Divadlo Aréna pozýva na komédiu od Oscara Wildea JE DÔLEŽITÉ MAŤ FILIPA

Divadlo Aréna sa rozhodlo rozšíriť svoj repertoár o jednu z najúspešnejších divadelných hier Oscara Wildea – komédiu Je dôležité mať Filipa. O pár dní ju premiérovo uvedie v priestoroch Divadla Pavla Országha Hviezdoslava.

arena_170423

Divadelná hra Oscara Wildea s názvom Je dôležité mať Filipa je konverzačná komédia s prvkami satiry a majstrovskými dialógmi plnými irónie, sarkazmu, paradoxov a aforizmov, ktorá sa v divadlách po celom svete teší obrovskému úspechu. Zrejme preto sa dočkala aj niekoľkých filmových spracovaní. Tí, skôr narodení, si ju pamätajú ako československú televíznu inscenáciu z roku 1979; v roku 2002 ožila na filmovom plátne s Colinom Firthom, Rupertom Everettom, Reese Witherspoon či Judi Dench.

JE DÔLEŽITÉ MAŤ FILIPA
ľahkovážna komédia pre seriózne publikum

Dvaja typickí anglickí gentlemani z konca devätnásteho storočia - Jack Worthing a Algernon Moncrieff, sa pohrávajú so skutočnou pravdou, aby do svojho pokojného života vniesli aspoň trochu vzrušenia. To privítajú aj dve znudené mladé dámy - Cecília a Gvendolína, ktoré majú o svojich budúcich manželoch jasnú predstavu. Osud jednej riadi prísna a dominantná mamička Lady Bracknellová a život druhej má v rukách vychovávateľka slečna Prismová, ktorá má okrem učebníc vždy po ruke aj nejaké to zrnko múdrosti. Tomu, čo sa deje v dome anglickej smotánky sa nestačia čudovať ani dôstojný pán Frederick či mĺkvi sluhovia Merriman a Lane.
Na prvý pohľad ideálny život, no keď sa všetci stretnú pod jednou strechou, všetko sa zmení. Do deja vstúpia tajomný pán Bunbury a očarujúci Filip a z nevinnej konverzačnej hry sa stáva detektívka.
Duchaplná komédia s výnimočnými hereckými kreáciami, v réžii Martina Čičváka, vás presvedčí o tom, že máločo v našich životoch je čiernobiele... Snáď len klavír.

arena_1_423

O REŽISÉROVI

Martin Čičvák režíroval v Divadle Aréna množstvo profilových inscenácií od roku 2004. Z nich najväčší ohlas zaznamenali: Albeeho hra Koza alebo Kto je Sylvia? (2004), Dr. Gustáv Husák od Viliama Klimáčka (2006), Komunizmus toho istého Divadlo Aréna autora (2008), muzikál Rent Jonathana Larsona (2013), Lulu od Franka Wedekinda (2016) a Sklenený zverinec Tennesseeho Williamsa (2017). Výrazný rukopis režiséra Čičváka je charakteristický provokatívnymi témami, odkrývaním špiny dnešnej spoločnosti, odvahou prinášať línie politického divadla, s ohľadom na historický kontext a jeho dnešnú silu.

arena_2_423

TVORCOVIA:

Preklad: Šaša SARVAŠOVÁ
Úprava: Martin ČIČVÁK Dramaturgia: Saša SARVAŠOVÁ Scéna: Hans HOFFER
Kostýmy: Nina A. STILLMARK Hudobné naštudovanie: Juraj BIELIK Pohybová spolupráca: Silvia HUDEC BELÁKOVÁ
Réžia: Martin ČIČVÁK

arena_3_423

OSOBY A OBSADENIE:

Jack Worthing – Ján JACKULIAK
Algernon Moncrieff – Martin HRONSKÝ
Lady Bracknellová – Jana OĽHOVÁ Gvendolína Fairfaxová – Natália PUKLUŠOVÁ Cecília Cardewová – Barbora ŠVIDRAŇOVÁ Slečna Prismová – Anna ŠIŠKOVÁ
Frederick Chasuble – Michal REŽNÝ
Merriman, sluha / Lane, sluha – Sáva POPOVIČ

arena_4_423

Divadlo Aréna patrí k jednej z najvýraznejších divadelných, ale i multikultúrnych scén na Slovensku. Odkedy bol do funkcie vymenovaný doterajší riaditeľ Juraj Kukura, sa divadlo profiluje ako multižánrová scéna snárodným významom. Vzniklo tu niekoľko oceňovaných inscenácií predovšetkým v rámci tzv. Občianskeho cyklu, ktorý priniesol 11 premiér pôvodných slovenských hier, písaných na objednávku Divadla Aréna, na tému kontroverzných epoch a osobností slovenskej histórie s presahom do súčasnosti. Aréna sa stala prakticky jediným divadlom profilujúcim sa ako divadlo s jasným politickým myslením a spoločenskou angažovanosťou, prinášajúce každú sezónu nové témy. Divadlo Aréna spolupracuje s etablovanými režisérmi z domáceho i zahraničného prostredia, prináša priame prenosy z Metropolitnej opery v New Yorku, organizuje jazzové koncerty, Detskú univerzitu Komenského a od februára 2015 premieta najväčšie skvosty domácej a svetovej kinematografie.

Z dôvodu rekonštrukcie budovy Divadla Aréna, ktorá sa realizuje na základe iniciatívy Juraja Kukuru, je v súčasnosti jeho dočasným domovom Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava. Od septembra 2021 tu hráva svoj repertoár ako samostatné umelecké teleso. 

Zdroj foto: Divadlo ARENA

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.