Viete, čo znamenajú erotické sny?

Napriek vládnucej sexuálnej slobode len veľmi neochotne rozprávame o svojich erotických a sexuálnych snoch... Čo vlastne znamenajú? Niektorí sa domnievajú, že búrlivé milostné scény či neobvyklé sexuálne praktiky, ktoré ľudia prežívajú vo sne...

freepik_bed_w_1923

... sú výrazom silného sexuálneho zamerania; iní naopak, sú presvedčení, že je to prejav sexuálneho strádania v reálnom živote. Podľa odborníkov, ktorí sa zaoberajú snami, to však nie je ani jedno ani druhé.

Sexuálne vzťahy väčšiny ľudí bývajú totiž neuspokojivé - každodenné povinnosti, nedorozumenia, starosti a konflikty spôsobujú, že sexuálny život prevažnej väčšiny partnerských dvojíc sa značne komplikuje a dostáva na scestie. Potom nasleduje najjednoduchšie riešenie - problémy a sklamania (nesexuálneho i sexuálneho významu) sa potláčajú a odsúvajú, až sa ponoria do podvedomia. A tu, v tajných zákutiach mozgu, sa začne miešať koktejl obrazov a zážitkov - skutočných, prežívaných, vymyslených, vytúžených, literárnych i filmových - žijeme predsa v dobe vizuálneho ataku. Výsledkom je sled bizarných snov, v ktorých vyznať sa, je pravdepodobne nemožné.

Zakladateľ psychoanalýzy Sigmund Freud (mimochodom, on sám by bol určite zaujímavým objektom psychoanalytického skúmania) nachádzal v každom sne sexuálne pozadie. Vo všetkých zaoblených veciach videl ženské prsia, v každej priehlbine ženské lono a v každom podlhovastom predmete, samozrejme, penis. Dnešná veda už ale nepodlieha Freudovým symbolom a dokazuje, ako veľmi sny súvisia s každodenným životom. Napríklad, ak sa matke malého dieťaťa sníva o mrkve, s vysokou pravdepodobnosťou sa za touto zeleninou falického tvaru neskrýva nič iné, než každodenná jednotvárnosť a únava z neustáleho pripravovania kašičiek.

Odborníci odporúčajú: Vyhoďte snáre! Zabudnite na Freuda! Skončila doba psychoanalytického balastu, podľa ktorého kone sú symbolom erotiky, energie a túžby po slobode; lietanie vyjadrením túžby po úspechu a úniku od problémov; a nahota znamením strachu z požiadaviek, ktoré sú na nás kladené...

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.