Užitočné tipy, aby bola lyžovačka naozajstným pôžitkom

Napísal Rakúska Turistika 31. január 2023

Pohyb na čerstvom vzduchu, priezračný horský vzduch, spoločné chvíle s rodinou a priateľmi i návšteva tradičnej útulnej chaty – lyžiarska dovolenka patrí jednoznačne k tým najlepším spôsobom ako si oddýchnuť. Pripravili sme praktické informácie aj tipy na lyžovačku v Rakúsku.

innsbruck_tourism_kuthai

Lyžovačka v Kühtai (c) Innsbruck Tourism/daniel Zangerl

Čo si zbaliť na lyžovačku

 √ Lyžiarska spodná bielizeň: bielizeň zo špeciálneho funkčného materiálu odvádza vlhkosť z pokožky preč a telo zostáva suché.
 √ Lyžiarske ponožky: lyžiari citliví na chlad by mali uprednostniť ponožky s vyšším podielom merino vlny; bežci, pre ktorých je mimoriadne dôležitý dobrý kontakt s topánkou, by si mali vybrať tenšie ponožky.
 √ Lyžiarska vetrovka a nohavice: by mali byť priedušné a odolné voči vode a vetru (minimálny vodný stĺpec: 4000 mm).
 √ Lyžiarske rukavice: najlepšie z Gore-Texu
 √ Lyžiarske topánky: musia 100 % sadnúť! Päta by sa nemala šmýkať nahor a, samozrejme, nesmie tlačiť!
 √ Lyžiarska prilba: musí dobre sadnúť! Pri miernych pohyboch hlavy (kývnutie, potrasenie) sa nesmie šmýkať.
 √ Lyžiarske okuliare: zelené, hnedé alebo mierne reflexné sklá vám zabezpečia kvalitný rozhľad pri premenlivom počasí (slnko a oblaky).
 √ Do ruksaku: krém proti slnku a balzam na pery s vysokým ochranným faktorom, vreckovky, mobil, lekárnička s prvou pomocou

Na začiatok sa rozcvičte v piatich krokoch:

1. Drepy: Rozkročte sa na šírku ramien a špičky chodidiel mierne vytočte smerom von. Ohnite kolená tak, aby stehná tvorili so zemou pravý uhol. Urobte 2x po 15 opakovaní.

2. Lastovička: Rozkročte sa na šírku ramien. Jednu nohu posuňte šikmo vpred a prisuňte na ňu celú váhu tela. Zodvihnite teraz druhú nohu smerom vzad tak, aby ste sa predklonili a zamožená noha bola vo vodorovnej línii s trupom. Opakujte 15x na každú stranu.

3. Plank na boku: Ľahnite si na bok. Oprite sa o predlaktie, nohy skrčte v kolenách alebo vystrite. Zodvihnite trup a boky zo zeme tak, aby rameno, panva a kolená boli v jednej rovine. Vydržte 60 sekúnd.

4. Horolezec: Oprite sa na ruky ako pri kľukoch a zdvihnete panvu do takej výšky, aby bola v jednej rovine s kolenami, bokmi a ramenami. Pritiahnite teraz jedno koleno k opačnému lakťu a vydržte 30 sekúnd.

5. Plavec: Ľahnite si na brucho a vystrčte ramená a nohy. Striedavo zdvíhejte a nechejte klesnúť jedno rameno a opačnú nohu tak, aby sa nedotýkali zeme. Opakujte 2x na každý stranu, v pozícii vydržte po 30 sekúnd.

Osem najdôležitejších pravidiel na zjazdovke

1. Buďte ohľaduplní: nikoho neohrozujte ani nepoškodzujte!

2. Sledujte pohyb iných lyžiarov a svoju rýchlosť prispôsobte štýlu jazdy a vašim schopnostiam!

3. Lyžiari a snowboardisti prichádzajúci zozadu nesmú ohrozovať osoby pred nimi.

4. Predbiehať je možné z oboch strán iba pri dostatočnom zachovaní odstupu!

5. Pri pripájaní na svah alebo rozjazde po zastavení nikoho neobmedzujte a už vôbec nespôsobujte pády (vždy sa pozrite nahor!)

6. Nezastavujte na úzkych alebo neprehľadných miestach na zjazdovke. Po páde sa snažte miesto čo najskôr uvoľniť!

7. Peši sa pohybujte iba na okraji zjazdoviek!

8. V prípade úrazu je každý povinný poskytnúť pomoc.

Päť tipov pre vašu bezpečnosť

Lyžovačka v Rakúsku: stručná náuka o lavínach

  • Skialpinistické túry, off-piste a freeridové zjazdy si vopred dobre naplánujte – najlepšie je absolvovať ich s lyžiarskym sprievodcom!
  • Zabezpečte si aktuálne informácie: správy o počasí a lavínovej situácii, ako aj mapy a pod.
  • Zoberte si so sebou lavínový vyhľadávací prístroj, lopatku, sondu a lavínový airbag.
  • Pre začiatočníkov: zúčastnite sa lavínového kurzu (v lyžiarskych školách alebo alpských spolkoch a pod.)
  • Preštudujte si odbornú literatúru (napr.: „Lawine. Die 10 entscheidenden Gefahrenmuster erkennen” („Lavína. Ako rozpoznať 10 rozhodujúcich nebezpečných vzorcov“) od autorov Rudiho Maira a Patricka Nairza)

POZRI: Bezpečnosť na horách

Lyžiarske školy v Rakúsku

Perfektne zvládnuté paralelné vedenie lyží, dokonalé používanie palíc a správne nastupovanie a vystupovanie z vleku – to všetko sa učia začiatočníci od profesionálnych inštruktorov v rakúskych lyžiarskych školách.

Tipy na  lyžvačku v rakúsku 

Zo zjazdovky do horúceho prameňa, potom pohodlne do salónu alebo ešte lepšie rovno do reštaurácie, aby ste ochutnali vynikajúcu rakúsku kuchyňu? Počas dovolenky v Rakúsku zima za každých okolností ukazuje svoje najlepšie stránky. Pohyb na čerstvom vzduchu, priezračný horský vzduch, spoločné chvíle s rodinou a priateľmi i návšteva tradičnej útulnej chaty – lyžiarska dovolenka patrí jednoznačne k tým najlepším spôsobom ako si oddýchnuť.

Čítajte viac

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.