Viete, čo je Rapunzelin syndróm?

Napísal Kristína Chudá 24. jún 2022

Od rozprávky to má ale ďaleko! Pôsobila na svoje okolie ako šťastné a priateľské dievča s (ne)škodným zlozvykom. No stal sa jej však osudným. 16-ročné dievča z Anglicka trpelo poruchou, o ktorej sa veľmi nehovorí.

girl_hair_22

Šlo o trichofágiu, čiže nutkanie pojedať svoje vlasy. Práve na následky tohto „zlozvyku“ táto mladá slečna zomrela. Akoto, že si toho nik z rodiny nevšimol? Dievča považovali za veselé a usmiate, a teda, jej rodinu ani vo sne nenapadlo, že sa s ňou niečo deje. O to viacej ale tento krátky príbeh poukazuje na to, ako nečakane a jednoducho sa môžu veci pri tejto poruche skomplikovať. Tejto poruche by sa malo dostávať viac pozornosti, keďže môže viesť k takzvanému Rapunzelinmu syndrómu, čiže potenciálne smrteľnej blokáde tráviaceho traktu.

Čo je Trichofágia?

Jedná sa o poruchu, pri ktorej ma človek neprekonateľné nutkanie pojedať svoje vlastné vlasy. Táto porucha ide ruka v ruke s trichotillomániou, ktorá sa vyznačuje nutkaním vytrhávať si vlasy. Ľudom s trichtillomániou toto vytrhávanie vlasov prináša upokojenie či dokonca pôžitok a ľahko sa stáva zvykom, ktorý si títo jedinci neuvedomujú. Doposiaľ nie je známe, čo spôsobuje trichotillomániu, aj keď existuje predpoklad, že je zapríčinená ako genetikou, tak aj prostredím. Taktiež sú potenciálnym spúšťačom aj závažné stresové situácie.

Rapunzelin syndróm

Z Trichofágie vzniká spomínaný Rapunzelin syndróm. Vlasy, ktoré dieťa zje sa pomaly zgrupujú v tele až vytvoria veľkú guču. Keďže človek nedokáže stráviť vlasy, tie sa môžu formovať do guče, ktorá sa odborne nazýva trichobezoár. Tak vzniká syndróm nazvaný po rozprávkovej princeznej Rapunzel. Rapunzelin syndróm znamená, že táto guča vlasov zablokuje tráviaci trakt. Pokiaľ sa to nerieši, táto blokáda vedie k mnohým problémom, až k bolestivej smrti.

Infekcia u dievčaťa z príbehu viedla až k prasknutiu žalúdočného vredu a za následok toho jej zlyhali životne dôležité orgány.

Na trichotillomániu ani na trichofágiu nie sú žiadne zaručené liečby ale tieto poruchy sa dajú dostať pod kontrolu pomocou terapie a tréningu na odbúranie zlozvykov.

Odborníci bijú na poplach! Aj keď sa vám môže zdať, že vaša ratolesť je šťastná a spokojná, nie vždy tomu tak je. Nešťastný a tragický príbeh mladej slečny o to viac svieti ako výstražné znamenie. Pojedanie vlasov nie je vôbec dobré v akomkoľvek množstve. Môže mať rôzne následky.

Ak je váš drobec vystavený nezvyčajne veľkému stresu, rozprávajte sa s ním. Venujte mu čo najviac pozornosti, času a lásky.


https://www.medicaldaily.com/rapunzel-syndrome-compulsive-hair-eating-teen-dies-organ-failure-421998?utm_source=internal&utm_campaign=most_read&utm_medium=most_read3

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/rapunzel-syndrome-girl-eat-own-hair-16-year-old-jasmine-beever-a7955056.html

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.