Viete...? „Jabĺčko“ vládne svetu

Napísal Kristína Chudá 13. jún 2022

Ikona, detailista, vizionár, filantrop. Človek ktorý zmenil technológiu sveta. Áno, reč je o Stevovi Jobsovi. Poznajú ho snáď všetci. Od Jobsovej smrti uplynulo už 7 rokov, no napriek tomu jeho technológiu využívame aj dnes. Ktovie, čo ďalšie by tento vizionár objavil, keby jeho život neprekazila zákerná choroba.

wikimedia_steve_jobs_apple

Postavil Apple do najhodnotnejšej spoločnosti na svete a počas svojho pôsobenia premenil niekoľko ďalších odvetví. Steve Jobs , ktorý vyvolal revolúciu pre PC, bol vizionár. Okrem Apple bol Jobs aj výkonným riaditeľom pre spoločnosť Pixar, ktorá je známa z animovaných filmov a bol aj najväčším akcionárom spoločnosti Disney. Aj keď Apple skvele funguje a vydáva nové produkty, už nikdy nebude mať takého šéfa, akým bol práve Steve Jobs. Tim Cook síce riadi Apple úspešne, no za jeho šéfovania neprišla žiadna podstatná inovácia. Prosto „jabĺčku“ chýba akási šťava, ktorú predstavoval práve Steve. Jeho svojská povaha z neho robila osobnosť a jeho negatívna stránka mu naopak narobila mnoho nepriateľov.

Steve Jobs zomrel vo veku 56 rokov na rakovinu pankreasu. A čo ste o Stevovi nevedeli?

1. Stal sa takmer budhistickým mníchom

Ako dospieval, takmer sa stal budhistickým mníchom. V roku 1974 ho celoživotný záujem zavial do Indie. O budhizmus mal vždy záujem. Hľadal duchovné osvietenie spolu so svojim priateľom Reed College Danielom Kottkeom. Steve prijal zen budhizmus a keď sa vrátil do Spojených štátov, oholil si hlavu a nosil tradičné indické oblečenie.

2. Blue Box

Wozniak navrhol elektronické zariadenia, ktorými by mohli manipulovať a hackovať telefónne siete. Toto zariadenie umožňovalo uskutočňovať hovory kdekoľvek na svete bezplatne. Wozniak a Jobs ho nazvali Blue Box a rozhodli sa ho predať, bol to obrovský hit a peniaze sa začali sypať. Jobs počas rozhovoru uviedol, že im trvalo takmer šesť mesiacov, kým prišli na to, ako vytvoriť modré boxy a ak by modré boxy nevznikli, Apple by neexistoval.

3. Bol vegetarián

Steve Jobs bol vegetarián a jeho obľúbeným jedlom boli ryby. Miloval mrkvu, ovocie a jedno obdobie jedol iba ovocie, orechy, semená, zeleninu a zrná.

4. Posledné slová sú stále tajomstvom

Stevove posledné slová? Trikrát opakoval: "Oh wow. OH Wow. OH Wow". Čo tým myslel  je stále záhadou.

5. Rolák a džínsy

Čierny rolák, džínsy a tenisky, to bol Steve. Bol známy svojimi Leviskami a šepká sa, že mal okolo 100 džínsov značky Levis.

6. Spoznal svoju biologickú sestru, keď mal 27 rokov

Slávna autorka Mona Simpsonová je jeho biologická sestra, ktorú spoznal, keď mal 27 rokov.  Mona mala 25 rokov. Boli si veľmi blízki a emocionálne pripojení. Jobs raz povedal, že si nedokáže predstaviť lepšiu sestru.

7. "Apple"

Ako vnikla značka Apple? Steve Jobs bol vegetarián a rád navštevoval farmy a sady s ovocím. Na jednej týchto návštev ho kopla múza a spoločnosť pomenoval Apple.

8. Vyhodený z vlastnej firmy Apple

Aj keď bol vyhodený zo svojej vlastnej spoločnosti, vzal to ako požehnanie a v roku 1997 sa vrátil ako generálny riaditeľ. Neskôr priznal, že jeho vyhodenie zo spoločnosti bol veľmi oslobodzujúci pocit a bolo to najkreatívnejšie obdobie jeho života.

9. Boss ako sa patrí

Dodržiaval prísne pravidlá a princípy. Veril, že disciplína je cestou k úspechu.

10. Patentoval vynálezy

Steve Jobs mal pod svojim menom približne 300 patentov. Sklenené schodisko v obchode Apple je jedným z týchto patentov, ktoré priťahuje zrak okoloidúcich.

11. Dislexia a čas 9:41 mu bol osudným.

Trpel dislexiou a každá reklama, na ktorej je vyobrazený Apple iPhone ukazuje na telefóne čas 9:41. V tomto čase, v roku 2007 totiž Steve Jobs predstavil iPhone verejnosti.

12. Štedrý k zamestnancom

Jobsova asistentka raz meškala do práce. Ospravedlnila sa z dôvodu pokazenia jej auta. Ešte v ten deň jej Jobs hodil kľúč na jej stôl od úplne nového Jagura a povedal jej nech už nikdy nemešká.

13. Vysoká škola? Nie!

Abraham Lincoln, Walt Disney, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Henry Ford, Thomas Edison a Steve Jobs nemali vysokoškolské vzdelanie.

14. Čísla sú dôležité

Keď Apple určoval čísla zamestnancom, zamestnanec Wozniak dostal číslo 1, zatiaľ čo Jobs číslo 2. Dvojka sa mu až tak nepáčila, že si vzal číslo 0, aby ho nik nepdrestihol.

15. Garážový počítač

Vzácny Apple počítač, ktorý vznikol v roku 1976 v Jobsovej garáži, bol v aukcii predaný v roku 2014 za neuveriteľných 905 tisíc dolárov.

16. Zvyk alebo „úchylka“

Steve Jobs mal bizarný zvyk zaparkovať svoje auto na vyhradených miestach pre zdravotne postihnutých. Okrem toho nikdy nemal poznávaciu značku na svojom aute. Kedysi riadil aj krásny strieborný Mercedes SL55 AMG bez ŠPZ. Ako sa mu to podarilo? Našla sa medzierka v zákone. Ak má niekto nové auto, môže šoférovať šesť mesiacov bez registračnej značky. Zamestnanci uzavreli dohodu s lízingovou spoločnosťou a každých šesť mesiacov zvykol meniť vozidlo za iný identický model. Týmto spôsobom riadil auto bez ŠPZ.

17. Tajnostkár

Zakladateľ firmy Apple Steve Jobs bol tajnostkár. Nikto tak nevie, aký majetok po sebe zanechal. Jeho majetok bol odhadnutý na 7 miliárd dolárov. Kto ho zdedí? Steve posledné mesiace svojho života trávil výhradne s rodinou a kolegami z práce. Práve oni tak môžu byť najväčšími dedičmi.

Zdroj foto: Autor: Matthew Yohe, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82773576


https://yourstory.com/2017/02/interesting-facts-steve-jobs/

http://topfactslist.com/steve-jobs/

https://www.zaujimavysvet.sk/steve-jobs/

https://sk.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs

https://ekonomika.idnes.cz/steve-jobs-byl-39-nejbohatsim-americanem-dedicum-zanechal-7-miliard-pyy-/eko-zahranicni.aspx?c=A111007_174037_eko-zahranicni_spi

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.