Zaujímavosti a paradoxy o Antarktíde

Štvrtý najväčší kontinent na planéte skrýva v sebe mnoho zaujímavostí a paradoxov. Patrí medzi najchladnejšie, najsuchšie, najprázdnejšie a najvyššie miesto na zemeguli.

antarctica_1000x563

- Na tomto kontinente bola nameraná najnižšia teplota – 89,2 °C 21. júla 1983 na polárnej stanici Vostok. V marci 2016 zase bola nameraná najvyššia teplota na ostrove Jamese Rosse +17,8 °C. Predpokladá sa, že pred 53 miliónmi rokov lemovali Antarktídu palmy a teplota sa pohybovala okolo 20 °C. Pod ľadom sa nachádza posledných 14 miliónov rokov.

- Vedci sú presvedčení, že Antarktída patrí medzi najvyšší kontinent, pretože priemerná nadmorská výška je okolo 2000 m n. m.

- Napriek ohromnému množstvu vody, nachádzajúcej sa v ľade, je Antarktída najsuchšou oblasťou na svete. Priemerná hrúbka ľadového príkrovu je 1,6 km a v jej strede sa sila ľadu blíži k 5 kilometrom.

- Na Antarktíde sa nachádza šieste najväčšie jazero sveta Vostok, ktoré sa ukrýva pod ľadom hrubým 4 kilometre. Jazero meria na dĺžku 250 km a objavené bolo v roku 1996. Voda v jazere zostáva v kvapalnom stave vďaka geotermálnym prameňom a teplota vody sa pohybuje okolo -3°C. Predpokladá sa, že je staré 35 miliónov rokov.

cerveny_vodopad_1000x680

- V roku 1911 objavili polárnici tzv. Červený vodopád vytekajúci z Taylorového ľadovca. Červený prameň nezamŕza ani pri veľmi nízkych teplotách. Vodopád obsahuje vysoký obsah železa a obsahuje celkom 17 druhov mikroorganizmov. Pod 400 metrovou vrstvou ľadu sa nachádza jazero, ktoré sýti vodopád. Je štyrikrát slanšie než voda v oceánoch a uchováva život.

cinachyra_antarctica1000x665

- Ľadová Antarktída je domovom huby, ktorá sa dožíva 1000 rokov. Vek huby Cinachyra antarctica sa odhaduje podľa letokruhov ako pri stromoch. Patrí medzi najstaršie exempláre a jej vek sa odhaduje na 1550 rokov.

belgica_antarctica1000x6805

- V západnej časti antarktického poloostrova objavili unikátny druh hmyzu, ktorý je suchozemský. Pakomár Belgica antarctica dorastá do dĺžky 6 milimetrov a nemá žiadne krídla. Väčšinu života strávi v štádiu larvy, ktorá dokáže prežiť zimu a na jar sa oživí.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.