Viete...

... aké množstvo kyslíka potrebujú mozgové bunky pre svoj optimálny výkon? Výkonný mozog si musíme udržiavať dostatočným okysličovaním, pretože jeho príjem sa vekom zhoršuje. V skratke by sa dalo povedať: myslenie si jednoducho žiada kyslík!

mozog 19

S narastajúcim vekom sa však mozog vďaka zaneseným cievam prekrvuje stále menej a jeho "kyslíková výživa" sa zhoršuje natoľko, že mozog takpovediac lapá po dychu - prejavuje sa to únavou, zábudlivosťou, závratmi, hučaním v ušiach, rozmazaným videním... Podľa štatistík má takéto ťažkosti až polovica populácie už v štyridsiatich rokoch života!

Degeneratívny proces krvného obehu nastáva v dôsledku nežiaduceho usádzania látok na cievnych stenách - predovšetkým tukov, ako je cholesterín a triglycerid. Brániaci sa imunitný systém v boji s tukmi prehráva, pod tukovou vrstvou odumierajú obranné bunky a zátarasy na dráhach krvného obehu sa zväčšujú... Ďalším problémom je hromadenie látok, ktoré zahusťujú krv a spôsobujú, že táto životodárna tekutina sa prediera cievami len s veľkou námahou. Z uvedených príčin sú cievy extrémne preťažené a trpí srdce aj mozog. Navyše hrozí nebezpečenstvo takzvanej mozgovej príhody.

Príčiny týchto zdravotných ťažkostí nie sú žiadnym tajomstvom: je to zlá životospráva, nevhodná výživa, fajčenie a nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Je však omylom predpokladať, že zmiernením daných prehreškov sa stav organizmu výrazne zlepší, a preto možno s "ochrannými opatreniami" začať kedykoľvek, v duchu filozofie "dnes ešte nie, zajtra... o týždeň... potom...". Mozog totiž vekom ohrozujú usadzujúce sa tuky tak či tak, no v prípade zlej životosprávy sa toto nebezpečenstvo významne znásobuje. Dodatočná (odkladaná) úprava životosprávy preto nemá ten regeneračný efekt ako mnohí očakávajú a vzniknuté poškodenia sú nenapraviteľné.

Tip: Významným pomocníkom pri udržiavaní priechodnosti ciev je okrem zdravej životosprávy cesnak - obsahuje látky, ktoré obmedzujú tvorbu krvných tukov a zabraňujú tvorbe usadenín na cievnych stenách. Pravidelná konzumácia cesnaku tak v konečnom dôsledku zabezpečuje mozgu bezproblémový príjem kyslíka, čo je podmienkou jeho optimálneho výkonu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.