Navštívte mesto Mozarta a mesto valčíkov, ktoré sú v zozname UNESCO

Napísal Rakúska Turistika 02. marec 2022

Impozantné staviteľské umenie rôznych epoch a prívlastok „hudobná metropola“ sú neoddeliteľnou súčasťou Salzburgu. Viedeň je v Zozname svetového dedičstva UNESCO zastúpená až dvakrát: takejto pocty sa dostalo historickému centru a barokovému zámku Schönbrunn.

1.tip: Mozartovo mesto a javisko hry Jedermann

Na zápis historického centra Salzburgu do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva mala komisia UNESCO pred 25 rokmi hneď niekoľko dôvodov. Na jednej strane to bola bývalá mimoriadne pôsobivá biskupská rezidencia, ktorú tvorí komplex cirkevných a svetských budov v rôznych slohoch. Na druhej strane zavážil význam Salzburgu ako hudobnej a kultúrnej metropoly. Významnými predstaviteľmi tejto tradície sú Wolfgang Amadeus Mozart a divadelník Max Reinhardt, ktorý v roku 1920 založil Salzburské hudobné slávnosti.

K Svetovému kultúrnemu dedičstvu UNESCO patrí staršia časť historického centra na ľavom brehu rieky Salzach, ktorá zahŕňa štvrť Kaiviertel, vrchy Festungsberg a Mönchsberg. V zozname nájdeme približne 1.000 objektov, pričom asi polovica budov spadá pod pamiatkovú ochranu. Citlivou rekonštrukciou prešla nedávno ulička Getreidegasse, „tepna historického centra Salzburgu“, ktorá bola nanovo vydláždená žulovými kameňmi. V novom šate sa návštevníkom predstavia aj ulica Linzergasse a historická záhrada Zwergerlgarten v komplexe Mirabellgarten. Podmanivý šarm mesta najlepšie pocítite na prechádzke jeho uličkami a námestiami. Jednotlivé trasy vám navrhne aplikácia Salzburg-App. V súčasnosti prebieha výstavba návštevníckeho centra venovaného svetovému kultúrnemu dedičstvu, ktoré má svoje brány otvoriť v roku 2024.

salzburg_werbung

Salzburg Steinterrasse in Salzburg, zdroj foto: Österreich Werbung_  (c) Popp Hackner 

Tourismus Salzburg
Web: www.salzburg.info

2.tip: Mesto valčíka a sídlo Habsburgovcov

Prechádzka centrom Viedne je zároveň cestou do minulých storočí. Charakter niekdajšieho sídelného mesta cisárov z rodu Habsburgovcov určujú tri staviteľské epochy: stredovek, kedy vznikol gotický Dóm sv. Štefana týčiaci sa vysoko do nebies; barok a napokon neskoré 19. storočie, ktorému mesto vďačí za také impozantné stavby, ako sú Kunsthistorické a Prírodovedné múzeum, Štátna opera a parlament postavené v slohu Ringstraßenstill na okružnej triede Ringstraße. Tieto a mnohé ďalšie pamätihodnosti môžete spoznávať individuálne pomocou aplikácie ivie-App. Prehliadky so sprievodcom sa konajú pravidelne na rôzne témy a v mnohých jazykoch.

Do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO patrí aj barokový zámok Schönbrunn. Rozhodujúcim pre zápis bol jeho historický význam, nádherné vybavenie a jedna z najzachovalejších barokových záhrad v Európe. Ideálnym sprievodcom po zámku je aplikácia Schönbrunn-App, ktorá návštevníkov prevedie celým areálom tohto bývalého letného sídla Habsburgovcov a upozorní ich na najkrajšie miesta v záhrade.

wien_schoenbrunn_c_wien_tourismus

 Wien Schloss Schönbrunn, zdroj foro: (c) Wien Tourismus, Peter Rigaud

Wiener Tourismusverband
Web: www.wien.info a www.wien.info/de/reiseinfos/vienna-city-card-und-ivie a www.schoenbrunn.at/besucher-informationen/schoenbrunn-app

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.