Viete, čo znamená RDA v zubnej paste?

Mnoho ľudí používa nesprávnu zubnú pastu, nepoznajú jej index abrazivity (RDA) a trpia vysokou citlivosťou zubov alebo sú nespokojní so sľubovaným efektom pasty. Pri výbere zubnej pasty by sme sa mali okrem samotného zloženia pozerať aj na parameter, ktorý sa volá RDA.

zdravy_usmev

Čo znamená údaj RDA na obale zubnej pasty?

Samotné RDA je skratkou zo slovného spojenia „Relative Dentin Abrasivity“, ktoré znamená relatívna abrazivita dentínu. Je to hodnota, ktorá určuje brúsiacu a čistiacu schopnosť zubnej pasty. Čím je RDA vyššie, tým je pasta drsnejšia a ľahšie odstraňuje nečistoty z povrchu zubov. Na druhej strane príliš vysoké RDA zvyšuje riziko poškriabania skloviny. Naopak, čím je tento parameter nižší, tak je zubná pasta jemnejšia a šetrnejšia k zubnej sklovine,

RDA v minulosti vs. v súčasnosti

V dnešnej dobe sa ľudia o svoje zuby starajú a častokrát im doprajú aj nadpriemernú starostlivosť. V minulosti tomu tak ale vôbec nebolo a zubným pastám ako poznáme dnes predchádzali podrvené zvyšky tehál, uhlia alebo kostí. Takéto starodávne zubné pasty mali hodnotu RDA až okolo 1000, spôsobovali poškodenie až zodratie zubnej skloviny. Takto zodraté zuby boli nenávratne poškodené.

Vývojom zubných pást sa začali používať iné látky, ktoré sú oveľa jemnejšie k sklovine zuba a napomáhajú zubnej kefke čistiť zuby.  Nazývajú sa abrazíva a sú zložkou každej zubnej pasty. Všetky dnešné zubné pasty majú RDA do hodnoty 200. Výskumami bolo zistené, že takéto pasty sú vhodné na používanie počas celého života.

Rozdelenie RDA. Aké potrebujete vy, keď máte citlivé zuby alebo ste fajčiar?

Nakoľko sú ľudia v súčasnosti ku svojim zubom vnímavejší, je potrebné poznať, aká hodnota RDA v paste je pre vaše zuby aktuálne potrebná. Na základe nameraných hodnôt v laboratóriách sa zubné pasty rozdelili podľa RDA do 3 skupín:

  • Hodnota RDA 0-70: nízka abrazivita pasty
  • Hodnota RDA 70-100: stredná abrazivita pasty
  • Hodnota RDA 100+: vysoká abrazivita pasty

Mnohé bieliace zubné pasty na trhu majú vysoký stupeň RDA, fungujú teda na mechanickom princípe odstraňovania nánosov z povrchu skloviny. V dnešnej dobe sa však do popredia dostávajú bieliace pasty, ktoré využívajú enzymatické alebo oxidačné bielenie. Takéto zubné pasty majú nízke a stredné RDA, a preto sú veľmi šetrné k sklovine. Bieliaci efekt nie je zabezpečený mechanicky, ale šetrne pomocou enzýmov. Znamená to, že pasta je jemná, neotiera sklovinu, no napriek tomu má bieliaci účinok. Enzymatické bielenie je veľmi šetrné a vďaka účinným enzýmom pasta vysoké RDA nepotrebuje. Slovenský výrobca biela perlaÒ vyvíja receptúry pást a špecializuje sa na zubné pasty s nízkym a stredným RDA, ktoré šetrne bieli aj citlivé zuby, no myslel aj na ľudí, ktorých trápia tabakové škvrny a potrebujú zubnú pastu s vyšším RDA. Svoje portfólio má takto prehľadne rozdelené:

biela_perla_030323

Pre ľudí s citlivým zubami a odhalenými krčkami, ústupom ďasien a ľudí, čo škrípu zubami je vhodná pasta s nízkym stupňom RDA.  Práve zubná pasta pre citlivé zuby :sensitive whitening (RDA 9) je pre vás ako stvorená - s bieliacim efektom a obsahom minerálu hydroxyapatitu, ktorý spevňuje zubnú sklovinu.

Ak milujete kávu, červeného víno alebo čaj, siahnite po :kurkuma + Q10 (nízke RDA 11) alebo :bamboo carbon & aloe (stredné RDA 97)

Ak ste už spomínaný fajčiar, vaše zuby potrebujú pastu s vyšším stupňom abrazivity, čiže vyššie RDA, ktorá sa postará o bieliaci efekt vašich zubov. Skúste bielu perlu :pre fajčiarov (RDA 139) a striedajte s pastou s nižším RDA.

Problémov súvisiacich s ústnou dutinou je neúrekom, nevyrieši ich, samozrejme, len vhodná zubná pasta s vhodnou hodnotou RDA, ale komplexná starostlivosť. Od pravidelných návštev u zubného lekára, dentálnej hygieny až po pravidelné čistenie 2x denne a používanie medzizubných kefiek či nití a pod. Ak dlhodbo používate elektrickú (sonick) zubnú kefku, odporúčame používať zubnú pastu s čo najnižším RDA.

Všetky informácie o citlivosti zubov alebo RDA a produkty nájdete na www.bielaperla.sk či v drogériách, lekárňach a obchodných reťazcoch. Zároveň sa môžete prihlásiť aj k odberu newslettera, pričom automaticky získavate zľavu 10 % pri nákupe na e-shope.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.