabilnejšiu teplotu. Osobitne im škodí prievan, preto by nemali byť umiestnené pri oknách a dverách. Ublížiť im môže aj nízka vlhkosť vzduchu spôsobená vykurovaním - dochádza k zhnednutiu a vysychaniu listov od okrajov. Zvlhčovanie nie je v takomto prípade najlepším riešením, pretože hrozí vznik hubových ochorení. Výhodnejšie je celkové zvýšenie vlhkosti vzduchu alebo postavenie rastliny na veľkú misku so zavlažovacími kamienkami, z ktorých sa voda postupne odparuje do ovzdušia.

V ý ž i v a : V zimnom období väčšina rastlín prihnojovanie nepotrebuje - nahromadenie minerálnych solí v pôde môže viesť k uhynutiu rastliny. Kvitnúce rastliny (napr. azalku, cyklámen, prýštec) stačí v zime prihnojovať raz za 4 týždne.

O c h r a n a : Škodce nie sú v zime pre rastliny také nebezpečné ako v lete, pričom platí: čím je vyššia teplota, tým sú škodce aktívnejšie. Vo vlhkom prostredí treba sledovať, či rastlinu nenapadla hubová infekcia - ak sú okraje listov hnedé a ochabnuté, treba všetky napadnuté listy odstrániť a rastlinu ošetriť fungicídom. Na kvitnucích rastlinách napácha najväčšie škody pleseň sivá (Botrytis - prejavuje sa sivohnedými chuchvalcami).

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.