„Čas je investičný produkt“, hovorí zakladateľ Instagramu.

Napísal Kristína Chudá 21. apríl 2022

KEVIN SYSTROM je nie len mladý, ambiciózny muž, ktorý má na konte jednu z najpopulárnejších sociálnych sietí sveta, no taktiež objavil dôvody, prečo v našich životoch nič nestíhame. Vytvorte si  hranice a skúste neprijímať schôdzku s každým, kto si o ňu povie.

burbn_instagram_22

Prestanete byť obyčajný automat a tým získate viac priestoru pre seba, rodinu a činnosti, na ktorých naozaj záleží. Začnete zvládať viac dôležitých vecí  a zároveň nebudete musieť ľutovať, že ignorujete svoje hlavné hodnoty ako je rodina a priatelia.

Vezmite si papier a pero a symbolicky sa nakreslite. Nemusí to byť žiadne umelecké dielo. Nakreslite okolo seba čiaru, vašu hranicu, a vyznačte tam vašu produktivitu a zároveň vaše radosti zo života, rodiny a práce.  Podľa Kevina túto pomyselnú hranicu vykresľuje sám mozog. Rovnako ako posledný peniaz, o ktorý nesmieme prísť, začnite svoj čas investovať len do toho, čo má skutočný zmysel. Čo už bude za čiarou, pustite.

1. chyba: Nemáte jasne určené, čo a ako dlho robiť

"Ak nemáte potuchy, ako správne investovať svoj čas, potom ho zrejme neinvestujete do svojich priorít. Pretože to by ste si správnosťou tejto investície boli istí," hovorí Kevin. Človek stráca cit pre čas tým, že si s ním zrazu nevie rady. Márnia ho a až spätne si uvedomujú, že robia chybu. Je to niečo podobné, ako večerné kŕmenie sa sladkým a následné zdesenie sa nad sebou samým.

Ako hovorí Kevin, táto kúpeľ vo vlastných výčitkách je horúci ale očistný proces. Žiadny čas, ktorý ste kedy premárnili, už nikdy nevrátite späť. Kevin si tiež zažil svoj vlastný kúpeľ a odporúča vypustiť to z hlavy. Proste premárnenú minulosť už nikdy neriešiť a radšej sústrediť energiu na to, čo príde. Píšte si to, čo Vás čaká, ale aj to, čo ste ten deň robili. Stačí v bodoch a pri večernej sumarizácii začnete rozumieť tomu, kde strácate čas, a čo je potrebné zmeniť.

2. chyba: Dovoľujete ostatným, aby vám kradli čas

Už ste niekedy uvažovali, čo v skutočnosti znamená slovo reklamy? RE (znovu) a KLAMY (lož, klamstvo) a Kevin pred tým varuje. Keby reklamné agentúry mohli, vraj by celý náš čas a naplnili reklamou. Nenechali by oddýchnuť váš mobilný telefón ani zvonček pri dverách. Nikdy nebudete trpieť nedostatkom ľudí, ktorí budú usilovať o váš čas. Nadriadení, kolegovia, rodina i priatelia, všetci chcú váš čas.

Podľa Kevina existuje jediný medzník - to, čo je dôležité pre nás. Tomu hovoriť áno. Všetkému ostatnému nie. Ak tomu, čo pre vás nie je dôležité, nedokážete hovoriť nie, tiež vám nemusí zostať dosť času na to, čomu ste chceli hovoriť áno.

3. chyba: Rodina či práca alebo priatelia?

Nikdy nebude s prácou hotoví a počas celej kariéry sa budete nachádzať uprostred horiacich termínov. Prídu nové a nové výzvy, méty a nové úlohy sa budú navzájom krížiť všetkými smermi. Viac času tak trávite prácou a menej času s rodinou. Čomu sa totiž venujete najviac, to vám pripadá dôležité. Nájdite sa každý deň čas na svoju rodinu. S blízkymi sa cítime naplnení a silní.

