Viete, ako prebieha terapia tmou?

Mali ste niekedy pocit, že už máte všetkého dosť a potrebujete vypnúť? Chceli by ste mať od všetkých pokoj a byť iba sám so sebou a svojimi myšlienkami? Možno by aj vám pomohla terapia tmou. Znie to možno mierne bláznivo, ale túto terapiu vyskúšalo už mnoho ľudí a mnohým pomohla k lepšiemu chápaniu svojho vnútra.

biorytmus18

Ako to prebieha?

Byť sám v tme, bez televízora, mobilu, internetu a to všetko v úplnej tme. Existujú viaceré miesta na Slovensku, aj v Českej republike, kde takýto pobyt organizujú. Odporúča sa stráviť v tme najmenej 7 dni, ale niektorí ľudia sú v tme aj niekoľko týždňov. To už ale vyžaduje dlhšiu prípravu a veľa skúseností s meditáciou.

Pobyt v tme navštevujú najmä ľudia, ktorí sú vyčerpaný a potrebujú si oddýchnuť. Preto počas prvých dvoch dní ľudia väčšinou spia. Následne prestanete pociťovať ospalosť a začnete rozmýšľať nad svojimi problémami, úplne sa ponoríte do svojho vnútra. Ospalosť vás prejde a budete najmä meditovať a rozjímať. Pobyt končí tým, že za skorého svitania vyjdete von a budete sa cítiť ako znovuzrodení s veľkým množstvom emócií.

Prečo práve tma?

Počas tmy sa v ľudskom tele tvorí hormón melatonín, ktorý pomáha napríklad na imunitu, srdcové a cievne problémy, alebo pri vysokom tlaku. Pri bežnom spánku sa väčšinou nedosiahne taká tma, aby sa tento hormón tvoril v dostatočnom množstve.

Pobyt v tme so sebou prináša aj lepšie hojenie rán, pomáha pri liečbe cukrovky, obezity, porúch spánku. Taktiež sa dá využiť na liečenie rôznych závislostí. Tiež spomaľuje proces starnutia, prispieva k zlepšeniu kožných problémov a samozrejme zlepšeniu celkového psychického stavu.

Nie je pre každého

Ak trpíte vážnymi psychickými poruchami, strachom z uzavretých priestorov, alebo máte iné obavy z tohto pobytu, určite absolvuje vyšetrenie, pri ktorom zistíte, či ste práve vy vhodný na túto terapiu.

Taktiež existuje aj terapia tmou pre pár. Vtedy ale niekedy stačí len jedna noc, alebo pár dní, aby sa vyriešili partnerské problémy, nakoľko nemáte inú možnosť iba komunikovať, čo sa robí oveľa ľahšie, ak toho druhého nevidíte.

Ak rozmýšľate nad terapiou tmou, ale neviete či to zvládnete, tak nemajte obavy. Ak budete mať všetkého dosť, tak si zažnete a jednoducho tento pobyt ukončíte.

1 Komentár

  • Komentár klima stefan %AM, %09 %417 %2021 %09:%mar napísal klima stefan

    pri prerabani bytu neustali šum-buchot narušilo sa mi zaspavanie prosim o radu

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.