Obdivuhodné fontány a tip na turistiku

Napísal Rakúska Turistika 06. júl 2022

Vítaným osviežením prekvapia turistov fontány „Wasserspiele“ v parku salzburského zámku Hellbrunn. Príjemný pokoj čaká na turistov na šiestich vrchoch v okolí mesta. Tajuplné jaskyne, kamenné sochy, jazierka a fontány...

hellbrunn_c_auer

Zdroj foto: Rakúska Turistika, Hellbrunn (c) Auer 

Kto navštívi park Hellbrunn a jeho záhradu, mal by sa pripraviť na nejedno prekvapenie. Knieža a arcibiskup Markus Sittikus nechal tento letohrádok a priľahlý park vybudovať pred asi 400 rokmi, aby pobavil svojich hostí. Všadeprítomný hravý duch, ktorý tu vládne, sem priťahuje návštevníkov i v súčasnosti. Z fontán a sôch v pravidelných intervaloch prúdi a vytryskuje voda, čo je najmä v lete príjemný osviežujúci zážitok. Ak chcete vedieť, ako to s fontánami bolo naozaj a ako fungujú, môžete si priamo na mieste vypožičať audiosprievodcu.

O kúsok ďalej na juh sa v parku zámku Hellbrunn nachádza ďalší obľúbený výletný cieľ: rozľahlá salzburská zoo. Začína na úpätí lesnatého vrchu Hellbrunnerberg – jedného zo šiestich domácich vrchov Salzburgu. Turisti si odtiaľ môžu vychutnať pekný výhľad na mesto, jeho okolie a rieku Salzach, ktorá tečie cez mesto. Z centra sa rýchlo dostanete aj na ďalšie vrchy: Festungsberg, Mönchsberg, Kapuzinerberg, Rainberg a Gaisberg. Veď kde inde si lepšie oddýchnete, ako uprostred zelene a v tichu prírody?

Tourismus Salzburg
Web: www.salzburg.info a www.austria.info/de/erholung/stadt/ein-stiller-spaziergang-am-salzburger-stadtberg a www.salzburg.info/de/sehenswertes/top10/schloss-hellbrunn

Tip na turistiku: Túry k salašom v Gasteinertali

Oddych na salaši je neodmysliteľnou súčasťou turistiky či horskej cyklistiky: v údolí Gasteinertal v Salzbursku vás chodníky zavedú na mnohé výnimočné miesta.

kreuzbergl_c_tine_steinthaler

Zdroj foto: Rakúska Turistika, Kreuzbergl (c) Tine Steinthaler

V Gasteinertali napočítate okolo 50 salašov a každý z nich je niečím osobitný. Nachádzajú sa väčšinou mimo cesty a vedú k nim chodníky pre turistov či horské bicykle. Po príchode do cieľa na vás čaká chutná odmena v podobe domáceho chleba, masla, syra, šunky a slaninky, ktorú fantasticky dopĺňa úchvatná atmosféra horskej prírody.

Na tradičnom salaši Präau-Hochalm môžete prenocovať vonku pri táboráku, v dvoch sparťansky zariadených izbách „Aussteigerkammerl“ so skriňou a posteľou alebo stráviť medové týždne v suite „Flitterwochensuite“. Nádherným výhľadom na východ a západ slnka sa preslávil salaš Biberalm nad obcou Bad Hofgastein. Turisti sa môžu vybrať na chodník „Sepp-Poesie-Waldweg“, ktorý lemujú básne miestneho básnika. Na Viehauseralm na dne údolia Sportgasteinu určite upúta vašu pozornosť murovaný sporák s medeným kotlíkom. Asi 300 rokov má salaš Astenalm vo výške 1.210 metrov pri obci Bad Hofgastein. Návštevníci sa tu môžu prizerať, ako v kuchyni pripravujú rôzne druhy šišiek.

Tip: Salaše sú otvorené v závislosti od počasia a nadmorskej výšky. Pred turistickým výletom alebo túrou na horských bicykloch sa preto informujte o otváracích hodinách.

Gasteinertal Tourismus
Web: www.gastein.com a https://www.gastein.com/service/gastein-von-a-z/almhuetten/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.