Viete, čo znamená ...

... Adamovo jablko, ktoré zviera dokáže prežiť bez hlavy, v ktorom ročnom období sa lepšie šíria vírusy  a, ako zistia vedci bez dokladov vek u človeka? Prinášame odpovede...

viete 1100x700

Kosti prezradia náš vek
Medicína dokáže veľmi rýchlo odhadnúť vek človeka pomocou röntgenových lúčov. Zápästné kosti (lat. ossa carpi) na ruke odrážajú dokonale náš vek. Na RTG snímkoch sú viditeľné odlišnosti medzi dospelým človekom a adolescentom. Ďalším rozpoznávacím znakom je pohlavná vyspelosť. U mužov sa vyšetruje oblasť genitálií a u žien vývoj mliečnej žľazy. Súhrn týchto poznatkov dokáže určiť približný odhad jedinca. 

Aké sú vírusy? „Teplomilné“ alebo „chladnomilné“
Jednoznačná odpoveď asi neexistuje. Niektoré vírusy totiž uprednostňujú teplo, iné zimu. V zime sa darí hlavne vírusom chrípky. Najlepšie sa šíria pri teplotách pod 5 °C, v suchom prostredí, ktoré vysušuje sliznice, čo uľahčuje vstup vírusu do tela. Počas teplých dní sa šíria infekcie prenášané rôznymi hostteľmi. Príkladom je vírus encefalitídy, rôzne horúčkové ochorenia, vrátane infekcie vírusom Zika.

Adamovo jablko – ohryzok
Hrtan je rúrkovitý, približne 5 – 6 cm dlhý, orgán tvorený radom chrupaviek. Jeho ľudové pomenovanie vzniklo na základe biblickej legendy o Adamovi a Eve. Keď Adam ochutnal zakázané ovocie z rajskej záhrady, objavil sa mu ohryzok v jeho krku. Hrtan majú obidve pohlavia, ale v období puberty sa stáva výraznejší hlavne u dospievajúcich chlapcov.

Šváby (Blattodea)
Sú nevítaní nájomníci našich domov. Veľkosťou sú stredne veľké až veľké (najviac do 120 mm). Majú sploštený tvar tela, ktorý im umožňuje skryť sa do úzkych medzier. U nás sa vyskytujú zväčša hnedej farby. Hlava majú sklonenú dole a obrátenú ústnym otvorom dozadu. Vyznačujú sa tenkými, veľmi dlhými a mnohočlánkovými tykadlami. Predohruď je mohutná a v chrbtovej časti tvorí veľký štít. Traduje sa o nich, že by prežili aj jadrový výbuch. Zaujímavosťou je, že sú schopné prežiť bez hlavy celé týždne. Majú otvorený obehový systém, ktorý nepotrebuje veľký tlak k prietoku krvi, čo znamená, že nedôjde k nekontrolovanému vykrvácaniu. Sú schopné dýchať malými otvormi cez telo, preto im nechýba ústny otvor. Ten nevyužívajú ani ku konzumácii, pretože vydržia bez jedla dlhú dobu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.