Vyznáte sa v dronoch? Tipy, ako vybrať správne

Vytváranie kvalitných videí z vtáčej perspektívy bez toho, aby ste sami museli nastúpiť do helikoptéry - to bolo ešte pred pár rokmi sci-fi. Dnes už je to celkom reálne. Vďaka dronom. Drony sa v súčasnosti tešia veľkej obľube.

dron

Na trhu je obrovské množstvo modelov, rozmanitých vlastností a kvality, dronov s kamerou a bez nej, na príležitostnú zábavu či natáčanie profesionálnych videí. Ktorý dron bude pre vás ten pravý? Pomôžeme vám zorientovať sa v širokej ponuke a rozličných parametroch týchto lietajúcich zázrakov.

Dron bez kamery na použitie v interiéri

Interiérové drony sú lacnejšie, menšie, vhodné pre aj deti, na hranie. Tie najjednoduchšie sú bez kamery, určené len na zábavu z letu. Odporúčame ich začiatočníkom, ktorí s dronom ešte nelietali. Naučíte sa ho ovládať a užijete si kopec zábavy s lietajúcou vecičkou, ktorá dokáže robiť vo vzduchu akrobatické kúsky. Tieto drony sú však vyrobené z lacnejších materiálov, preto treba dávať pozor na nárazy a poškodenia.

Outdoorové drony s kamerou a ich ceny

rsz_1image5

Drony s kamerou, určené na natáčanie videí z výšky, sú úplne iná kategória. Vyrábajú sa z kvalitnejších materiálov a sú vybavené kamerou.

Ak s točením videí z výšky práve začínate, alebo hľadáte dron, ktorý so sebou len občas vezmete na dovolenku, odporúčame vám zaobstarať si jednoduchší model. Cena dronov s kamerou a základnými funkciami sa pohybuje od 70 do 100 €.

Do 400 € zoženiete pomerne kvalitný dron s kamerou na použitie vonku. Modely v tejto cenovej kategórii nemávajú príliš vysoký dosah signálu a vo vzduchu vydržia okolo 10 minút. Sú oveľa odolnejšie voči poškodeniu, ako interiérové drony.

Výkonnejšie modely sa nachádzajú v cenovej kategórii od 400 do 800 €. Ponúkajú viacero funkcii, dlhšie vydržia, sú ťažšie a odolnejšie, robia kvalitnejšie zábery.

Viac ako 800 € stoja poloprofesionálne drony s niekoľkokilometrovým dosahom signálu a mimoriadne kvalitnou kamerou. Vydržia aj zhoršené poveternostné podmienky. Odporúčame ich skúsenejším používateľom s ambíciami vytvárať vynikajúce videá.

Aké parametre sledovať pri výbere drona?

dron_bag

●      Kvalita videí a fotografií

Lepšie modely dronov natáčajú videá v kvalite FullHD a 4K Ultra HD. Pre kvalitné zábery z dronu je dôležité nie len rozlíšenie, ale aj stabilizácia obrazu pri horších poveternostných podmienkach.

Skvelou funkciou je tiež nastavenie obrazu podľa svetelných podmienok, zoom, či zaostrenie počas letu, vďaka ktorému získate detailné zábery.

●      Doba chodu a výdrž batérie.

Drony pre začiatočníkov vydržia vo vzduchu 7 ,13 minút. Lepšie modely viac ako 20. Okrem času je dôležitý aj typ batérie - lacnejšie Li-Ion alebo Li-Pon s dlhšou životnosťou.

●      Dosah signálu a navigácia

Niektoré drony sa stratia z dosahu po 100 metroch, iné až 4000. Profesionálne drony preletia až 8 km bez straty signálu. Veľmi užitočná je funkcia bezpečného pristátia, resp. návratu k východiskovému bodu. Pre drony s GPS navigáciou nie je strata signálu žiadny problém.

●      Hmotnosť

Ľahké modely pre začiatočníkov vážia okolo 250 g. Ich výhodou je, že nepotrebujú veľa miesta v batožine. Vietor im však môže poriadne skomplikovať let. Váha kvalitnejších dronov sa pohybuje od 500 do 1200 g. Sú stabilnejšie, ale menej obratné.

●      Ovládanie a kompatibilita so zariadeniami

Pri výbere drona si skontrolujte, či vám daný model príde aj s ovládačom. Niektoré drony sa ovládajú výlučne smartfónom, čo môže byť nevýhodou.

Je skvelé, ak je dron s vašim smartfónom, prípadne tabletom, kompatibilný. Tým sa vám otvárajú možnosti prenosu obrazu do smarfónu, nastavenie a úpravy videí a fotografií. Iný level je kompatibilita s VR okuliarmi. Zažiť let a dychberúci výhľad z vtáčej perspektívy…

●      Počet vrtúľ

Drony sú zvyčajne kvadrokoptéry, teda majú 4 vrtule. Na trhu môžete naraziť a trikoptéry, ktoré sa nevyznačujú veľkou stabilitou. Hexakoptéry a Oktakoptéry sú veľmi stabilné aj vo vetre, ale o niečo menej obratné.

rsz_1image4

Menovali sme parametre, ktoré považujeme pri výbere drona za najdôležitejšie. Špecifík je však oveľa viac. Výrobcovia robia všetko pre to, aby doviedli drony k dokonalosti. Vy si tak môžete užívať úžasné schopnosti letu a krásne zábery.

Rada na záver. Ak neviete aký dron vybrať k blížiacim sa Vianociam tu je pár tipov.

Zdroj obrázkov: freepik.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.