4. chyba: Nemáte voľný čas

Dajte si pauzu od všednej rutiny, znížite svoj stres a získajte nadhľad. Ľudia, ktorí si nedoprajú oddych či dovolenku, s každým ďalším krokom padajú hlbšie do priepasti. Potom aj maličký problém sa pre workoholikov stáva stresujúcim, pretože v práci vidia všetok svet.

Istá štúdia dlhých 9 rokov skúmala 12 000 respondentov. U tých, ktorí si nevyberali dovolenku, sa zvýšilo riziko srdcových príhod o 32 percent. Plánujte dovolenku, pretože čím neskôr ju totiž začnete riešiť, tým väčší sklon máte nebrať si ju vôbec a odložiť ju na ďalší rok.

5. chyba: Zanedbávate zdravie

Kevin si zakladá na troch pilieroch – dostatočný spánok, zdravo jesť a pravidelne cvičiť. Vytvorte si každodenné návyky pre cvičenie a zdravý životný štýl. Každý deň je to len detail ale v súčte prináša veľké výsledky.

6. chyba: Nepoznáme sami seba

Kto zíde z vlastnej cesty, prestáva poznať sám seba. Vtedy neviete, kto vlastne ste, čo vás baví a čo chcete dosiahnuť. Deje sa to zvyčajne vtedy, keď zabudnete na to, čo vás baví. Môžu to byť obyčajné prechádzky, čítanie, meditácie, koníčky, cvičenia, alebo obyčajné pozorovanie hviezd - čokoľvek, čo máte radi. Snažte sa preto čo najviac žiť tým, čo definuje ako osobnosť. Pretože keď neviete, kto ste, je ťažké cítiť sa dobre a úspešne.

A čo ste o Kevinovi nevedeli?

- na Instagram sa prvý deň zaregistrovalo 25 tisíc ľudí.

- Spočiatku pomenoval aplikáciu Burbn ... po whisky

- Potom prišiel Instagram. Po čase si obaja spoluzakladatelia uvedomili, že Burbn by sa ozaj nestal úspešným, no odmietli sa však vzdať. Zistili, že používatelia skutočne používajú funkciu zdieľania fotografií aplikácie a nie funkciu registrácie. Takže sa rozhodli venovať celý svoj čas tomu, aby aplikácia bola viac orientovaná na zdieľanie fotografií. Názov Instagram pochádza z "Instant camera" a "Telegram." Tieto dva kombinovali a nazvali aplikáciu Instagram.

- Systrom chcel byť reštaurátorom, miloval fotografiu, históriu umenia a počítačovú vedu. Po presťahovaní sa do Stanfordu však spojil všetky svoje vášne a s Instagramom vytvoril križovatku umenia a vedy.

- X-Pro II je jeho obľúbený filter. Prvá myšlienka filtrov na fotografii? Systrom sa nachádzal na pláži v Todos Santos so svojou ženou a keď získal tento geniálny nápad. Ďalších 8 hodín v posteli a s raňajkami skúmal, ako vytvoriť filtre na dial-up pripojenie. Výsledkom bol X-Pro II, ktorý zostáva jeho obľúbeným filtrom.

- majetok - jedna miliarda dolárov. V roku 2012 boli média plné správ o novej akvizícii Facebooku. Mark Zuckerberg sa rozhodol za miliardu dolárov odkúpiť fotoslužbu Instagram, za ktorou stojí Kevin Systrom


http://techpp.com/2018/09/25/kevin-systrom-case-in-point/

https://finweb.hnonline.sk/galeria/3355-mladi-miliardari/37e9017d2ee22cd8746fae77f7dd4764?back_url=https%3A%2F%2Ffinweb.hnonline.sk%2Fgaleria%2F3355-mladi-miliardari%2F990756c00b08d6267f43f3a096d3a6a8

https://www.businessleaders.cz/2018/07/zakladatel-instagramu-7-duvodu-proc-nestihame/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.