Liečivka Echinacea...

... bola používaná ako univerzálny liek proti infekčným chorobám už v časoch európskych pionierov pri osídlení Ameriky. Rozšírila sa do trávnatých prérií v stredoamerických štátoch, kde ju indiánske kmene využívali ako prostriedok na hojenie proti hadiemu uštipnutiu a na rany.

echionacea_0434

Echinacea angustifolia, Echinacea pallida a Echinacea purpurea

CHARAKTERISTIKA

Echinacea je aj obľúbenou záhradnou kvetinou, má purpurové kvietky podobné margaréte. Tento druh rastliny má deväť odrôd a tri z nich sú liečivky - E. angustifolia, E. pallida a E. purpurea. Uplatnenie našla vo farmaceutickom, potravinárskom aj kozmetickom priemysle. Pri spracovaní sa využívajú všetky časti byliny od koreňa až po kvet. Obsahuje účinne zložky, ktoré posilňujú imunitný systém, ktorý je schopný bojovať proti infekciám. V bunkách podporuje tvorbu prirodzenej proti vírusovej substancie interferon. Echinacea je prírodné antibiotikum, ktoré pomáha ničiť baktérie a vírusy v ľudskom tele.

POUŽITIE

Je vhodným prostriedkom aj v prevencii zdravia. Veľmi účinna je hlavne na začiatkoch vírusových ochorení chrípky a zápalu dýchacích ciest. Zároveň echinacea pomáha pri uvoľňovaní zdúrených slizníc, horúčky a bolesti hlavy. Po užití prípravku bývajú príznaky menej výrazné a rýchlejšie odchádzajú.
Priaznivo pôsobí pri zápale ďasien či stredného ucha a infekcii močových ciest. Aplikuje sa aj pri liečbe stafylokokových a streptokokových infekciách, herpetických infekciách, ako je pásový opar alebo herpex simplex, zápale priedušiek a vedľajších nosných dutín. V rámci autoimunitných ochorení sa uplatní pri reumatickej artritíde a roztrúsenej skleróze. Ako tinktúra je vhodná pri problémoch s pokožkou. Jej šťava podporuje hojenie všetkých druhov ekzémov, abscesov, preležanín a popálenín.

Produkty z echinacei sú v ponuke v rôznych formách, väčšinou sú v tabletkách, ktoré sú vyrobené z koreňa a nie ako extrakt z rastliny. Popri spomínaných tabletkách a tinktúre, sa vyrábajú tobolky, tekutina a čaj zo sušených lístkov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.