Viete, kde sa stretávali umelci v minulosti...

Napísal Viedenska Turistika 10. máj 2022

Na prelome 19. a 20. storočia boli byty malé, studené a tmavé. Spisovatelia, maliari, hudobníci, intelektuáli a ich mecenáši sa radšej stretali v kaviarňach, kde sa rozprávali, čítali, pracovali, hrali spoločenské hry a uzatvárali obchody.

Keďže kaviarne ponúkali zdarma i miestne noviny a medzinárodnú tlač, stali sa rýchlo miestom, kde boli informácie každému ľahko dostupné. Okolo roku 1890 si kaviareň Griensteidl získala obľubu viedenských autorov s názvom Jung-Wien. Stretávali sa tu spisovatelia ako Hugo von Hofmannsthal, Karl Kraus a Arthur Schnitzler, ktorí stáli pri zrode kaviarenskej literatúry. Friedrich Torberg sa vyjadril, že Teta Joleschová je v zásade kniha o kaviarňach. Je to však aj dielo o melanchólii, ktoré vtipným a humorným spôsobom zobrazuje život židovskej buržoázie v rakúsko-uhorskej monarchii.

Viedenská kaviareň je osobitná inštitúcia, ktorá nemá vo svete pendant. Stefan Zweig (1881 - 1942)

Kde sa stretávali umelci v minulosti...

Zatiaľ čo sa spisovatelia stretali v slávnej kaviarni Griensteidl a potom sa presunuli do kaviarne Central a Herrenhof, navštevoval pravidelne kaviareň Landtmann známy psychoanalytik Sigmund Freud a pred svojou cesto do USA aj Leon Trotzki.

Umelcov, ako boli Klimt, Kokoschka, Schiele, Loos a Wagner, ste mohli zastihnúť v kaviarni Museum. Túto veľkolepú kaviareň, hneď za rohom Univerzity pre úžitkové umenie, navrhol Josef Zotti, študent Josefa Hoffmanna, ktorý sem umiestnil polkruhové lóže na sedenie, aby vytvoril atmosféru ako doma v obývačke. Po rozsiahlej rekonštrukcii v roku 2010 žiari kaviareň Museum znova v celej kráse a ponúka čítania z diel spisovateľov a básnikov. Dokonca i počas svetovej hospodárskej krízy, kedy bola návšteva kaviarne nepredstaviteľná, vraj Stefan Zweig poprosil čašníka svojej obľúbenej kaviarne, aby mu podržal voľné miesto, pokým si odíde domov vypiť kávu. To iba dokazuje, akú hodnotu a význam mala kaviareň vo všednom živote.

...a dnes

Viedenská umelecká scéna 60. rokov 20. storočia sa stretávala v kaviarni Hawelka, ktorá sa od otvorenia v roku 1939 takmer nezmenila, a v kaviarni Korb, kde svojej malej ríši vládla excentrická majiteľka Susanne Widlová.

1_anto_he

Hostia sedeli (často niekoľko hodín) vedľa umelcov, ako boli realista Ernst Fuchs s bujnou obrazotvornosťou, všestranný umelec a ochranca životného prostredia Friedensreich Hundertwasser, surrealista Rudolf Hausner, herec a kabaretný umelec Helmut Qualtinger, herec Oskar Werner (známy pre svoju rolu Guya Montaga vo filme „451 stupňov Fahrenheita“ podľa knihy Raya Bradburyho) alebo dokonca popový umelec Andy Warhol, spisovateľ Arthur Miller či herec Peter Ustinov.

2_anto_he

Viedenská kaviareň predstavuje i dnes inštitúciu, ktorá je vysoko uznávaná. Stále je to miesto, kde sa môžete stretnúť pri šálke kávy, diskutovať a užívať si dobrú spoločnosť. Na spolkových ministrov môžete dnes s vysokou pravdepodobnosťou natrafiť v kaviarni Zum Schwarzen Kameel, umelci a študenti umenia vyhľadávajú kaviareň Prückel (oproti MAK) a herci a režiséri sú ako doma v kaviarni Landtmann, hneď vedľa divadla Burgtheater. Kaviareň je stále považovaná za akési rozšírenie vlastnej obývačky, kde sa zastavíte, aby ste stretli priateľov a vypili si dobrú kávu – počas krátkej prestávky, ktorú si vo Viedni môžete dožičiť na každom rohu.

3_anto_he

♥ Café Central, Herrengasse 14, 1010 Viedeň - Melange: espresso, mlieko a mliečna pena

♥ Café Hawelka, Dorotheergasse 6, 1010 Viedeň - Einspänner: espresso, horúca voda a veľa šľahačky (smotany)

♥ Café Museum, Operngasse 7, 1010 Viedeň - Großer Brauner: dvojitá mokka so šľahačkou (smotanou)

♥ Café Prückel, Stubenring 24 1010 Viedeň - Kleiner Brauner: jednoduchá mokka so šľahačkou (smotanou)

♥ Café Sperl, Gumpendorferstr. 11-13, 1060 Viedeň - Kapuziner: malá mokka s niekoľkými kvapkami šľahačky (smotany)

♥ Cafe Landtmann, Universitätsring 4, 1010 Viedeň - Franziskaner: malá mokka, horúca voda, horúce mlieko a šľahačka (smotana)

♥ Cafe Landtmann, Herrengasse 13, 1010 Viedeň - Eiskaffee: espresso, studené mlieko, 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny

 Zdroj foto: Austrian National Tourist Office (c) Harald Eisenberger

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.