Bociany čakajú na vašu návštevu

Napísal Michaela Conzarová 26. august 2022

Je postavou starých rozprávok a bájok Hansa Christiana Andersena alebo Jeana de La Fontainea a niekde si o ňom myslia, že prináša šťastie. Teraz sa slávny bocian biely znovu vracia do Marcheggu (Rakúsko) neďaleko Bratislavy.

marcheggshloss_c_rupertpessl

Zdroj foto: Marchegg zámok (c) RupertPessl

Veria ešte deti na bocianov?

V ére mobilov, tabletov, počítačov, internetu do malých dušičiek a rozumov sa úporne tlačí obrovská technika, ktorá stiera sny a krásnu detskú nevedomosť. Prinášajú bociany deti? No dnes už tomu máloktoré dieťa uverí. Ale kto chce toto nádherné zviera vidieť naživo a dozvedieť sa o ňom ako kŕmi svoje bociančatá, či ako aj ich prvé rozmachy krídiel a lety, ale aj hniezda, ktoré si sami stavajú, neraz vážiace aj 800 kilogramov, má možnosť vidieť v priamom prenose neďaleko Bratislavy.

Zo života bocianov

Bociany sa do Marcheggu vracajú každý rok. Obsadzuju si stromy, na ktorých stavajú svoje hniezda, ale aj na komíny a najradšej si za svoj domov vybrali zámok Marchegg, Miesto je chránená prírodna oblasť Dolnomoravské Luhy (UntereMarch-Auen) a býva tu najväčšia kolónia bocianov bielych v strednej Európe. Vtáci sa sem vrátili začiatkom marca.  Zo svojich zimovísk vo východne a južnej  Afrike späť do Európy preleteli okolo 10 000 kilometrov. Denne pritom absolvujú  trasu od 150 – 200 km. Bocian biely hniezdi každý rok v tom istom hniezde, ktoré budujú  celý život. Vznikajú diela úžasných rozmerov, ktoré bývajú vysoké až do dvoch metrov. Boje o revír medzi  samcami nie sú žiadnou zvláštnosťou, niekedy sú dôvodom, pre ktorý musia zmeniť aj svoje hniezdisko. V apríli začína obdobie hniezdenia. Na zaplavených lúkach moravských luhov pobehujú potom aj ďalšie drobné zvieratá, žaby, myši, hady. Slúžia ako potrava pre bocianov a ich mláďatá. Bocian je všežravec, konzumuje všetko, čo sa mu dostane do zobáka. Bocianí rodičia musia denne doniesť mladým 5 kg potravy. Malý bocian  (rodí sa 2 až 5 mláďat), hoci váži čosi vyše pol kilogramu, musí dostať až 1 kg potravy. Rastú ako z vody a po dvoch mesiacoch začínajú skúšať lietať. Mnoho mladých bocianov sa pri prvých pokusoch aj zraní, vyliečiť ich pomôžu pracovníci zámku.

Je zaujímavé, že do Afriky odlietajú mladé samotné a zostávajú tam až tri roky. Potom sa vrátia opäť do Marcheggu.Vidieť bocianov zblízka je naozaj veľkou výzvou pre rodičov. Vezmite svoje ratolesti a dožičte im tieto nádherné vtáky vidieť naživo v Marcheggu neďaleko Bratislavy.

Tip na výstavu: Dolnorakúska krajinská výstava

Do 13. novembra 2022 pozýva Dolnorakúska krajinská výstava návštevníkov na fascinujúce znovuobjavenie Marchfeldu. Pod názvom „Marchfeldovo tajomstvo – muž. Kultúra. Príroda.“ V novo zrekonštruovaných barokových priestoroch zámku Marchegg ožíva minulosť v deviatich hlavných témach.

marchegg_schloss

Zdroj foto: Marchegg zámok -  Dolnorakúska krajinská výstava (c) RupertPessl

Kontakt, informácie a registrácia na Zemskú výstavu Dolného Rakúska:
Tel + 43 (0) 800 24 10 45 I
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.www.noe-landesausstellung.at

Podrobnejšie informácie:

www.storchenhaus-marchegg.at

www.marchfeld.weinviertel.at/marchfeld-geheimnisse

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.