Tip na výlet medzi oblakmi

Napísal Simona Slováková 12. september 2014
Vždy som im závidela. Vtákom. Voľnosť, slobodu, krídla. Len tak si vzlietnuť k nebu, nechať sa unášať vysoko v oblakoch, naháňať sa s vetrom opreteky.


Medzi oblakmi

Ako dieťa sa tešiť  z veľkolepého výhľadu, čarovných miest a dlhých ciest. Kto má dobrodružnú povahu a strach z výšin mu je cudzí, pozrieť si krajinu „zhora“ môže smelo tiež. Stačí sa len pohodlne usadiť v motorovom rogale, pevne sa pripútať a pripraviť sa na let plný zážitkov.


Rogalo plní sny
Nahovoriť ma na lietanie nebol vôbec žiadny problém. Hlavne, keď mi sused, Paľo Risík, už dva roky rozpráva, aký je úžasný a nezabudnuteľný pocit pozerať sa na svet „z vtáčej perspektívy“. Veď áno, áno, aj let na dovolenku za teplom sa počíta, ale hodinový výlet ponad oblaky motorovým rogalom, s vetrom vo vlasoch a prilbou na brčkavej hlave, to vám je, milí tuláci, celkom iná káva! Foto: Simona Slováková


Náš predpokladaný odlet z malého letiska neďaleko Liptovského Hrádku bol pri priaznivom počasí naplánovaný na 7:30, meškanie posádky sa nepripúšťalo. Už dopredu som dostala presné inštrukcie týkajúce sa oblečenia a pocitovej teploty vo výške takmer 3 km nad zemou. Hoci je leto v plnom prúde, nič som nepodcenila a zo skrine som vytiahla zimnú bundu, teplé nohavice, pevnú obuv a rukavice. V rogale totižto nesedíte v kabíne, ani inom uzavretom priestore. Práve pre jeho bezprostrednosť a kontakt s prostredím je tento druh lietania taký obľúbený a nezabudnuteľný.


Ponad hory, lúky, polia
Motorové rogalo na vzlietnutie potrebuje asi 30 metrov dlhú dráhu. Do vzduchu sa dostane v priebehu niekoľkých sekúnd a rozpätie krídel 10,5 m zaručí pasažierom príjemný let. Potom ako nám bez problémov milý „pán letecký špeditér“ vysielačkou schválil naše vzdušné plány a zaželal príjemný let, boli sme oficiálne súčasťou vzdušného priestoru.Och, tam hore som skoro dýchať zabudla z toľkého úžasu a čistej krásy. Okrem dvoch, troch oblakov nám takmer nič nebránilo vo výhľade, slnko sa len veľmi lenivo šplhalo vyššie na oblohu. Vybrala som si trasu ponad Nízke Tatry: Jánska dolina – Chopok – Ďumbier – Čertovica – Nižná Boca. Nevedela som sa vynadívať. Raz doprava, raz doľava, vrtela som sa ako na kolotoči, aby mi nič neuniklo. Fotoaparát cvakal ako o život, chcela som všetko zdokumentovať. Rada by som povedala, že sa mi to aj podarilo, ale to, čo vidíte na vlastné oči, je oproti fotografiám obohatené o jednu podstatnú a v istom zmysle pre každého tajnú ingredienciu: vlastnú neopakovateľnú skúsenosť. Ale nebudem vás klamať, fotky mi veru vyšli! Nemyslíte?

Letom svetom
Ľahučko ako pierko sme brázdili vzduchom a míňali mohutné pohoria, ktoré som prešla niekoľkokrát, vyšliapané chodníky, ktorými som už kráčala, zelené hory a farebné lúky, ktoré som obdivovala. Tentokrát boli akési iné, impozantnejšie, veľkolepejšie, čarovnejšie, no stále dôverne známe. Krúžili sme ponad Chopok, Čertovicu, či dedinku Vavrišovo a to všetko v priebehu niekoľkých desiatok minút. Prírodu navôkol sme mali ako na dlani, o každom človiečiku sme v to ráno mali prehľad, zhora nič nám neuniklo. V turistických topánkach, s batohom na chrbte by som si aj nohy zodrala, kým by som takúto prechádzku zvládla, nehovoriac o absencii „pastvy pre oči“. Foto: Simona Slováková

Až na niekoľko prúdov vo vzduchu, ktoré nás z času na čas vytrhli z letargie, bol let pohodový. Pilot ma cez vysielačku oboznámil so všetkými názvami jednotlivých kopcov a pohorí, pravidelne informoval o výške a rýchlosti letu, dával inštrukcie kam v ktorú chvíľu uprieť zrak. Ja som ho na oplátku zase trápila zvedavými otázkami: veď predsa nelietam každý deň! Mal však so mnou veľkú trpezlivosť, za čo mu veľmi ďakujem.
Keby bolo na mne, ani nezosadneme. Preleteli by sme ponad celé Slovensko a potom by sme zamierili ešte ďalej. Niekam, kam sa „po svojich“ nedá dostať a čaká tam veľa nevídaných prekvapení. Snáď nabudúce.


Info na záver

- Ak sa nebojíte výšok, let motorovým rogalom si môžete vychutnať  v mesiacoch marec – október
- Rogalo je dvojmiestne (inštruktor + výletník, teda VY)
- Rýchlosť rogale je 80 – 90km/hod, dolet vo výdrži letu i s rezervou je 4 hodiny
- Pristáť je možné na letisku, cestách alebo plochách bez prekážok.
- V prípade núdze aj na poli s porastom max. 20 cm
- Výhodou motorového rogala je fakt, že vám nič nebráni vo výhľade.
- Určite si vezmite fotoaparát alebo kameru, neobanujete
- 1 hodina letu vás bude stáť od 100 do 150 Euro
- Pozrite si let, možno sa na takéto dobrodružstvo necháte hneď zlákať: 



Zdroj: www.tulajmesa.sk  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.