Ako zbytočne nemíňať

Pre neschopnosť, racionálne nakladať s peniazmi si môžeme sami, a zarábajú na nás hlavne bankové aj poisťovacie inštitúcie, právnici i obchodníci. Rôzne ich „vábenia“ a „neškodné klamstvá“ pôsobia na inak opatrného, racionálne uvažujúceho jedinca neškodne a dôveryhodne.

money_500eur18

Život nám každodenne ponúka rôzne pokušenia, pri ktorých prichádzame o peniaze.Treba len vedieť, ako sa im vyhnúť...

Dôsledky neuváženého kroku však bývajú finančne veľmi citeľné. Pri každodennom manipulovaní s peniazmi predpokladáme, že ich vydávame racionálne. Opak je však pravdou. Pre ľudské zmýšľanie je z psychologického hľadiska jednoduchšie, rozlúčiť sa s bankovkami nižšej nominálnej hodnoty (2x50€) rýchlo za sebou, než jednou vyššou (100€), jednorázovo.

Náš vnútorný pocit nás neustále ovplyvňuje. Týka sa to aj zaužívaných zvyklostí pri tvorbe cien. V prípade , že si kupujeme tovar, zohľadňujeme jeho kvalitu, cenu, vizuálnu podobu ako aj numerickú podobu sumy. Zaokrúhlené cifry prevažujú v ponuke tovarov a evokujú v nás zaokrúhlenie smerom nahor. Presné cifry podvedome vnímame ako tú nižšiu hodnotu, i keď je tomu naopak. Práve tento psychologický aspekt často využívajú obchodníci.

Pri službách dôležitú úlohu zohráva osoba, ktorá nám ju chce predať. Seriózne a príjemne vyzerajúci človek, so „zodpovedným prístupom“ a presvedčivým vyjadrovaním, má vždy väčšiu šancu presvedčiť klienta, ako ten, ktorý nie je až tak sympatický. Preto je vhodné, si vždy overiť z viacerých strán, reálnosť či pravdivosť ich ponuky.

Ďalším možným nebezpečenstvom sú iracionálne investície, na ktoré si treba požičať formou úveru či hypotéky. Príchodom hospodárskej krízy, sa väčšine ľudí, životné podmienky zhoršili. Práve vidina ľahkého prístupu k peniazom, ich vedie k ešte väčšiemu zadlžovaniu. Z ďalších iracionálnych rozhodnutí je, ponechávať si neperspektívne aktíva, ktorých hodnota klesá a nádejať sa, že sa to čoskoro zmení. Tento prípad sa týka hlavne predaja nehnuteľností.

Márnivosť či splnenie si „neprimeraných prianí“, je z ďalších zbytočných výdavkov v období, keď na tom nie sme finančne najlepšie. Týka sa to hlavne luxusných tovarov a služieb. Po chvíľkovom potešení, sa prebudíte do reálneho života a oľutujete svoj krok – zbytočnú investíciu.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.