Čarovné Štiavnické vrchy a banícka minulosť

Napísal Martina Baumann 11. november 2022

Poznáte Hodruša-Hámre? Úžasné miesto, kde počas sychravých studených dní sa priam pýta zaliezť si pod deku so šálkou horúceho punču. Obkľúčený lesom a nádhernou prírodou donekonečna oddychovať. Dokonalá idylka môže vyzerať presne takto!

okolie_stiavnica_ap

Okolie Banskej Štiavnice to je nielen krásny región, hory, ale tiež história, tradície a zvyky. Nájdete tu skutočne všetko a navyše ešte aj zážitky, pokoj a harmóniu v jednom.

Malebná dedinka v Štiavnických vrchoch alebo prastará banícka obec. Hondruša-Hámre sa môže pýšiť svojou baníckou minulosťou, baníckymi domčekmi v prudkých svahoch a krásnymi zákutiami. Vedeli ste napríklad o tom, že jedným z najväčších lákadiel obce je prechádzka podzemím bane Starovšechsvätých v Hodruši? Čaká vás tu dobrodružstvo a výlet do slávnej baníckej minulosti. Pôvodne zachovaná baňa má viac ako 700 rokov.  

Aktivít v tomto regióne je skutočne toľko, že na jeden výlet to stačiť určite nebude. Pozrieť si miestne tradície a zvyky, zájsť si na horskú turistiku, v lete vyskúšať prírodné kúpania priamo v povestných tajchoch, v zime zas dokonalá lyžovačka. Keď už hovoríme o tradíciách, populárna hodrušská paličková čipka je výnimočná. Určite ste o nej už počuli.

okolie_stiavnice_ap_2

Za baníckymi pamiatkami sa môžete vybrať aj za pomoci náučného chodníka Cestujeme v čase, pričom pomocou internetu a QR kódu si viete jednotlivé informačné tabule nasnímať a dozviete sa viac. Chodník je dlhý 3, 1 km a tvorí ho 16 zastávok. A pokojne vezmite na túto trasu i deti, určite ho zvládnu s vami.

Banskú klopačku nevynechajte, ide o skutočné banské dedičstvo a je unikátna. Túto kamennú stavbu hranolovitého tvaru a renesančného slohu, ktorej základy siahajú až do roku 1521,  nájdete v časti Banská Hodruša. Klopačka mala v minulosti široké využitie, zvolávala baníkov do práce, oznamovala tiež pohreb, ale aj blížiace sa nebezpečenstvo.

Za zmienku stojí i súsošie Golgoty zo začiatku 19. storočia, milovníci sakrálnej architektúry si zas môžu pozrieť až sedem kostolov. Jedným takým je napríklad banícky kostolík v Jalšovej so zaujímavými kľučkami v tvare ryby i najstarší Kostol sv. Mikuláša zo 14. storočia.

Oddych v Salamandre

Množstvo aktivít ponúka aj Salamandra Resort – od wellness centra, korčuľovania v zime, možnosť požičať si bicykle, elektrobicykle, štvorkolky či padlle boardy, no a nakoniec tu nechýba aj detský kútik.

Absolútna harmónia s prírodou a premyslený dizajn do posledného milimetra. Miesto, kde si návštevníci dobijú baterky a kde môžu vnímať okolitý les všetkými zmyslami. Jednoducho miesto, ktoré si na prvý pohľad zamilujete. To je CHALET SALAMANDRA, ktorý je súčasťou Salamandra Resortu. Nachádza sa v tesnej blízkosti spomenutého hotela a je ideálnu voľbou pre všetkých, ktorí pre svoj pobyt vyhľadávajú súkromie a ocenia prírodné, ekologické materiály. Navyše majú hostia bezplatný vstup do wellness centra počas pobytu a možnosť využitia telových, či tvárových procedúr. Takže oddýchne si telo i myseľ.

Unikátny dizajn

Alpský štýl je tu cítiť, ale veľmi vkusne je posadený do okolitého prostredia. Napríklad plášť strechy a stien je kombináciou kovu a plechu, kameňa a dreva. Chalet je osadený priamo vo svahu, smerom k lesu. Okrem toho je výnimočný i tým, že je postavený na mieste, kde stála predtým staršia ruina budovy patriacej miestnej baníckej spoločnosti. „Antracitové, čierne a zlaté, či strieborné kovové materiály v interiéri môžu pripomenúť industriálnu banícku minulosť a súčasnosť tohto regiónu. Zlato sa tu totiž ťaží dodnes,“ píše chalet na svojej stránke.

A to nie je všetko. Originálne prevedenie mnohých prvkov vidieť aj v interiéri, kde práve v určitých prvkoch nájdete odkaz na svetoznámu hodrušskú čipku. Napríklad zábradlie schodiska, ktorý je v prevedení kovového výpletu, má evokovať práve túto čipku. Tkané štruktúry zas vidieť vo vzore tapiet, zábradlia galérie a schodiska, či pletených kovových zavesených svietidlách, ktorých tiene ozdobujú hlinenú omietku priestoru obývačky.

V chalete panuje príjemná atmosféra celý rok. Výnimočná je aj v zime, keď cez veľkú presklenú terasu vidieť sneh, zasnežené vrcholky stromov, v štýlovom krbe uprostred miestnosti zas praská oheň. Stačí si urobiť varené víno, skočiť pod deku a na pohodlnom gauči si môžete takúto podvečernú idylku užívať do hlbokej noci.

salamnader_chatelet_1122

Hotel ako stvorený pre rodinnú dovolenku

Tento hotel, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti chaletu, je priam stvorený na pobyty pre rodiny s deťmi. Veď detstvo, to je objavovanie a zažívanie niečoho nového. Deti tu môžu zažiť svoje prvé lesné bicyklovanie, uloviť svoju prvú rybu, spoznávať liečivé bylinky a zbierať huby, starať sa o zvieratká, objavovať banícku históriu a ešte omnoho viac.

Pripravila Martina Baumann

Zdroj fotografií: Amazing Places

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.