Koniec apríla bude magicky! Prichádza Valpurgina noc

Napísal Kristína Chudá 30. apríl 2023

Pálenie čarodejníc či filipojakubská noc je ľudový zvyk spojený s pálením ohňov a vierou v čarodejnice, ktorý sa odohráva v noci z 30. apríla na 1. mája od názvom Valpurgina noc.  Túto magickú noc slávia ľudia v nemecko hovoriacich krajinách ale aj v Škandinávii.

valpurga_ohne

Pálenie čarodejníc a Valpurgina noc sú často stotožňované s gaelským sviatkom Beltain či so židovským sviatkom Lag ba-omer v rovnakom období.

Svätá Valpurga (710 – 777 n. l.), niekedy nazývaná aj Walpurgis, bola misionárkou, ktorá šírila kresťanstvo v Nemecku. Vyštudovala medicínu, otvorila si kláštor a verilo sa, že ovláda čarodejníctvo. Hovorí sa, že jej uložené pozostatky stále vylučujú istý liečivý olej.

Valpurgina noc je plná rituálov, mágie a čarodejníc. Oslavuje sa ako vo Fínsku, tak aj vo Švédsku, no tradície sú odlišné. Švédi zvyčajne oslavujú Valpurginu noc 30. apríla, zatiaľ čo Fíni oslavujú 1. mája.

Pre Fínov, najmä študentov, má tento sviatok osobitný význam. Stredoškoláci nosia biele a čierne klobúky, študenti vysokých škôl svoje študentské kostýmy (opiskelijahaalari) a študenti inžinierstva z univerzity Aalto vytláčajú komiksy Äpy a Julkku a predávajú ich týždeň či dva pred začiatkom slávností. Časopisy sú plné satiry, vtipov a vtipných obrázkov a sú neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou atmosféry Walpurgis.

Ani pri tejto magickej noci nesmie chýbať skvelé jedlo a pitie. Zvyčajne pijú simu, miestne vyrábanú šumivú medovinu alebo iné šumivé víno. Tippaleipä , fínsky lievikový koláč, je chutný, posypaný cukrom a dokonale sa hodí k vínu.

VALBORG VO ŠVÉDSKU

Vo Švédsku nie je Valpurgina noc len o sviatku svätej Valpurgy, ale aj o príchode jari. Verejné podujatia sa konajú v mestách a dedinách a zvyčajne zahŕňajú vatry, príhovory na privítanie sezóny a zborový spev tradičných piesní.

Rovnako ako aj vo Fínsku, aj tu sú študenti dôležitou súčasťou Valborgu. Väčšina vysokoškolákov si dá raňajky s jahodami a šampanským a zvyšok dňa si užívajú v parku, grilujú a zabávajú sa.

Väčšina etablovaných univerzít má svoje vlastné špecifické tradície. V Göteborgu organizuje Chalmers Institute of Technology od roku 1909 karnevalový sprievod s názvom The Cortege, ktorý je hojne navštevovaný. V Uppsale sa študenti plavia po rieke Fyris na podomácky vyrobených (a rozhodne nie bezpečnostne schválených) pltiach. V Linköpingu si študenti vypočujú piesne spievané Univerzitným mužským zborom Linköping na nádvorí zámku Linköping.

VALPURGINA NOC V INÝCH KRAJINÁCH

Táto magická noc má byť našim poďakovaním Zemi za dary, ktoré nám dáva denne. U nás až takú tradíciu nemá, no v Nemecku, Českej republike, Slovinsku, Estónsku, Litve, Lotyšsku a Holandsku vedia, o čom je reč. Aj keď sú spôsoby osláv podobné, všetky krajiny majú svoje vlastné miestne tradície. V Holandsku a Nemecku sa nazýva Walpurgisnacht . Ak ste v niektorej z týchto krajín v túto magickú noc, nezabudnite sa zúčastniť, bude to stáť za to!

Zdroj foto: Wikipedia


https://www.scandinaviastandard.com/walpurgis-night-in-finland/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.