Viete, že...

... moderný stetoskop má 50 rokov? Na medicínskej scéne hrá hlavnú úlohu už 200 rokov a dodnes významne pomáha pri diagnostike pacienta. Fonendoskop, stetoskop, sluchátko.

stetoskop historia 17

LEN SA NEDOTKNÚŤ

Prvý stetoskop z roku 1816 bol z papiera. Vymyslel ho francúzsky lekár Rene Laennec, keď použil dlhý zvinutý papier na  prenos zvuku, ktorý sa tvoril v hrudníku pacienta, do svojho ucha. Historky o tom, ako Laennec dospel k tomuto revolučnému vynálezu, sa síce líšia, ale jedno je isté. Akustické vlastnosti trubice, ktorú Laennec vytvoril, výrazne zlepšili jeho schopnosť počuť zvuky sprevádzané činnosťou srdca a pľúc. Svojmu vynálezu vymyslel aj názov, ktorý sa používa dodnes – stetoskop, a to spojením dvoch gréckych slov stethos = hrudník a skopein = vidieť. Vymyslel tiež názov tejto diagnostiky – auskultácia, z gréckeho auscultate  = počúvať.

LITTMAN, OTEC MODERNÉHO STETOSKOPU

 O 25 rokov neskôr, George P. Camman z New Yorku vyvinul prvý stetoskop so zvukovodom do každého ucha. Tento dizajn sa bude s pár zmenami používať ďalších viac ako 100 rokov. Začiatkom 60-tych rokov minulého storočia sa do vývoja stetoskopu zapojil aj ďalší muž - David Littman, profesor na Harvard Medical School, celosvetovo uznávaný kardiológ a autorita v elektrokardiografii. Patentoval si nový revolučný stetoskop s výrazne zlepšeným akustickým výkonom. Pomohol tak premeniť jednoduché zariadenie na výkonný diagnostický prístroj. Kvôli ďalšiemu rozvoju sa v roku 1967 spojil s technologickou spoločnosťou 3M, ktorá sa odvtedy stala najznámejším výrobcom stetoskopov pod značkou Littman®. Tá ich neustále vyvíja a inovuje, čím sa už 50 rokov radia medzi svetovú medicínsku špičku.

HOUSTON, NEPOČUJEM, PREPÍNAM

Dnešné stetoskopy už nie sú len obyčajné hrudné snímače so zvukovodmi. Ich funkcie napredujú spolu s technologickým pokrokom. Nastaviteľná membrána na hrudnom snímači umožňuje lekárovi spoľahlivo snímať reprodukciu zvukov od nízkych po vysoké frekvencie iba silou prítlaku na snímač, tvar a materiál hrudných snímačov navyše znižujú posluchové straty na minimum a eliminujú dosah okolitých zvukov. A zníženiu posluchových strát pomáhajú aj mäkké tesniace ušné olivky, s vynikajúcim akustickým výkonom. Hrudné snímače sú rôznych veľkostí, ktoré si môže lekár, zdravotná sestra či dokonca veterinár vybrať presne podľa typu pacienta a telesného orgánu, ktorý vyšetruje. Elektronické stetoskopy Littmann® našli využitie aj vo vesmíre. Ich vysoká citlivosť v kombinácii so špeciálnym telemedicínskym softvérom a technológiou Bluetooth umožnila lekárovi na diaľku nerušene počúvať tlkot srdca kozmonauta na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

LEKÁR BEZ STETOSKOPU JE AKO BÁSNIK BEZ PERA

Stetoskopy sú základným diagnostickým prostriedkom pre vyšetrenie v mnohých medicínskych odboroch – v praktickom lekárstve, kardiológii, pneumológii, dokonca aj pri sledovaní pohybu čriev alebo kĺbov. Najčastejšie sa však so  stetoskopom stretávame u praktických lekárov pre dospelých a v pediatrii. Malé deti sa často boja vyšetrenia u lekára, a preto pediatri radi využívajú práve stetoskop na rozveselenie malého pacienta. Pomôžu im k tomu aj farebné ochrany zvukovodov, ktoré si môžu vybrať z celej škály farieb.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.